Jump to content

Pravni problem diobe


anonimno

Preporučene objave

Parcela kojoj sam suvlasnik se sastoji iz dijelova, odnosno ona je upisana u grutovnicu, a početkom 90-tih dok se to moglo su se neki susjedi izdvojili iz nje katastarski ali ne i gruntovno (i dalje se vode u zk ulošku gdje su i bili prije parcelacije).

Njihove čestice naravno nisu upisane u grunt.

 

Uvidom u spis od 2002. godine na gruntovnici koji je vidljiv kao prva plomba u navedenom zk ulošku sam vidio prijedlog suvlasnika koji su posjednici tako formirane katastarske čestice da se na temelju izvoda iz katastra, gdje je vidljivo da su samo oni posjednici novoformirane čestice, žele izaći iz suvlasništva upisanog u tom zk ulošku.

 

Zanima me da li oni mogu izaći samo tako iz suvlasništva bez pristanka ostalih suvlasnika samo uz potvrdu katastra da su jedini posjednici novoformirane čestice koja je dio velike čestice u kojoj su navedeni svi ostali suvlasnici bez njih (sve površine štimaju zbirno.... i katastarski i gruntovno)??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suvlasnička zajednica NE MOŽE se razvrgnuti u katastru, jer on ne vodi evidenciju stvarnih prava.

Dakle, svi suvlasnici su se mogli suglasiti da izvrše parcelaciju shodno suvlasništvu i da svakom od njih pripadne novonastala čestica u samovlasništvo ali da bi se to provelu u gruntu treba:

-suglasnost suvlasnika (sporazum, sudska odluka)

-parcelacioni elaborat potpisan od svih suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor je logičan, no u zk slučajevima ima svega.

 

Radi se o tome da je u svemoguće doba ('91.) susjed (suvlasnik) izvršio katastarsko izdvajanje formiranjem novonastale čestice iz velike postojeće, no ne i vlasničko, pa me zanima iz postojećeg ZK i vlasničkog prava (njihov prijedlog je iz 2002.) da li će ih sud odbiti bez suglasnosti ostalih suvlasnika ili će im priznati izlazak iz postojeće suvlasničke zajednice jer ta njihova čestica nije upisana u zemljišne knjige, a oni su jedini evidentiranii posjednici iste.

 

Zanimljiv slučaj. Mislim da nemaju dovoljne pravne osnove, no zk praksa je šarena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovaj će prijedlog za upis zemljišnoknjižni sud odbiti!

 

obrazloženje:

 

Suvlasnik ima pravo na razvrgnuće suvlasništva, ako je moguće i dopušteno (čl. 47, st. 1 ZV). Pravo na razvrgnuće ostvarivat će suvlasnik u SPORAZUMU SA SVIM SUVLASNICIMA s kojima razvrgava suvlasništvo (dobrovoljno razvrgnuće), ili putem suda (sudsko razvrgnuće) (čl. 48, st. 2. ZV). Prema tome, tabularna isprava koju pretpostavlja ZZK svakom zemljišnoknjižnom upisu uknjižbe brisanja prava vlasništva na određenom idealnom dijelu nekretnine koja je u suvlasništvu i uknjižbe prava (samo)vlasništva na nekoj nekretnini nastaloj geometrijskom diobom odnosne nekretnine može biti samo UGOVOR O DIOBI koji osobe koje se žele odvojiti moraju sklopiti sa svima onima od kojih se žele odvojiti, dakle i sa vama, ili pravomoćna sudska odluka o razvrgnuću suvlasništva. Dakle, pravni temelj uspostave vlasništva na odnosnom dijelu nastalom od nekretnine u suvlasništvu, a koji obavezno mora biti vidljiv u tabularnoj ispravi jer je ta razvidnost opća pretpostavka za bilo koji zemljišnoknjižni upis, može biti ili pravni posao (diobni ugovor, sporazum o razvrgnuću) ili pravomoćna odluka suda o razvrgnuću suvlasništva. činjenica da je nekretnina parcelirana, geometrijski dijeljena, ne proizvodi pravne učinke u pogledu razvrgnuća postojećeg suvlasništva na toj nekretnini, već će sud ako i dozvoli promjenu stanja u posjedovnici (list A) morati u vlastovnici ostaviti stanje kakvo je, tj. svi će suvlasnici ostati suvlasnici na svakoj tako novostvorenoj čestici. to je zato što promjena te vrste ne dovodi do promjene sastava zemljišnoknjižnog tijela. naime, jedno je zemljišnoknjižno tjelo pravna cjelina, i njegov se sastav može mijenjati samo pripisom ili otpisom pojedinih njegovih djelova ali ne upisom promjena izgrađenosti, površine, itd.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija