Jump to content

Kako prisiliti vlasnike da se brinu o svom stanu?


anonimno

Preporučene objave

Živimo u staroj kući sa tri stana, po jedan na svakom katu. Mi smo na drugom katu i iznad nas je stan koji je 20-tak godina prazan. Podovi su drveni i u jednom dijelu stana su grede toliko propale da se pod, tj. plafon iskrivio, tako da u principu od 70 m2 ne koristimo 20 jer nas je strah da to jednog dana sve ne padne na nas. Zanima me, tko je dužan sudjelovati u troškovima popravka, vlasnici gornjeg stana, čiji pod je problematičan, ili i mi, budući da je njihov pod istovremeno i naš plafon.

Drugi problem je da sadašnji vlasnici nisu uknjiženi na taj stan, koji glasi još na njihove djedove, međutim, oni znaju da su oni stvarni vlasnici, ali odbijaju išta uložiti u taj stan. Rijetko ga koriste jer nisu u Hrvatskoj, ali ipak se svakih 2-3 godine pojave i u njemu borave (3 vlasnika). Pokušali smo s njima razgovarati da se taj pod popravi, ako tako kaže zakon, mi bi bili voljni sudjelovati u troškovima, ali ne znam na koji način da njih prisilimo da vode računa o svojoj imovini?

Zahvaljujem na svakom savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je u međukatnoj konstrukciji očito. Ako je tako, to spada pod zajednički dio zgrade - brigu svih suvlasnika. S obzirom da vas je malo, pretpostavljam da ne plaćate pričuvu odnosno da nemate upravitelja. Da imate upravitelja mogli biste to riješiti preko njega, a ovako se morate sami snaći.

Logika mi sugerira sa SVI suvlasnici moraju sudjelovati u popravku - znači i onaj treći kojeg se taj problem "ne tiče"

 

Shegac

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Problem je u tome da troje ljudi koji su vlasnici tog stana ne žive u Hrvatskoj i odbijaju uložiti iti kune u taj stan. Izgleda da ću ih na kraju morati tužiti, ali hoću li time što postići? Oni još nisu upisani u dokumente kao vlasnici. Može li se od suda tražiti da im oduzme nekretninu i stavi je na javnu dražbu zbog očite nebrige ili nešto slično?

Pomagajte, dok još imam plafon nad glavom!

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija