Jump to content

Susjedov pas


scamar

Preporučene objave

Imam slijedeći problem.

Susjed,par kuća dalje,ima psa koji slobodno šeta ulicom (selom). Godinu dana mi taj pas ulazi u dvorište i obavlja malu nuždu u vrtu sa povrćem,po autu,po cvjetnjaku i ulazi u podrum. Tjeram ga ali ništa,stalno dolazi. Prije mjesec dana upoznao sam vlasnicu sa stanjem i zamolio ju da pripazi na psa i neka se pobrine za njega. Rekla je da bude. Slijedeći put pas opet u mom dvorištu i opet slobodno šeta sam selom. Opet sam vlasnicu zamolio da pripazi na psa jer mi smeta njegovo ponašanje u mom dvorištu na što se ona lagano nadurila. Sve se i dalje ponavlja i vlasnica nije ništa poduzela.

Što da radim ne bih li spriječio psa u ulasku i obavljanju nužde u mom dvorištu? Kako natjerati vlasnicu da psa drži pod kontrolom? Mogu li psa pogoditi ciglom i na taj način trajno riješiti problem kad već neće vlasnica? Moram li ju prijavljivati ipak i ako da,gdje? Jer je sasvim izvjesno da će pas i dalje raditi isto i da vlasnica neće poduzeti ništa.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pas uopće ne smije biti na javnoj površini bez nadzora vlasnika (ni u tuđem dvorištu, naravno).

 

Ako baš hoćete službeno, podnesite pismenu prijavu komunalnom redaru. Napomenite u prijavi da će biti odgovorni ako pas napadne dijete, i da nećete stati na toj prijavi ako se problem ne riješi.

 

Neslužbeno, nabavite dvocjevku. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nindy je napisao:

pa ogradite svoje dvorište!

Potpisujem! Stvarno bi se mogli suzdržati od komentara nabavljanja dvocjevki i gađanja jadnog psa ciglama.

Ogradite lijepo svoje dvorište i gotova stvar. U krajnju ruku stvarno možete prijaviti vlasnicu komunalnoj službi, moj savjet je da joj to prvo najavite, pa se možda dotična zamisli i stavi psa na povodnik. Ali zaboga nemojte gađati nedužnog psa ičim, samo zato jer ima neodgovornu vlasnicu. :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

felixx je napisao:

Neslužbeno, nabavite dvocjevku. :-D

 

jel' bi tako savjetovali ljudima da nabave dvocjevku za provalnika, umjesto da kupe bravu i zaključaju vrata.

 

a pas i lopov ipak nisu isto. i pas vam neće nauditi, a provalnik ...... ???? pa ipak zaključavamo vrata , a ne nabavljamo dvocjevke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nindy je napisao:

.... i pas vam neće nauditi...

 

Kakvo je to pozivanje na nepoštivanje zakona?

 

Da li vi to smatrate da su psi i njihovi bezobzirni vlasnici iznad zakona, pa se drugi ljudi moraju sklanjati pred njima.

:zao:

Zakon , koji nitko ne provodi, nalaže da pas ne smije biti na javnoj površini bez nadzora vlasnika! Čak mora biti na lajni, osim na mjestima gdje je dozvoljeno da pas bude bez lajne!

Toliko o zakonu!

 

Što ako imate dvogodišnje dijete? Za njega svaki pas može biti opasan! I to ne samo u vlastitom dvorištu, nego i na javnoj površini!

 

Pred par dana u Italiji su takvi psi rastrgali i ubili dječaka , i unakazili mladu turisticu(još se bore za njen život?)....

 

Da li se za to zalažete?!!!!!

 

 

 

I, ako niste shvatili, ovo sa dvocjevkom je zafrkancija!

Ali je ipak po zakonu!

8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dobro, ja sam ovdje mislila na običnog seoskog psa koji ne trga djecu i ljude, već se druži s ljudima.

 

svakao da vlasnik psa mora poštivati zakone.

 

ali na vrh glave mi je onih koji očekuju nod drugih da poštuju zakone i tuđa prava, a sami svoja prava ne žele štiti, jer to zahtjeva previše odricanja .

 

i onih koji bi sve rješavali dvocjevkama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gotovo svaki je pas dobar i drag, dok nekoga ne ugrize.

 

Nisam zagovornik nekakvog rigoroznog provođenja rečenog zakona.

Ali sam čvrstog uvjerenja da zakon mora zaštititi žrtvu, ili onog koji trpi nevolju, a nipošto da se od te osobe očekuje da se sama štiti, kakvi su stavovi ovdje izneseni! npr. ogradom...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S nikim se ne želim svađati,ali mi smeta da nečiji pas piša po vrtu i biljkama od kojih spravljamo kašicu za 8-mjesečnu bebu. Kako je to selo ne znam ima li komunalne inspekcije,ali ja sam odlučio psa razvaliti. Vlasnicu sam dvaput upozorio i ako nema zakona koji ju mora primorati da psa pazi,ja ću biti taj zakon. I to sam joj pripomenuo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

felixx je napisao:

Ali sam čvrstog uvjerenja da zakon mora zaštititi žrtvu, ili onog koji trpi nevolju, a nipošto da se od te osobe očekuje da se sama štiti, kakvi su stavovi ovdje izneseni! npr. ogradom...

 

ali vi niste predložili zakon, nego dvocjevku, i tako pružili podršku nasilju. oprostite, ja jesam za zakon, ali ne za dvocjevke i divlji zapad. osim toga i ja imam dijete, ozbiljno bolesno, a živim u gradu koji je gotovo svakodnevno deset puta više zagađen od dozvoljenog i to zbog spaljivanja otpada i ....

 

šta da ovdje svi uzmu dvocjevke i da počnu razvaljivat one koje se opominje. šta biste vas dvojica tada rekli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I moj susjed ima psa :-D

A ja imam ogradu :-D

Mislite da pomaže?

Jedina razlika je u tome što moj susjed maltretira svog psa, drži ga zatvorenog u podrumu kuće (jadna životinja boravi u mraku), ne hrani ga redovito, izderava se na njega, tuče ga, a kad ga pusti, pas napada prolaznike po cesti. I nitko mu ništa ne može! Jer, moj susjed je luđak koji diže sjekiru na ljude koji mu se usude nešto reći, noću preskače i sam ograde tuđih dvorišta, tko zna iz kojih razloga i pobuda. Kakav gazda, takav pas! Pa doskočite tome! Jednoga dana, kada taj pas potpuno prolupa od maltretiranja, velika je vjerojatnost da će najprije doletit preko ograde u moje dvorište (ipak je to mrcina). Nađem li se tamo, smazat će me kao predjelo :-o

Priča druga: susjed do ovog gore spomenutog luđaka drži dvije doge i još par malih "avlijanera". Čim padne mrak, pušta ih sa lanca. Realno, mrak pada oko 18, 18:30h, a oko 19, 20h djeca još putuju kući iz škole i kreću se pješice po toj cesti. U jednom dijelu sela nema niti dvorišta i kuća, samo je šuma, a ti psi napadaju po cesti koga stignu. I nikoga nije briga, vlasnik se pravi lud. On je taj koji nema ogradu i ne pada mu na pamet da ju postavi, a sa druge strane, to su veliki psi (tzv. telci), kojima nije problem preskočiti ogradu i uletavati u tuđa dvorišta kad im se sprdne. Dakle, ni u vlastitom ograđenom dvorištu nisam sigurna. Kada izlazim iz kuće najprije gledam lijevo i desno kao da će mi naići teretnjak. Zatim hvatam sjekiricu iza vrata i izlazim van. Ne mičem se dalje od 10 metara, ne ide mi trčanje, a strah je prevelik jer sam i sama napadana od pasa, baš u tom selu. Uostalom, to je moje dvorište, moja je ograda uvijek zatvorena i dosta mi je straha! Svakako sam za dvocijevku, ma koliko to necivilizirano bilo, ma koliko to sličilo na Texas, ili na "Zakon oklagije", ili kako god to nazvali!!! Komunalci ne rade svoj posao po tom pitanju, pogotovo ne u selima, a probajte samo nazvati policiju kada neki pas podivlja - u većini slučajeva kažu da to nije u njihovoj nadležnosti, rijetko se nazove neki dobar "plavac" koji će doći i ustrijeliti pomahnitalu životinju. Mogu napravit sto milijuna prijava, naša birokracija ništa ne rješava, ali nam zato izvlače lovu. Svakako sam za sve moguće "cijevke"... :zao:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo par recenica sa cisto pravnickog aspekta:

 

U hrvatskome pravnome sustavu pas se tretira kao stvar. Dakle pas je zakonski izjednacen sa mikserom.

Jedina razlika je sto postoji nesto sto se zove:

zabrana mucenja zivotinja koja je međutim relativno irelevantna.

Iduci put kad vam pas bude mokrio po kupusu uzmite pusku i upucajte ga. Samo pazite da ga odmah i ubijete a ne ranite (zbog navedene zabrane mucenja zivotinja).

Nakon toga cete "zaraditi" kaznenu prijavu i valjda ce vas se u građanskome postupku tuziti.

Sto se kaznenog prava tice, na sudu cete se pozivati na nuznu obranu. Da ponovimo, pas je stvar ali pasa je pustio vlasnik da seta ulicom znajuci da ce taj pas najvjerojatnije svratiti do vaseg zemljista. Time je vlasnik psa djelovao sa neizravnom namjerom. Protiv takvoga ponasanja dopustena je nuzna obrana. Vi pri tome stitite nepovredivost vasega doma kao i svoju imovinu od nanosenja stete(vrsenje nuzde po kupusu) a ujedno niste mogli postupiti na drugi nacin jer ste se bojali za svoj zivot i zdravlje...

Dakle, kaznenopravno nemate nikakvih posljedica.

Da se vratimo sada na građansko pravo:

Susjed je znao da pas moze svratiti na vase zemljiste, pustio ga je da ide po selu bez nadzora, time je prouzrokovao protupravno stanje. Takvo protupravno stanje je glavni razlog za nastanak posljedica te time on nema nikakvo pravo na naknadu stete.

Eto to je ukratko to.

 

Sad jos moj osobni stav,

ako mozete izbjeci, nemojte ubit jadnu zivotinju. Nije pas kriv za ponasanje vlasnika. Pokusajte se izderat koji put na psa, gađat ga kamenjem , pa cete ga se najvjerojatnije rjesit. Ukoliko međutim predstavlja ozbiljnu prjetnju, nitko vam nema pravo prigovorit ako ga i ubijete iduci put kad dode ne vase zemljiste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nindy je napisao:

...ali vi niste predložili zakon, nego dvocjevku, i tako pružili podršku nasilju.

 

1. Ako bolje pročitate što sam napisao, savjetovao sam čovjeka kako da postupi, po zakonu- dvocijevka je zapravo bila više zafrkancija, sa :-D !

 

2.Otkud ta vaša zamjena teza, o tome tko je tu zapravo nasilnik koji postupa protuzakonito, a tko žrtva koja se zakonito brani, ako treba i oružjem?!

 

3. Kada zakon, i onaj koji ga treba provoditi, ne brani žrtve, one će prije ili kasnije uzeti zakon u svoje ruke. Tako je uvijek bilo, i uvijek će biti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja nisam pravnik pa ne moram po zakonu:

 

ako već treba dvocjevka, figurativno ili doslovno (kao ono da psa odmah ubijete, a ne ranite), a sve u cilju samoobrane,onda se to može primijeniti i za onog susjeda koji zapravo maltretira i svoje pse i susjede.

 

ali šalu na stranu. samo sam prevela na zdravo seljački ono šta ste rekli.

 

ne razumijem zašto bi netko ubijao pse, pogotovo kad se zna - kakav čovjek takav pas. čovjeka ne smijem ubiti, psa smijem. ili prevedeno dalje: onog moćnog ne smijem, onog slabog i nezaštićenog smijem. zaista rudimentno.

 

postoji zakon, može se susjeda i vlasnika psa prijaviti... ne znam već gdje. ako institucije ne odrade posao, može se o tome pisati u medijima (pa bolje o tome nego punjenje stranica senzacijama). postoje zakonski i civilizirani način da se takve stvri dovedu u red.

 

napominjem: ovdje nimalo ne štitim vlasnike pasa, već pse. osobno smatram da bi vlasnike pasa trebalo nučit da njihovi psi ne smiju ostavljati izmet po parkovima, ulicama i tamo gdje se djeca igraju, a to se masovno tolerira. a onda nekom dojadi i odmah bi dvocjevke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nindy je napisao:

postoji zakon, može se susjeda i vlasnika psa prijaviti... ne znam već gdje. ako institucije ne odrade posao, može se o tome pisati u medijima (pa bolje o tome nego punjenje stranica senzacijama). postoje zakonski i civilizirani način da se takve stvri dovedu u red.

 

napominjem: ovdje nimalo ne štitim vlasnike pasa, već pse.

 

 

I onda dok ti lijepo bla bla bla, čopor divljih pasa ti rastrga i zakolje tvoje dijete, jer ti voliš i štitiš pse !

 

I ovi u Italiji su štitili pse, pa su rastrgali i zaklali tog dječaka. Kako bi se osjećala da je to tvoje dijete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oni koji mogu ubijate pse, mogu ubijati i ljude. moje dijete nije ništa sigurnije među ljudima, nego među psima.

 

živim u gradu koji je 30 km udaljen od mjesta u kojem se za vrijeme domovinskog rata desio tako strašan pokolj ljudi, da se toga više nitko ne može niti sjećati, jer valjda samo tako može ići dalje.

 

vi meni govorite o psima, a ja ne zmam niti jednog psa u okrugu od 100 km koji je to radio čovjeku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nindy je napisao:

vi meni govorite o psima, a ja ne zmam niti jednog psa u okrugu od 100 km koji je to radio čovjeku.

 

Da boje pazite dok čitate novine, sjetili bi se da je i kod nas bilo svega, iako ne baš smrtnih slučajeva.

Dijete mog prijatelja je prije desetak godina ozbiljno ozlijedio inače pitomi i dresirani pas susjeda, inače odgovornog vlasnika psa. Fizičke ozljede djeteta su zacijelile, a psihičke?

 

Takvih incidenata ima mnogo više nego prenose mediji, jer, da citiram- nije više vijest kad pas ugrize čovjeka, nego kad čovijek ugrize psa! -

 

I nisam primjetio da u zakonu piše:

Primjena zakona počinje kada u RH pas zakolje dijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 godina kasnije...

da li mi netko moze odgovoriti u kom tocno zakonu pise da se pas treba drzati na povodcu? naime nasao sam u Zakonu u komunalnom redu gdje piše da mora biti "pod nadzorom" ali tu ne piše na povodcu - tj nadzor se može tumačit i time da je netko u neposrednoj blizini tj pored psa, ili da mu je pas u vidnom polju.

Ali zanima me gdje tocno pise da mora biti na povezcu? unaprijed hvala na odgovoru :bjezi:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, do donošenja Zakona o zaštiti životinja. Prema kojem su JLS trebali donijeti nove Odluke o uvjetima i načinu držanja kučnih ljubimaca, temeljenu na čl.58 st.4 spomenutog zakona. No, u zavisnosti od JLS to mogu biti i"Odluke o uvjetima i načinu držanja kučnih ljubimaca, načinu kontrole njihova razmnožavanja, uvjetima i načinu držanja vezanih pasa te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama", koje započinju riječima "Na temelju čl.58 st.4 Zakona o zaštiti životinja te odredbama Zakona o veterinarstvu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uhh puno hvala!! znaci to je ipak sada u tom novom zakonu - tj "Odluke o uvjetima i nacinu drzanja kucnih ljubimaca"

zivim u veoma malom mjestu - cc 2000 stanovnika, mislim da Grad cak nije donio nikakvu odluku o drzanju kucnih ljubimaca.. jos provjerim.

 

a u Odluci o komunalnom redu pise da pas mora biti "pod nadzorom" ali se ne spominje povezac...

 

e zbog toga me to zbunilo pa sam mislio da se povezac onda spominje u nekom drugom zakonu

 

hvala!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Susjedov pas mokri po našoj fasadi jer zid je u našem dijelu blizu međe tj.graniči sa njihovim dvorištem . U našoj kući neizdrživo smrdi po psećem urinu jer nam je i otvor nape i kupaonski prozor na tome zidu ,prozor zatvorim ali zid čak i na katu smrdi ,kao da je fasada povukla taj smrad . To je nešto neizdrzivo. Koja su naša prava ? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija