Jump to content

Koja su moja očinska prava?


karantena

Preporučene objave

Naime radi se o sljedećem:

Ovih dana bi nam malodobno dijete trebalo dobiti novčanu

oštetu za tjelesne ozljede koje smo zadobili u prometnoj nezgodi po polici osiguranja koju plaća u svojoj osnovnoj školi. Supruga to jest majka djeteta od mene traži da joj sav novac podignem s tekućeg i da joj dam da bi joj otvarala tobože štednu knjižicu i da bi napravila punomoć na sebe ja se sa takvom činjenicom neslažem jer dijetetu smo već otvorili štednju preko Winsterot štednje i zato sam da joj dobiveni novac uplatimo na Winsterot štednji ali kvartalno i jamčim da djetetov novac će biti upotpunosti isplaćen djetetu međutim kako moja supruga se boji da će se novac negdje drugdje utrošiti od svog zahtjeva neodustaje.

Smatram da je to krajnje nepošteno i nekorektno ponašanje prema ocu odnosno meni i vas pitam obzirom da se radi o malodobnom zajedničkom djetetu da li imam pravo zadržati polovicu novaca ili može recimo malodobno djetete dati svoj potpis da se sav novac dadne materi?

Odgovorno tvrdim da sav novac ću isplatiti djetetu i druge svrha nikako nemože ići.

SRDAČAN POZDRAV !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kopi/pejst iz Obiteljskog zakona:

 

III. IMOVINSKI ODNOSI RODITELJA I DJECE

 

Članak 259.

 

(1) Maloljetno dijete može steći imovinu radom, nasljedstvom, darovanjem ili na drugom pravnom temelju.

 

(2) Maloljetnikovom imovinom upravljaju njegovi roditelji, osim onom koju je maloljetnik stekao radom nakon navršene petnaeste godine života.

 

Članak 260.

 

Prihode od djetetove imovine roditelji mogu koristiti za njegovo uzdržavanje, liječenje, odgoj, školovanje, obrazovanje ili za podmirenje nekih drugih važnih potreba djeteta.

 

Članak 261.

 

(1) Roditelji mogu s odobrenjem nadležnog centra za socijalnu skrb otuđiti ili opteretiti imovinu maloljetnog djeteta radi njegova uzdržavanja, liječenja, odgoja, školovanja, obrazovanja ili za podmirenje neke druge važne potrebe djeteta.

 

(2) Odobrenje centra za socijalnu skrb potrebno je i za poduzimanje odgovarajućih postupovnih radnji pred sudom ili državnim tijelima koja se odnose na djetetovu imovinu.

 

također:

 

Članak 118.

 

(1) Centar za socijalnu skrb može u svako doba zahtijevati od roditelja polaganje računa o upravljanju djetetovom imovinom te o prihodima koje dijete ili obitelj ostvaruje za potrebe djeteta na temelju posebnih propisa.

 

(2) Centar za socijalnu skrb može radi zaštite imovinskih interesa djeteta donijeti odluku da roditelji glede upravljanja djetetovom imovinom imaju položaj skrbnika, te odrediti da se dio djetetovih prihoda ili prihoda obitelji ostvarenih po posebnim propisima ne isplaćuju na ruke roditelja, nego da se tim prihodima podmiruju životne potrebe obitelji, odnosno djeteta.

 

(3) Centar za socijalnu skrb može radi zaštite imovinskih interesa djeteta zahtijevati da sud u izvanparničnom postupku odredi mjere osiguranja na imovini roditelja.

 

 

 

 

nadam se da Vam je od pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija