Jump to content

(opet) Lažna prijava obiteljskog nasilja


Tata_hr

Preporučene objave

*neznam dali bi ovo bila tema za kazneno pravo, no kako se tiče braka i djece vjerujem da ovdje bolje pristaje kako bi još jednom svi skupa saznali kako funkcionira pravda u lijepoj našoj te kakva (nikakva) prava imaju muškarci/supružnici

 

 

Od kuda početi...

 

...bračna zajednica nam ne funkcionira skoro pa dvije godine. Usponi, padovi, svađe...moja non stopna omalovažavanja, diskreditiranja pred prijateljima i okolinom, uvrede na račun moje familije i sve kaj se u jednoj podnevnoj sapunici može doživjeti.

 

Uglavnom, supruga cijelo vrijeme pronalazi načine kako bi mene diskreditirala a sebe pokazala u najboljem svijetu. No, mora se znati da je ona ta koja je sve počela, te je izigrala instituciju braka, a najžalosnije, instituciju obitelji.

 

Pokušavao sam na sve načine spasiti što se spasiti da, ponajviše našu malodobnu djecu (tri godine starosti) od svega toga, trudio se naći mirno rješenje našeg braka i naći rješenje za našu djecu.

 

Svakodnevne prijetnje o koferima izbacenima na ulicu, zaključanim vratima, drsko i bezobrazno ponašanje prema mojoj familiji...pa i ono kaj je najgore u svemu, arogancija i grubost prema vlastitoj djeci. Kad plaču, riječi poput ušuti i umukni uz trešnju nisu više slučajnost već svakodnevna pojava. Uglavnom, loše.

 

I sam začuđen takvim ponašanjem, takvim nezadovoljstvom, razmišljah od kuda sve to. Jer znamo, svaka sila ima svoju protu silu...pa rekoh sebi, nezadovoljstvo ima sigurno svoje zadovoljstvo...i otkrio sam ga. otkrio sam od kuda joj toliki pravni savjeti. od kuda joj zapravo, toliko nezadovoljstvo. pa iz zadovoljstva sa svojim pravnikom.

 

i tako, jasno joj rekavši da znam s kim se viđa i da konačno da svoj stav prema mojim prijedlozima za sporazumni prekid braka, doživljavam sljedeće.

 

Tijekom mog telefonskog razgovora, susrećem se sa još jednim egocentričnim napadajem svoje supruge. Pogrdne riječi i razna dobacivanja tijekom mojeg razgovra. I onda poslije njega. I....

 

...nakon nekog vremena zvono. Otvaram, policija. Tko što zašto...prijavljeno je obiteljsko nasilje. LOL rekoh. I tako krene zaplet.

 

Prvo suprugu ispitaju i uzmu njeno izvješće, a onda dođoh ja na red. I to ovim riječima: Spremite se, idemo u postaju da napravimo zapisnik s vama. Rekoh, zašto ja u stanicu a supruga doma?? Jel to diskriminacija ili....

 

Dobio sam ovakav odgovor: Imaš dvije mogučnosti: ideš milom ili silom. I tako odoh s njima. Niti sam dobio pravo razgovora, niti su me ispitivali, niti uzeli moju izjavu, več kao šlag na kraju, malo iza ponoći odveden sam u zatvor. Ni tamo nisam dobio mogučnost da se nekome javim ili da potražim neki oblik moje osobne zaštite protiv ovakvog načina optužbe i postupanja.

 

Ujutro, nakon divne noći u vrapćanskom apartmanu, odveden sam pred sud. Dovedena je i moja supruga. I oboje smo dali iskaze. No, supruga je ipak malo odspavala pa eto, vjerojatno snašla malo razuma i pameti u glavi, pa je odjednom ublažila optužbe za nasilje, koje je zamijenila riječima: pa nisam znala na kaj je spreman, pa nisam znala kako će reagirati, pa sam ga prijavila.

 

Znači, priznala je da je lagala pri prijavi za nasilje, i time je počinila krivično djelo kažnjivo zatvorom. No, kazne za nju nema. Niti ikakve isprike meni za to što sam proživio kao otac koji je odveden kao razbojnik i nasilnik pred očima svoje djece.

 

Naravno, to nije sve. Vrativši se, nalazim i promjenjene brave na obiteljskom domu. LOL Nakon cjelodnevnog obilaženja institucija koje su me slale jedna drugoj, a ni jedna nije ponudila nekakvo rješenje, ostajem ko pes na cesti s objašnjenjem, pa podignite tužbu. Ok, budem, a gdje da budem do tada? Kako da viđam djecu? Da ih ostavim s takvom majkom, koja ne preza ni od laži ni od mračnog nauma da svojoj djeci uskrati očinsku ljubav?

 

...odgovora nema...samo pogledi puni sumnje i riječi: smirite se (a ja smiren) i dajte pričajte sa suprugom pa nađite rješenje. Kao da su na ušima sjedili dok sam pričao da rješenje nudim dvije godine no ne prihvača se. Naprosto je nevjerojatno vidjeti takvu nezainteresiranost službi kojima bi to trebao biti osnovni i prije svega prvotni zadatak.

 

 

Pa doživjevši sve ovo, molim Vas lijepo savjet što i kako dalje?

 

Naprosto je nevjerojatno da ženska osoba može jednim pozivom, i to lažnim, toliko deklasirati muškarca da mu se uskrate ona najnužnija prava od poziva do mogučnosti da se brani. To je već postala vrlo užarena tema, koja se eto i dalje zlorabi od strane žena, no kako vidim nitko ništa ne poduzima. Postoji li kakav način da podignem tužbu protiv ovakve ženske osobe i protiv ovako nesavijesne majke?

 

Sljedeće je ako mogu zamoliti, da mi se objasne prava u svezi zajedničkog doma. Kako je to stan koji je trenutno u fazi kupnje nakon što smo 8 godina živjeli zajedno u njemu kao podstanari, dali me supruga smije izbaciti na ulicu, i dali je smjela promjeniti samovoljno brave na stanu čime mi je onemogučila pristup u zajednički dom, te samim time i viđanje djece.

 

(ovo pitam jer prema savjetima koje sam dobio, i iskustvu koje sam doživio, da sam ja kao muškarac promjenio brave sada ovo nebi pisao već bi robijao kao i za lažnu optužbu. lijepa naša emancipacijo.)

 

Unaprijed hvala..i sry na ovolikom tekstu, no ovo su riječi iznenađenog i nokautiranog oca, i najviše od svega, oduševljenog pravom i pravdom koja vlada u lijepoj našoj.

:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još si u cijeloj priči dobro prošao.

Rekao bih da tvoja žena ima ozbiljnih psihičkih problema. Tvoja greška je što si tako dugo čekao i nadao se da će se stvar smiriti.

 

Nisi jedini s takvom pričom. Vjerujem da trećina rastavljenih očeva ima sličnu priču (ipak bez policije i lažne prijave). Imaš u novom Nacionalu priču o tome.

 

 

 

Prvo,shvati svoju situaciju krajnje ozbiljno.

Centar za socijalnu skrb je institucija kojoj ne smiješ vjerovati.

Svaka komunikacija od sada sa njima i sa svim drugim institucijama isključivo pismenim podnescima i prijavama.

 

U CZSS urudžbiraj dopis u kome ćeš opširno opisati kako se supruga ponašala u poslijednje dvije godine prema tebi, i naročito prema djeci. Naglasi svoju zabrinutost za dobrobit djece. Opiši cijelu situaciju sa lažnom prijavom.

 

Policiji podnesi pismenu prijavu zbog lažne optužbe.

Razmisli i o tužbi.

Obavezno kontaktiraj nekog odvjetnika.

Nabavi uređaj za skriveno snimanje i pokušaj snimiti suprugu dok 'divlja', naročito kada ispoljava gnjev prema djeci. Snimljeni materijal čuvaj kao 'zadnju opciju', oprezno sa tim.

 

O kupnji stana nemoj više niti razmišljati, sve otkaži.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I da, posavjetuj se sa odvjetnikom da li da podneseš prijavu zbog policijskog postupanja. Ako nije bilo nasilja, a odveli su te u pritvor, još po lažnoj prijavi...

Na tvojem mjestu ja bi podnio prijavu zbog policijskog postupanja i tužbu protiv supruge zbog lažne prijave, u protivnom će slijedeći put samo biti još gore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sljedeće je ako mogu zamoliti, da mi se objasne prava u svezi zajedničkog doma. Kako je to stan koji je trenutno u fazi kupnje nakon što smo 8 godina živjeli zajedno u njemu kao podstanari, dali me supruga smije izbaciti na ulicu, i dali je smjela promjeniti samovoljno brave na stanu čime mi je onemogučila pristup u zajednički dom, te samim time i viđanje djece.

 

ne, supruga Vas ne smije izbaciti na ulicu, niti smije promijeniti brave; svakako prijavite policiji; ukoliko se radi o Vrapču, nadležna je II policijska postaja na Črnomercu; raspitajte se prvo telefonom (3775-924) što Vam je činiti, a onda otiđite i osobno na razgovor...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

danas prodoh i CZSS Maksimir. Mogu samo reci, LOLchina na n-tu.

 

stvarno treba to dozivjeti i osjetiti na svojoj kozi. Prvo traze opis cijele situacije, zena se rasprica, slusa se sve u 16est..no ja se raspricam, e to nece ici. skratite, nemojte ovo ne ono

non stopno govorenje meni, smirite se, iako zena ima jasno vidljiv napad shizofrenije

prekidanje mene i upozoravanje da ne sirim pricu, no na zenine upadice poput lazes i stalnog prekidanja mojeg izlaganja nikome nista. eto vam maramica...

 

...jos napravim ovo:Ko ce prvi dati izjavu. Rekoh, dame imaju prednost. I ok, dama dala izjavu. No ja naravno dobio odmah uputu: da vas upozorim, nisam jos danas jela pa eto skratite. LOOOOOL

 

ugl, nebum s njima puno raspravljao.

 

 

kako god, supruga i pred njima igra svoju igru. Suze i uvrede bez posljedica. Naprosto je to vise pretesko slusati.

 

Zar nebi automatizmom trebalo ici kontra optuzba od strane suda ako se dokaze da stranka daje lazni iskaz? Ili to moram ja sam napraviti kao tuzbu za lazno optuzivanje? Nekako su mi u rukavicama u CZSSu rekli, pa i vi njoj pozovite policiju. Pitah, hoce li i nju odvesti bez prava na tel poziv i bez prava na odvjetnika, direktno u zatvor kao i mene? Sve si mislim...

 

 

Vidim da mi kao ocu i muskarcu predstoji pakao i najbolje je da krenem od one:S¸e bum vas tuzil :-D

 

 

Ponajbolje je kad obides sve te silne udruge i organizacije koje dobivaju placu za svoj rad, a oni rade od 9-12 ili pisarnica suda do 13.30, centar utorkom i cetvrtkom ne prima stranke bla bla...no placa im je za 8 sati. jad i muka koju covjek mora proci da dokaze svoju nevinost i da dokaze svoju ljubav prema djeci.siguran sam da je poslodavac zadovoljan kolicinom izostanaka a pogotovo onim koji izgleda tek predstoje.

 

 

onako, za jasniju situaciju zeninog poimanja stvari, ovako ide prica. nakon poludnevnog nepustanja u stan zbog njenog samovoljnog mijenjanja brava u stanu, ipak me pusta. trazim kljuc, no ona kaze: Dodi u kuhinju (mama joj je tamo...da mama,bez mame nista, mama komandira...to je cak i rekla u czssu, znate dosla mi je i mama da mi da moralnu podrsku i fizicku zastitu-LOL...bolest i nista drugo, vec bolest u glavi). Pa kaze:

 

"mama ti si svjedok da dajem kljuc muzu uz uvjet da plati pola troska promjene brave!" :smijeh::smijeh::smijeh::smijeh::smijeh:

 

znate koliko trazi? 500kn, a na upit o racunu kaze da ga nema. zaista dno dna no kako to dokazati pred institucijama da ne da trpim nasilje vec to prerasta u umoboriliste.

 

hvala na savjetima, najbolje je da odspavam par dana u komadu i prikupim snagu za borbu sa aždajom :zao:

 

 

a djecica to gledaju svakodnevno..i gledaju..i gledaju...zaista zalosno sto jedna osoba moze zbog svoje prozrenosti uraditi. cak moze i zaboraviti da ima dva mala stvorenja na svojem ratnom pohodu...sry na laganoj drami,jednostavno nezna covjek kako to drugacije nekome reci.

 

a ima i jos nesto... fakat jako ozbiljno razmisljam ukljuciti u pricu medije jer je vise dosta ovog prelamanja zakonskih nebuloza na ledima oceva i supruznika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pitao bi i ovo

 

zivimo 8 godina u stanu kao podstanari. i unazad godinu s gazdama dogovaramo etaziranje kuce i kupnju stana. planira se kredit...no uz sve to brak kakav je, na labavim nogama, postaje sve gori i gori.

 

do trenutka kada saznajem za aktivnosti supruge van braka, pribavljam fizicke dokaze o tome (imam ih raznoraznih)i to sve pokazujem supruzi uz prijedlog, da sada kada i ona zna da ja sve znam, sklopimo mirni sporazumni i da sve lijepo mirno rijesimo kao ljudi, i da to bude najbezbolnije za nasu djecu.

 

iako sam sudjelovao u svemu od pocetka pa do 90% kraja-trebalo je ralizirati kredite, odjednom se mijenja prica i njeni roditelji ulecu s novcima-kaparom (prije nepunih mjesec dana) i odjednom je prica da oni njoj kupuju stan i da je to njihov poklon.

 

znaci bezobzirno se uplicu u nas brak, te svojim postupkom onemogucavaju moj normalan zivot s djecom.

 

isto tako time mene izbacuju na ulicu i naprosto me udaljuju od djece jer je s mojim primanjima vrlo tesko otici u podstanare te jos i placati alimentaciju.ili jos gora solucija, traziti s takvim losim uvjetima skrbnistvo koje bi rado htio i za koje cu se boriti jer ostaviti takvoj osobi nasa dva mala andele...ajme ajme, jezim se od te pomisli

 

postoji li kakva tuzba za prevaru i kako bi se to moglo dokazati?

 

jer ja predlazem, kako supruga nije zadovoljna strana u nasem braku,jasno pokazuje da joj djeca ne leze, pokazuje i svoju psihoticnost postupcima poput dvije lazne optuzbe za obiteljsko nasilje uz slanje mene u zatvor s laznim optuzbama, uglavnom, vrlo je nestabilna osoba te samim time bi bio red da ipak ode ona od nas i ostavi nas na miru i uziva u svojim novim avanturama.

 

moze li se ikako dokazivati da sam i ja ulagao u taj stan i da sada svojim postupkom baca oca svoje djece na ulicu unistavajuci mu time zivotnu egzistenciju zbog koje cu se jako tesko skrbiti za dvoje djece i stan u najmu.

 

i postoji li nacin da ona bude ta koja mora otici jer je uostalom ona ta koja je, reci cemo na kuharski nacin, sve i zakuhala. :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tata_hr je napisao:

iako sam sudjelovao u svemu od pocetka pa do 90% kraja-trebalo je ralizirati kredite, odjednom se mijenja prica i njeni roditelji ulecu s novcima-kaparom (prije nepunih mjesec dana) i odjednom je prica da oni njoj kupuju stan i da je to njihov poklon.

...a jer darovano nije bračna stečevina već njena imovina.

Što je s kreditima koje ste pripremali?

I tko na kraju kupuje stan? Vas dvoje ili oni?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tata_hr je napisao:

iako sam sudjelovao u svemu od pocetka pa do 90% kraja-trebalo je ralizirati kredite, odjednom se mijenja prica i njeni roditelji ulecu s novcima-kaparom (prije nepunih mjesec dana) i odjednom je prica da oni njoj kupuju stan i da je to njihov poklon.

o

 

Daj se probudi.

Njeni roditelji su u igri protiv tebe i rade na tome da te izbace iz stana. Zašto bi inače 'uletjeli' s tom kaparom.

Neće ti na kraju biti lakše ako uz alimentaciju budeš otplaćivao i kredit u kojem živi bivša sa djecom. I nećeš biti usamljen slučaj, ima ih podosta takvih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tata_hr je napisao:

stvarno treba to dozivjeti i osjetiti na svojoj kozi. Prvo traze opis cijele situacije, zena se rasprica, slusa se sve u 16est..no ja se raspricam, e to nece ici. skratite, nemojte ovo ne ono

non stopno govorenje meni, smirite se, iako zena ima jasno vidljiv napad shizofrenije

prekidanje mene i upozoravanje da ne sirim pricu, no na zenine upadice poput lazes i stalnog prekidanja mojeg izlaganja nikome nista.

No ja naravno dobio odmah uputu: da vas upozorim, nisam jos danas jela pa eto skratite. LOOOOOL

 

Pa lijepo sam ti napisao da je CZSS institucija koja radi protiv tebe! Bolje bi ti bilo da si nabavio uređajčić za snimanje i sve to snimio, i to u CZSS i doma. I da snimaš kad god možeš.

 

I poslao sam ti poruku, tamo na 'Inbox', lijevo, pa se javi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma čekaj s tim snimanjem....znam da nema dokaza i da nas zakoni tjeraju da sve imamo napismeno i urudžbirano...ali dragi moj felixx, a pogotovo tebi, tata....

 

Snimanje druge osobe je bez izričite suglasnosti ( koja kako si i sam uvidio kod ženskog spola pri institucijama malo može biti no i ne mora )...KRIVIČNO DJELO. E ako sad tebi treba krivična prijava a jasno ti je da sistem i institucije ne rade ni u korist tvoje djece, ni u tvoju a napose ne u korist tvoje supruge ( na duge staze ) a znaš da ćeš uletiti u dugotrajnu i isrpljujuću bitku za svoju djecu a i sebe, kako se nazire iz priloženog, nije mi baš najuputnije činiti krivično djelo jer ako se i DO pridruži spašavanju dame iz nevolje od nasilnog i zlog supruga onda, stari moj, s krivičnim postupkom na vratu imaš 0 šansi dobiti djecu na odgoj i skrb.

Možda ćeš se osjetiti bolje jer kao nešto radiš ali snimanje je krivično djelo - pa sad ti odluči. Pozrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zodax je napisao:

Ma čekaj s tim snimanjem....Snimanje druge osobe je bez izričite suglasnosti ( koja kako si i sam uvidio kod ženskog spola pri institucijama malo može biti no i ne mora )...KRIVIČNO DJELO.

 

I ubistvo je krivično djelo, i teške tjelesne povrede... osim ako su počinjeni kao akt samoobrane !

 

Sud je prihvatio Štrokovu snimku ucjene kao dokaz, ima i drugih slučajeva...

 

Čovjek je lažnom optužbom strpan u zatvor, on i djeca izloženi su teškom psihičkom nasilju, institucije ne reagiraju... Kako da se obrani od toga?

 

Supruga stalno izriče prijetnje i psihički maltretira i djecu i njega - zašto to ne može biti dokaz, ako je dokaz u slučaju da snimiš kako te policijski službenik traži mito?

 

Tu je i argument da je kao roditelj dužan brinuti za dobrobit vlastite djece. Ako otac prijavljuje da majka psihički zlostavlja djecu, a institucije ne reagiraju na te prijave? Pokušao skupiti dokaze da zaštiti djecu. Onemogućen od institucija , postupio je tako u krajnjoj nuždi.

 

Snimanje prijetnji putem telefona je legalno.

Ako u svom domu snimaš sebe i svoju djecu, a pritom supruga izriče prijetnje i ucjene, to je kažnjivo?

 

Osim toga, takav snimljeni materijal posredno uvijek može završiti u medijima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz vlastitog iskustva najbitnije je sve, ali bas sve raditi po zakonskim pravilima i procedurama. Institucije, pogotovo CZSS ce se uvijek truditi izmanipulirati dokaze, situacije, cinjenice, samo da pricu ukalupe u ono sto njima odgovara kako nebi trebali raditi, razmisljati i pravdati svoje odluke koje odudaraju od sablonskih. A svi znamo sto je sablona: muz alkoholicar, premlatio zenu, izbacio je na cestu s djecom. Njemu alimentacija od xxxx kn, jedan vikend mjesecno i dva dana tjedno s djecom 09 18-20sati i to je to. Bez obzira koliko situacija bila totalno suprotna (u mojem slucaju), uvijek su se (i jos se uvijek trude) umanjiti moju roditeljsku kompetentnost (bez iti jednog razloga za to) te majku koja je vec i nepravomocno osudjena (40 dana uvjetno na godinu radi obiteljskog nasilja prema djetetu), a jos joj slijedi i sudjenje za nanosenje tto tom istom djetetu, pokusavaju prikazati kao adekvatnu osobu s kojom bi dijete trebalo nastaviti zivot (bez obzira sto je majka napustila dijete, sto dijete vec vise od godinu dana ne zivi s njom, sto nicime ne doprinosi za dijete itd.)

 

Savjeti:

1. sve legalno i transparentno

2. pravda je spora ali dostizna

3. svim institucijama obracajte se sto redovitije (odmah po saznanju neke povrede prava djeteta ili po nekom napadu na Vas itd)

4. sve pismeno i sve trazite da se urudzbira (u protivnom- osjetio sam na vlastitoj kozi- neki papiri se vole izgubiti)

Osim toga, dodje li do drugostupanjskog suda Vasi ce podnesci imati tezinu i kvalitetno objasnjavati situaciju jer ako izostanu onda ce se misljenje i dojam suda zasnivati na podnescima Vase supruge i CZSS, a nijedno od toga Vam nece ici u prilog

5. nadjite dobrog i zainteresiranog odvjetnika koji će Vas voditi kroz svaki korak

6. budite smireni, dostojanstveni, pristojni i imajte djecu na prvom mjestu (kao sto vjerujem da i imate)

7. nedajte da Vas ponesu emocije i da planete (cak i s razlogom) jer cete odmah biti prekrsteni u naslinika

8. odrzavajte kontakt s djecom- sluzite se svim zakonom danim sredstvima i upozoravajte nadlezne institucije ako Vam se u tome ne pomaze. Zapamtite i tako interpretirajte: susreti s djecom su prava djece, a ne Vase!!!

9. nista ne potpisujte supruzi ili CZSS (nagodbe za imovinu i slicno, obaveze prema CZSS na suradnju i slicno) pa ce onda ona kao biti "razumnija". Nece, samo cete biti obvezani i papirom, a ona nece biti obvezana nicime, a CZSS ce neki "bezazleni" papir pretvoriti u oruzje za obracun s Vama

10. ne predajte se

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

iz stvarnog prava-šta mi je činiti-happymom4:

'upravo sam razvedena i po napuštanju bračne zajednice, zapravo napuštam kuću(bračna stečevina) u kojoj ostaje živjeti moj sad ex suprug i njegova majka. na istu sam pri kupnji podigla kredit u iznosu od 21000 euram hipotekarni, adaptacijski.

Kuća kao bračna stečevina ide po pola, i to je sve što je zasad odlučeno.nakupilo se i ponešto duga prema banci koji se sad uvećava a sve se skida meni sa primanja-jer sam dužnik.Suprug živi u kući i ja u nju nemam pristup 2 godine i režije iste glase na mene pa sam i sa tim u problemima.

koliko sam shvatila sud će mu dosuditi plačanje pola kredita, ali ja od tog nemam ništa-jer on ne radi.

istom, ima i dug po uzdržavanju koji sad iznosi oko 60000kn.kuću ne želi prodati. Da li ja mogu probati dugom ići u naplatu ovrhom nad njegovim djelom nekretnine i što zapravo time postižem?hoću li onda kuću moći prodati ja, il je prodaje sud?

kako najbrže i najbezbolnije rješiti ovaj meni veliki problem s obzirom da direktno ugrožava egzistenciju moje četvero maloljetne djece?'

_________________

 

 

na ovo je bio samo jedan odgovor i nitko nije mislio da se radi o obiteljskom nasilju.

 

samo toliko.

 

ispričavam se happymom4, što sam citirala njezin post, ali .... govori sam po sebi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nindy je napisao:

na ovo je bio samo jedan odgovor i nitko nije mislio da se radi o obiteljskom nasilju.

 

nindy,u tvom prilogu koji ne spada ovdje ne radi se o obiteljskom nasilju, nego o zanemarivanju roditeljske obaveze plaćanja alimentacije, i o neriješenoj bračnoj stečevini.

Ako otac ne plaća, treba ga tužiti i provesti ovrhu nad njegovim dijelom kuće, i drugim mjerama (i prijetnjom zatvorom), natjerati ga da ispuni obaveze.

 

Ali ne radi se tu o obiteljskom nasilju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Utjerivaczakona je napisao:

Samo da napomenem da je neovlašteno i skriveno snimanje kazneno djelo.

 

Možda nisam dovoljno jasno napomenuo da mislim na audio snimanje.

 

Citiram:

Neovlašteno snimanje i prisluškivanje

Članak 131.

(1) Tko neovlašteno i kriomice snimi drugoga filmski, televizijski, videokamerom ili fotoaparatom,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

 

(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko posebnim napravama neovlašteno prisluškuje ili snimi razgovor ili izjavu koji mu nisu namijenjeni ili tko omogući nepozvanoj osobi da se upozna s razgovorom ili izjavom koja je neovlašteno prisluškivana ili snimana ili tko neovlašteno prisluškuje ili snimi tuđe poruke u računalnom sustavu.

...............

 

 

 

Ovaj članak Kaznenog zakona kaže da je kažnjivo novlašteno snimanje slikovnog zapisa, ili neovlašteno audio snimanje razgovora koji nisu nisu namjenjeni osobi koja snima.

 

Prema ovome što piše , ako snimam glasovni zapis izjave koja je meni namjenjena (zapravo razgovor?), to nije kažnjivo!

 

Molim tumačenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro, nakon što si uočila da ima i muškaraca koji se ponašaju kao svinje kako prema bivšim partnerima/icama tako i prema svojoj djeci možeš krenuti dalje pa uzeti iz sudske prakse sve diskriminatorne odluke koje doprinose sudskoj praksi kakva jest zajedno sa svim lažnim optužbama protiv muškaraca poradi obiteljskog nasilja. Ili bilo koji drug segment obiteljskog prava kao npr. plaćanje alimentacijeonih 11% što je dobilo skrb. Ne znam tematika je nepresušna ako želiš ukazivati na nepravilnosti i nepravednosti.

Ili se možeš vratiti na temu posta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... ili tko omogući nepozvanoj osobi da se upozna s razgovorom ili izjavom koja je neovlašteno prisluškivana ili snimana

 

felixx, svojim površnim tumačenjima (a kad bi vaš savjet netko zaista i poslušao) biste osobi lako mogli prouzročiti blago rečeno neugodnosti koje su ljudima kao što je Tata_hr više nego li ih već u životu imaju, zaista više nego nepotrebne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie je napisao:

felixx, svojim površnim tumačenjima (a kad bi vaš savjet netko zaista i poslušao) biste osobi lako mogli prouzročiti blago rečeno neugodnosti koje su ljudima kao što je Tata_hr više nego li ih već u životu imaju, zaista više nego nepotrebne.

 

Kao što sam već napisao,čitam članak 131.st.2. Kaznenog zakona, koji kaže da snimanje izjava upućenih osobi koja snima razgovor nije kažnjivo?

 

Molim tumačenje?

:misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi dugoročno svrsishodnije čovjeku skrenuti pozornost na savjete iz npr. posta #12 nego li savjetima tipa: nabavi uređaj za snimanje, snimaj czss-tete i ženu kad god možeš, može to posrednim putem završiti u medijima, skupljaj to kao dokaze, postupio si u krajnjoj nuždi, ima slučajeva... zapravo plesati po rubu žileta, a tuđom životnom situacijom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da se nadovezem... Ako covjek postupi prema savjetima koje sam dao ranije u svome postu prikupiti ce dovoljno dokumentacije koja će biti legalna, čista i nedvosmislena tako da će ona sama po sebi biti puno jače "oružje" ako se ide i u medije. Niti jedan medij se neće htjeti baviti nekime tko krši zakon da bi postigao neke svoje ciljeve, makar oni bili pravični jer će (s pravom) reći, cilj ne opravdava sredstvo- imali ste legalne metode, a Vi ste se također bavili ilegalnim načinima da ostvarite svoje ciljeve, dakle, niste ništa bolji od svoje supruge. A na kraju krajeva kada stvari dođu na sud lijepo je imati sve argumentirano, potkrijepljeno za sud vjerodostojnom dokumentacijom jer se u protivnom i kod suca može stvoriti loša slika o sebi. Treba zadržati dostojanstvo i jedan određeni nivo koji nadilazi nivo druge strane koja se spušta na niske grane kako bi naškodivši Vama, izdignula sebe. I suci su ljudi, moja "brakorazvodna/s kime će dijete živjeti" još traje, sutkinja je za saslušanja stranaka (supruge i mene) odvojila preko 8 sati!!! Uvjeren sam da je prepoznala iz iskaza tko je kakav, tko je kakav bio itd. Npr, s moje strane samo smo argumentirano, dakle, za svaki svoj dio iskaza vadili dokumentaciju koja je potkrepljivala upravo dati iskaz, davali racionalna objašnjenja na postavljena pitanja, bili konzistentni itd. S druge strane pak, strane moje supruge, na sve su odgovarali rijecima tipa "nije istina", "to je laz", "to je falsifikat", "on je lopov" itd. Ovim citiranim navodima napadali su medicinsku dokumentaciju koju smo prilagali, zapisnike ODO i policije, rjesenja sudova itd... Dakle, jadno, zar ne?! Onda kada im je ponestalo "argumenata", odvalili su lazima koje se moze razotkriti u sekundi tipa "on je dobio otkaz", "on je na kaznenom sudu zbog prijevare"... I onda na to vadimo potvrdu o zaposlenju i potvrdu sa suda da se ne vodi nikakav postupak (tzv potvrdu o nekaznjavanju- koju sam slucajno imao jer sam je vadio radi jednog natjecaja...). I zamislite onda izraz lica sutkinje i sto si ona misli o svemu.. Isto tako si mozete zamisliti kako bi sudac u Vasem predmetu gledao na stvari kada bi supruga izvukla hrpu papira kojima potkrepljuje navode, a vi diktafon sa snimljenim razgovorima sa CZSS, suprugom itd.. Ispali bi jadnik, a snimka nebi čak ni dospjela u spis kao dokazni materijal..

Zato, polako i idite pravdom naprijed. Najvažnije je da se ne predajete i ne propustite niti jednu "šansu" koju Vam supruga dade, svojom pogršskom! Iskorisite sva pravna sredstva da zaštitite sebe, svoju djecu, a i da suprugu stavite pod jurisdikciju nekog od članaka zakona (bilo obiteljskog, bilo kaznenog, bilo prekršajnog), ako napravi neku grešku. Ona vas "udara" po zakonu, stereotipima, koji prolaze, vi isto imate zakon, on se odnosi na nju takodjer, okrenite priču kada i ako se ukaže prilika. Najgore je posipati se pepelom, misliti o sebi da ste jadan, depresivan, klonuo duhom. Nasilnici se hrane upravo takvim stavovima i postaju sve gori i gori jer misle da ih ništa neće spriječiti.

 

Poslušajte moje savjete i savjete svih drugih dobronamjernih i korak ste bliži uspjehu u borbi sa stereotipima i svim preprekama kojih će biti puno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nindy je napisao:

iz stvarnog prava-šta mi je činiti-happymom4:

kako najbrže i najbezbolnije rješiti ovaj meni veliki problem s obzirom da direktno ugrožava egzistenciju moje četvero maloljetne djece?'

_________________

 

ovdje se ne mogu uključiti bilo kakavim pravnim savjetom, jer premalo znam, u biti ništa ne znam o pravu u tom području.

 

ali moram primijetiti.

 

u navedenom postu činjenica ne znamo zbog čega dolazi do razvoda i ne znamo da li postoji obiteljsko nasilje. o tome se obično može znati tek kad se dođe u kuću za zaštitu pretučenih žena i djece.

 

ali moram primijetiti:

 

činjenice su: žena mora van iz kuće u kojoj ostaju njezim bivši suprug i njegova majka , dakle ne njezina djeca. ostaju joj krediti neplaćeni i ostatk duga za kuću iz koje mora van. i to sav dug samo njoj jer ona očito jedina radi ima primanja. u svemu tome ona tako skrušeno moli za brzo i jednostavno rješavanja problema jer se radi o egzistenciji njezine djece.

 

nisam nigdje uočila da bilo tko od lažno optuženih i zlostavljanih muškaraca brine i traži pomoć samo zbog egzistencije njihove djece.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@nindy,

ne znam jeste li primjetili, ovdje se radilo o sitaciji kada se prijavom za obiteljsko nasilje poslužilo da se osobu makne iz kuće dok se promijeni brava na vratima, a ujedno je se diskreditira glede predstojećeg razvoda.

Svjedočili smo ovdje, a i u ponekim rezultatima sudskih postupaka te izvješćima pravobraniteljice ćete pronaći zabilježenu pojavu kad se ovakvom prijavom nastoji osigurati bolja pozicija tijekom razvoda braka ili korist tijekom istog.

 

Odlazak od kuće i razvod, nerješena imovinska pitanja i utjecaj na egzistencijalna pitanja dugotrajnosti postupka rješavanja uzdržavanja i zajedničke imovine nisu situacije jednake iznesenima u ovoj priči.

Nadalje, ovdje itekako ima očeva kojima su povjerena djeca (ili nisu još) i traže pomoć radi njihove egzistencije upravo u vrlo sličnim situacijama.

No, to nasilje u obitelji... nije.

 

Usput, ako vas zanimaju detalji slučaja koji ste citirali poslužite se tražilicom Legalisa a ne zachatavanjem teme.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@nindy

 

"u navedenom postu činjenica ne znamo zbog čega dolazi do razvoda i ne znamo da li postoji obiteljsko nasilje. o tome se obično može znati tek kad se dođe u kuću za zaštitu pretučenih žena i djece."

 

u citiranom postu postojanje ili nepostojanje obiteljskoga nasilja potpuno je irelevantno za nastanak i rješavanje opisanoga problema, a razlog zbog kojega dolazi do razvoda i nije briga legalisovih korisnika (a niti bi trebao biti opravdanje za nepoštivanje i zloporabu zakona). također, nije nam poznato niti kojeg su zapravo spola postavljači upita, da li su cijele situacije izmišljene ili su ipak vjerodostojne; možda se svi skupa nalaze u šumi, a možda su u bunaru.

sve skupa zapravo i nije bitno: ovdje smo kako bi pomogli savjetima, a ne da procjenjujemo istinitost navoda, izričemo moralne osude ili iznosimo vlastite predrasude. dakle, ukoliko imate konkretan savjet za postavljača upita odgovorite, a nemojte relativizirati njegov problem brkanjem krušaka i jabuka.

 

@tata

poslušajte savjete koje Vam je dao Klupe ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@ Klupe

@ newbie

 

Potpuno se slažem da je legalni put najispravniji.

I lako je kad se osoba koja zlostavlja sama splete u svojim pakostima i lažima.

 

Ali nije uvijek tako, evo vam primjer:

 

Majka je psihički potpuno rastrojena, stalno urla i viče na dijete ( i supruga ). Suprug moli za pomoć institucije, prije svega CZSS. 'Tete' uopće ne reagiraju. Majka ozlijedi dijete bacanjem pepeljare u lice (mali nema dvije godine!). Otac vodi dijete na hitnu, a po njega dođe policija. Punica radi pri sudu, i svime manipulira.

Nakon nekog vremena, majka iščaši malome ručni zglob, opet otac vodi na hitnu, i opet ga odvede policija. Nitko ga ne sluša. Uzalud molbe CZSS, tete ne reagiraju, a punica sve zataškava. Ocu nitko ne vjeruje, a dokaza nema.

 

E sad neka mi netko kaže što bi taj otac trebao učiniti?

Otac iz ovog slučaja snimio je divljanje i urlanje supruge, pustio snimke punici i tetama iz CZSS, uz napomenu da priča ide u medije ako ne poduzmu što treba, i tek tada su se stvari pokrenule.Ali je punica cijelu stvar zataškala.

 

 

I nitko nije komentirao da je tata koji je postavio temu čitanjem supruginih poruka sa računala počinio kazneno djelo iz čl.131. st.2.!

Dok po istom članku tumačim da ako snimiš izjave koje su tebi upućene, nisi prekršio zakon?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@felixx

u slučaju koji opisujete CZSS-tete su imale vrlo opipljivoga putra na glavi (ozljede djeteta 2:reakcije Centra 0), pa je zastrašivanje medijima urodilo plodom. ali mišljenja sam da se u manje ekstremnim situacijama od opisane snimke vrlo lako mogu pretvoriti od oružja u jamu u koju snimatelj može upasti; stoga savjetujem mudrost, oprez i pribranost te zakonski put.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

thx na jako dobrim savjetima.

 

znam da je snimanje, nedozvoljeno, krivico kaznjivo. i ok, ja se s time u potpunosti slazem. i rado cu snositi punu odgovornost za to jer sam to radio kako kaze felix, jednostavno iz razloga sto nikako drugacije nemogu dokazati kakva je doticna osoba i koje sve stvari radi kao prvo, svojoj djeci, od grubosti i deranja do raznoraznih zanemarivanja, pa do toga da je u svojoj psihoticnoj rastrojenosti otisla toliko daleko da me je lazno prijavila za obiteljsko nasilje i oca svoje(nase) djece je bezobzirno poslala u zatvor.

 

a sada se svakodnevno smije provocirajuci kako je zakon na njenoj strani i neka se pomirim da joj ne mogu ama bas nista.i da se gonim na ulicu jer ako pisnem kako joj se ne svida drugo jutro me cekaju stvari na ulici.

 

to je nanana tvoje olicenje dobre majke i zene kao osobe?

 

znam da je nekima ovdje to naprosto nevjerojatno i zvuci kao rukopis scenarija nove podnevne sapunice, no i ja sam tako mislio. da to postoji u sapunicama. no problemi su tu i problemi su ogromni.

 

nije tu problem sto se supruga i ja ne podnosimo, tj ona mene ne podnosi sto napominje i cinjenicom da je vec odavno gotovo, godinama ne funkcioniramo bla bla, a nemamo ni cetiri pune godine braka. zar je onda toliko plitka da se je udala zbog cega? zraka? gluposti? jer kako kaze, ljubavi nije.

 

a sada tu svoju nepromisljenost i bahatost svaljuje na moja leda, koristeci prelos zakon i vrlo primitivno stajaliste hrvatskog naroda kako bi sebe napravila sveticom i osobom koja treba pomoc.

 

problem je u tome sto joj je zakon dao tu mogucnost. i zakon zna za to no ne reagira. a ocevi trpe i ispastaju. to je problem. to je zalosna stvar u svemu tome.

 

kako su u jednom filmu rekli: ko je nju poznavao, ni pakao mu nece tesko pasti ;)

 

kako god, niti do danas nije pokazala ikakvu namjeru da napokon postane covjek bar na minutu pa da razborito zbog svoje djece razmisli sto radi i kako da to bezbolno rijesimo, odlucio sam sve to javno objaviti i traziti pomocu tuzbi svoja prava.

 

jer je vise dosta zatvaranja ociju javnih institucija koje primaju placu za svoj rad a ne rade ama bas nista osim sto se drze kao pijani plota odavno zastarjelih nacina rada koji kako se pokazuju, u sprezi sa ovim nakaradnim zakonom daju samo lose rezultate za oceve svoje djece, te za muskarce u braku.

 

stvarno je toga i vise nego dosta.

 

jos jednom hvala na svim jako dobrim i pametnim savjetima koji su mi dali nove smjerove kako da se borim sa "azdajom" s kojom sam u braku. jer toj azdaji nikako da legne cinjenica da sam prije svega dobar otac. i da sve sto radim ne radim zbog toga da dobijem od nje novac kako to ona radi, vec da dam djeci toliko potreban mir i odgoj kakav zasluzuju. no to izgleda ni ne razumiju u czssu jer to muskarac nemoze, zar ne? za to je sposobna samo majka, kako oni kazu...jer je znate gospodine, logicno je da je majka bolji izbor za uzdrzavanje djece.

 

eto, to su rijeci onih koji su nepristrani i kojima je dato pravo da o necemu odlucuju. o cemu? o djecjim sudbinama. stvarno pametnome dosta :palacdolje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

samo se u jednom ne bih složila s Vama: deklarativno, Zakon i nije tako loš, u pravima ne razlikuje oca od majke, brine se za dobrobit djece, propisao je procedure za postupanje u slučaju obiteljskoga nasilja ili zlostavljanja djece itd. itd. ali provedba istoga općenito je katastrofalno loša (čast iznimkama), škripi od Centra pa do suda, a razlozi su razni, od mogućnosti nekažnjenoga manipuliranja, nedostatka znanja, interesa, volje, ljudi, svijesti i savjesti, pa do u društvu čvrsto ukorijenjenih predrasuda o očevima i majkama, muškarcima i ženama...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, sutkinja je donijela takvo privremeno rješenje.

To nikako ne znači da se ne može (konstruktivnih savjeta je i u toj temi već bilo) nastaviti na jednako uporan, transparentan i legalan način, što je za vjerovati i da hoće.

Ili da se i njemu preporuči uporno sakupljanje dokaza koje na sudu ne bi mogao iskoristiti, a u trenutku kad mu je potrebna sva moguća koncentracija i osobna energija za postizanje cilja: sud i dijete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

newbie je napisao:

Nažalost, sutkinja je donijela takvo privremeno rješenje.

To nikako ne znači da se ne može (konstruktivnih savjeta je i u toj temi već bilo) nastaviti na jednako uporan, transparentan i legalan način, što je za vjerovati i da hoće.

 

Da, naravno da treba nastaviti na legalan, uporan i transparentan način.

 

E, da bi bilo tako, za početak bi bilo dobro da Dorica Nikolić obeća okupljenim predstavnicima medija istragu o ovom slučaju u CZSS, a ministar pravosuđa također da kaže koju.

 

Tako bi se stvarno moglo osigurati da nastavak slučaja bude legalan i transparentan!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

anita81 je napisao:

. mene je moj suprug dobrano fizički istukao ( u 6. sam mjesecu trudnoće) no nisam zvala policiju jer na sebi nisam imala fizičkih dokaza pa sam mislila da mi neće vjerovati.

 

Pogriješili ste.

Ako vas je tukao i u 6. mjesecu trudnoće, zaključujem da je bio nasilan i prije, i bit će ponovo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

mrni isto nije jasno zašto se samo ženama sve vjeruje...nemojte me krivo shvatiti ima žena koje su istina žrtve i tu treba zakon da ureduje,ali ima žena koje LAŽU izmišljaju neke gluposti poput psihičkog zlostavljanja 20 godina odnosno koliko su u braku,a policija nema pojma oni samo napišu prijavu po izjavi "oštečene" bez ikakva dokaza,sudac te zatvori pa se ti sad pitaj kakav je to Zakon o nasilju u obitelji ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Samo da kazem da se to nazalost ne desava samo muskarcima.

Mene je moj muz lazno optuzio za obiteljsko nasilje i skoro sam prespavala u zatvoru u 7. mjesecu trudnoce.

 

Nitko mi nije vjerovao...ustvari rekli su da moraju vjerovat i meni i njemu iako se on pozivao na Boga a ja na zive ljude ko svjedoke kakva je on osoba.

Ma nas zakon je zalostan.

 

 

Sto je najgore on ima laznu putovnicu i ne znam ni tko je.

Imam osjecaj da se borim s vjetrenjacama.

Mozda je snimanje jedina opcija jer kako oni kazu,desava se u 4 zida i nema svjedoka,moja rijec protiv njegove,a moraju nam vjerovat oboma :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija