Jump to content

nasljeđivanje stana


anonimno

Preporučene objave

stan je u vlasnistvu moje tetke. Ja 28 godina živim s njom ne uzdržavam je jer ima svoju penziju. Ja imam još sestru te 2 rodaka koji su joj isto sto i ja ali nisu nikada bili prijavljeni u stanu kao mjestu boravka niti stoje u stanu. Zanima me da li oni imaju prava na stan nakon njene smrti ako mi se stan ne ostavi oporučno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vi ulazite u drugi nasljedni red zakonskog nasljeđivanja. u taj nasljedni red ulaze: tetkini roditelji i njihovi potomci. dakle, prije svega na nasljedstvo su pozvani tetkini roditelji - privilegirani pripadnici ovog nasljednog reda, svaki po 1/2 nasljednog prava (to je načelo konkurencije), a zatim, ukoliko neki od privilegiranih pripadnika ovog nasljednog reda nije u stanju nasljediti (jer nije živ ili je nedostojan ili sl.) tog privilegiranog zamjenjuju/predstavljaju njegovi potomci. dakle, vi bi bili jedan od tih potomaka, kao i osobe koje spominjete kao potencijalne zakonske nasljednike iz ovog nasljednog reda.

 

međutim, netočna je tvrdnja da bi osobe koje spominjete mogle tražiti nužni dio. naime, ovlaštenici na zahtjev za nužnim nasljednim pravom su samo one osobe koje ulaze u prvi nasljedni red, a u drugom nasljednom redu to mogu biti samo roditelji ostavitelja i to pod određenim pretpostavkama (da nemaju sredstava za život itd...). ostali pripadnici ovog nasljednog reda nemaju pravo na nužni dio nasljednog prava!!!! prema tome, ukoliko tetka oporučno raspolaže u vašu korist, i ukoiliko ta oporučna raspoložba bude valjana, nema nikakve opasnosti da bi vaši bratići mogli zshtijevati nužni dio. eventualno bi mogli pobijati valjanost oporuke, ali ako je oporuka valjana, njihov bi uspjeh izostao. fiktivne ugovore o doživotnim uzdržavanju nemojte sklapati jer su tek oni pobojni, puno lakše od oporuke. naime, razmjerno bio lako bilo dokazati na je taj ugovor zapravo simulirani pavni posao, koji jednom kada se to dokaže ne proizvodi pravne učinke, i to od početka.

 

dakle, neka tetka napiše oporuku!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fiktivne ugovore o doživotnim uzdržavanju nemojte sklapati jer su tek oni pobojni, puno lakše od oporuke. naime, razmjerno bio lako bilo dokazati na je taj ugovor zapravo simulirani pavni posao, koji jednom kada se to dokaže ne proizvodi pravne učinke, i to od početka.

Zar su uistinu neki od tih ugovora tako lako pobojni?

I u ovom slučaju kada oni ujedno i žive zajedno, pa se uzdržavanje može pretpostaviti.

Ima li netko link na kakvu takovu presudu ili slično?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija