Jump to content

pravomoćnost presude -pravo na žalbu


malaplava

Preporučene objave

Molila bih pomoć, radi se o pravomoćnoj presudi protiv prekršajnog naloga protiv kojeg je podnesen prigovor ali je odbijen kao neosnovan.

 

Radi se o tome da je prometna policija prilikom kontrole prometa zaustavila vozilo kojem je istekla prometna dozvola 13.10.2008. godine a vozilo je sudjelovalo u prometu 22.10.2008. kada je utvrđen prekršaj a nije prekoračen zakonski rok od 15 dana po kojem još toliko može vozilo sudjelovati u prometu a po tome bi trebao rok isteći 27.10.2008.

 

Sud nije naveo obrazloženje zašto ne prihvaća prigovor odnosno zbog čega ga nije uvažio jer se vidi da nije počinjen prekršaj...a sam su napisali datume kada je istekla prometna dozvola i rok od 15 dana i da je vozilo zaustavljeno 22.10. ali taj rok od 15 dana nisu računali da ističe tek 27.10. i da prema tome nije bilo prekršaja.

 

Molim vas da mi kažete koji izvanredni lijek treba ovdje podnjeti i kojem sudu ...onom koji je donio presudu...ili nekom drugom...

 

 

hvala unaprijed...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja omiljena tema: rat sa vjetrenjačama!!!

 

Vozač uopće nije bio u prekršaju. Na žalost policija i sud ne znaju svoj posao.

 

Korak 1:

Pismeno od MUP-a tražiti kopiju dopisa broj 511-01-14-5458/2-00.V.S. kojeg su 11.02.2000. godine uputili Centru za vozila hrvatske (CVH) u kojem se navodi da:

 

Dopisom Centra za vozila Hrvatske I/2, broj: 684-1/98 od 13. svibnja 1998. godine stanice su obavještene o novom načinu pisanja datuma do kada vrijedi valjanost tehničkog pregleda. Prema navedenoj uputi stanice su datum počele upisivati na način: dan-mjesec-godina, a ne kao do tada samo: mjesec-godina. Navedena izmjena napravljena je u svrhu ravnomjernijeg dolaženja vozila u stanicu tijekom cijelog tekućeg mjeseca, a ne kao što je bilo do tada da se u stanicama stvara velika gužva tijekom nekoliko zadnjih dana tekućeg mjeseca, a ostale dane stanica je uglavnom bila prazna.

Međutim, novim načinom označavanja roka valjanosti tehničkog pregleda nije se promjenila odredba Zakona o sigurnosti prometa na cestama, članak 263. u kojoj se kaže da su vlasnici dužni podvrgnuti tehničkom pregledu svoja vozila TIJEKOM MJESECA u kojem ističe rok od zadnjeg tehničkog pregleda (24 mjeseca za nova vozila i 12 mjeseci za stara vozila). To znači da je rok važenja tehničkog pregleda i nadalje do posljednjeg dana u mjesecu u kojem ističe tehnički pregled. Promjenio se samo način označavanja ovog roka.

Uprkos tome i danas pojedino osoblje stanica za tehnički pregled krivo upućuje stranke do kada vrijedi tehnički pregled, a stranke se pojedinačno obraćaju u Centar za vozila Hrvatske ili nadležne policijske uprave/postaje. Stoga još jednom upozoravamo na ispravno tumačenje do kada vrijedi tehnički pregled i još jednom dostavljamo uputu Ministarstva unutarnjih poslova u kojoj je dano ovo tumačenje.

 

Taj dopis nema oznaku tajnosti, te sukldno Zakonu o pravu na pristup informacijama imate pravo na odgovor i kopiju dopisa. MUP će Vam odgovoriti u zakonskom roku.

 

Korak 2:

Po dobivenom dopisu, put pod noge i u Općinsko državno odvjetništvo. Prijavite sud da su Vas nezakonito kaznili i sukladno čl. 220 Prekršajnog zakona tražite da ODO podnese Zahtjev za zaštitu zakonitosti.

 

Moraju Vam udovoljiti. Ako slučajno odbiju, objavite ovdje pa ćemo nešto smisliti.

 

Kaznu nemojte platiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na brzom odgovoru...postupit ću tako i obavijestim kako je prošlo...

 

...još jedno pitanje...ako se vozilo ne registrira u mjesecu kojem je trebalo nego npr. 20 dana kasnije...da li je vlasnik vozila u prekršaju...iako vozilo nije sudjelovalo u prometu u vrijeme dok nije bilo registrirano tj. tehnički ispravno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na brzom odgovoru...postupit ću tako i obavijestim kako je prošlo...

 

...još jedno pitanje...ako se vozilo ne registrira u mjesecu kojem je trebalo nego npr. 20 dana kasnije...da li je vlasnik vozila u prekršaju...iako vozilo nije sudjelovalo u prometu u vrijeme dok nije bilo registrirano tj. tehnički ispravno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija