Jump to content

Uživanje tuđeg posjeda


zig

Preporučene objave

Živjela sam kod svojeg oca i mačehe do 2000 god. 1995. god. baka po mojoj pokojnoj majci dopustila nam je da koristimo dio njezinog zemljišta pored očevog i mačehinog posjeda jer sam ionako ja kasnije trebala biti nasljedik te čestice u cijelosti. Nakon moje udaje odnosi oca, mačehe i mene su prekiuti, a baka mi je darovala 2008 god. navedenu česticu u cjelosti a u kojoj je i tej dio. Sada mi otac osporava vlasništvo smatrajući da je nakon uživanja tog dijela čestice više od deset god. on taj koji stječe pravo vlasništva dosjelošću jer ga baka nije prijavila za ometanje posjeda kojega je u međuvremenu i ogradio. Zanima me da li se vrijeme od deset god. uživanja posjeda računa od mojeg odlaska tj. 2000 god. ili od 1995 god.,i da li ja mogu izgubiti taj dio čestice bez obzira na to što sam ja katastarski i gruntovni vlasnik te cijele čestice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zig, u ovom tvom slucaju nema govora o dosjelosti iz slijedecih razloga:

 

za redovitu dosjelost, vrijeme posjedovanja traje 10 godina - medjutim tada posjed mora biti samostalan, zakonit(posjednik ima valjani pravni temelj), istinit (da posjed nije pribavljan potajno, silom, zlouporabom povjerenja) i posten (da posjednik misli kako je on zapravo vlasnik stvari koju posjeduje). dakle, ovdje nema govora o redovitoj dosjelosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija