Jump to content

otkaz ugovora o radu, i otkazni rok


debeliz

Preporučene objave

može se izbjeći otkazni rok - u dogovoru sa poslodavcem, kao i bez dogovora, naravno uz konzekvence (mogućnost da vas tuži radi naknade štete i sl)

 

ako se ne pojavite može poslodavac izvanredno otkazati i opet tražiti od vas naknadu štete. Hoće li to uraditi - ovisi o njemu i vama i načinu na koji odete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav svima.ovo je moj prvi susret ovog načina komunikacije.još pod šokom od današnjeg dana. naravno dobila sam otkaz,razlog nema nikakve veze sa poslom. profesionalno ga obavljam.stoga ne dozvoljavam da netko bijesom -suprug moje šefice- lijeći neke svoje privatne probleme.kada sam rekla da ne vidim razlog takvog ponašanja rekao je da napustim radno mjesto.od straha da bi me mogao i udariti to sam i učinila.molim da mi netko da savjet šta da poduzmem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

debeliz je napisao:

Da li mogu dati izvanredni otkaz bez otkaznog roka, a kao razlog navesti što sam dobio drugi posao na neodređeno vrijeme?

 

Ne. Iz razloga jer se izvanredni otkaz daje zbog "OSOBITO teških povreda obveza iz radnog odnosa zbog kojih nastavak radnog odnosa, uz uvažavanje obostranih interesa radnika i poslodavca, više nije moguć".

 

Prema tome, novi posao nikako nije opravdani razlog za izvanredni otkaz, jer ne ispunjava nijednu pretpostavku zbog koje se izvanredni otkaz daje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada radnik otkazuje ugovor o radu otkazni rok ne može trajati dulje od mjesec dana, ako postoji osobito važan razlog, a novi posao na neodređeno je važan razlog. Ovisno o početku rada kod novog poslodavca, može se odrediti otkazni rok.

Obzirom da se radi o ugovoru na određeno vrijeme, isti se može otkazati ako je ta mogućnost predviđena u ugovoru, a ako nije preostaje dogovor s poslodavcem, odnosno sporazumni raskid.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima,

trebam pravni savjet upravo vezano uz otkaz ugovora o radu. Neke mi stvari u mojem slučaju nisu baš jasne, a na poslu osobe u kadrovskoj službi informacije daju na kapaljku pa imam blagi osjećaj da je nekakav zakon prekršen.

 

Radi se o sljedećem. Od 1. 10. 2008. radila sam u državnoj službi na zamjeni za porodiljni dopust, odnosno na mjestu kolegice koja je bila u mirovanju radnog odnosa do treće godine djetetova života. Ona je prekinula to mirovanje ranije i 1. 4. se vratila na posao, ali ne na isto, već na DRUGO radno mjesto (za koje je u međuvremenu proveden natječaj). Meni je to kadrovska priopćila tek 31. 3.! Iako sam sumnjala da bi se to moglo dogoditi, nikakvo službeno priopćenje nije mi ranije stiglo. Sad koristim godišnji do 16. 4. koji mi produžava ugovor do tada, ali nakon toga dobivam otkaz. E sad, zanima me je li tu prekršen ikakav zakon?

 

Naime, par puta sam u posljednjih mjesec dana bila u kadrovskoj i gospođe su me uvjeravale da se kolegica ne može vratiti "od danas do sutra", već da je odmrzavanje radnog odnosa određeni postupak i da ću znati za to barem 2-3 tjedna unaprijed (što na kraju nije bio slučaj). Pritom nijednom nisu spomenule moja prava, odnosno nekakav otkazni rok, nego su govorile samo o postupku odmrzavanja radnog mjesta. 30. 3. su mi rekle da još nemaju datum njezina povratka, a 31. 3. su je vratile na posao!! (Doduše, na drugo mjesto.) Je li tu nešto smuljano ili se to legalno moglo izvesti, pitanje je sad?

 

Tek sam odnedavno u "raljama radne birokracije" i znam samo ono što mi drugi kažu i što sama pročitam u zakonu, a ovaj je slučaj prilično specifičan i nigdje nisam pronašla ništa slično. Ne volim da netko pravi budalu od mene iskorištavajući moje neiskustvo. (Mada ovo ne shvaćam osobno.)

 

Ovo mjesto na kojem sam bila je sad ispražnjeno i bit će raspisan natječaj za njega, ali zbog nekih otegotnih okolnosti pitanje je kada će to i kako biti provedeno. I hoću li ja to uopće dobiti. Službena priča je bila "nemoj se obeshrabriti, prijavit ćeš se na to mjesto kad se raspiše natječaj", ali ja bih svejedno voljela znati što se tu točno dogodilo.

 

Lijepi pozdrav

Tea

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem se što ste mi se obratili savjetom.Ja se tamo ne mogu vratiti iz straha od tog čovjeka.Nazvala je gazdarica da dođem po riješenje.Pitala sam je-odgovorite mi zašto sam dobila otkaz?Dugo je šutila da bi na kraju navela razlog-"Zato što si se posvađala sa mojim mužem,ali i da u riješenju piše sporazumni otkaz.A ja to ne želim potpisati.To sam joj i rekla.Ja se tamo ne usudim doći bez pratnje policije jer njen muž za moje mišljenje nije uračunjiv.Dobila sam savjet da se obratim inspektoru rada.Nazvao me je i njihov knjigovođa i pokušavao me ubjediti da potpišem riješenje i zaboravim zlostavljanje jer je dotična osoba jednostavno takva kakva je.Kao i druge su prešutile i mir blaženi.Ja neću potpisati što nije istina i to sam mu i rekla, nakon čega mi je rekao da bi ja mogla imati i većih problema.Ja ne mogu imati većih problema nego što su mi napravili.Ostala sam na ulici ni kriva ni dužna,ne znajući ni zašto,osim što nisam dozvolila da se netko iživljava na osobi koja im pošteno odrađuje zadani posao,profesionalno,bez kašnjenja,bez bolovanja.Još uvjek sam pod šokom u nevjerici da mi se tako nešto moglo dogoditi.Molim Vas za novi savjet nakon ovako iscrpnog mog izlaganja problema.Lijepi pozdrav.Glorija. :moli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Primljena sam na posao na određeno vrijeme do povratka djelatnika s bolovanja. radila sam 5 mjeseci i dobila 9 slobodnih dana (radimo vikendom i za te dane dobijemo naknadno slobodne dane. Dok sam bila na slobodnim danima vratio se radnika kojeg sam mijenjala s bolovanja, a mene nitko nije obavijestio. Kada sam stigla na posao rečeno mi je da mi je ugovor njegovim povratkom istekao i da tome ima već 7 dana!!! Da li su me trebali obavijestiti?

Ostalo mi je time 5 neiskorištenih slobodnih dana za koje mi sad kao ne mogu isplatiti novac. Vratili su mi radnu knjižicu i dali odjavu sa zdravstvenog ali nisam dobila nikakvo rješenje o prestanku radnog odnosa. Mogu li doći do novaca za tih 5 dana te da li su mi smjeli samo tako prekinuti radni odnos bez da ja znam?

Vidim da je ovdje Edheduana imala sličan slučaj... kako je to riješeno, ako ste tu?...

 

P.S. E da, na taj sam posao došla direktno s drugog posla tj. u radnom odnosu sam neprekinuto 11 mjeseci. jesam li onda imala i pravo na godisnji?

I sad, budući da su mi prekinuli radni odnos prije evo već 10 dana onda i kad bi odmah danas pocnela negdje raditi na godisnji mogu tek za 6 mjeseci?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Ugovor o radu na određeno vrijeme u Vašem slučaju do povratka odsutnog radnika koji se vratio određenog datuma,i tim danom prestaje Vama ugovor o radu.

Sama činjenica da ste Vi radili više (vikendom itd ) Poslodavac je Vama priznao prekovremeni rad i to vrijeme Vam je dužan platiti .

Pismenim putem zatražite isplatu prekovremenog rada s obzirom da niste mogli redovno koristiti slobodne dane ,i zatražite obračun plaće redovne i za slobodnedane koje niste koristili,zamolite za rješenje problema na civilizirani način kako ne bi bila primorana obraćati se nadležnim institucijama.

Za slučaj da ne naiđete na razumijevanje kod Poslodavca

prijavite ga inspekciji rada .

 

 

Pozdrav ! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, zanima me kako dati poslodavcu otkaz ali bez odrade otkaznog roka. Trenutno sam na bolovanju zbog problema sa kralješnicom .Preporuka fizijatra je promjena posla(radim u trgovini), odnosno smanjivanje opterečenja kralješnice.Šefica prvo zahtjeva od mene otka jer sam dva mjeseca na bolovanju, a nakon par dana me zove da pita kada više dolazim raditi??!!! kako su mi u međuvremenu produžili terapiju i bolovanje, ona zbog toga poludi naravno i tu naš kontakt prestaje, bez obzira što imam urednu liječničku dokumentaciju i doznake. Jučer dobivam posao u uredu koji naravno želim prihvatiti i trebala bi nakon završetka bolovanja početi radit . Kako sada dobiti otkaz od nje ili na koji način ju uvjeriti da mi potpiše sporazumni otkaz bez otkaznog roka?? ( na to sve saznajem da imam skoro 2 godine neuplaćenih doprinosa kod nje) hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Pismeno se obratite Poslodavcu i zatražite sporazumni raskid ugovora o radu sa određenim danom ,kao razlog istaknite neplaćene doprinose.Zatražite obračune plaća (brutto) kako bi vidjeli koje iznose s osnova doprinosa duguje i da možete tražiti ovrhu za te iznose i narediti joj uplatu doprinosa.

 

Kazne za ne uručivanja obračuna plaća su velike ,a ti obračuni imaju snagu vjerodostojne isprave podobne za ovrhu.

 

Pozdrav! :kavica::kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne. Usput govoreći, ti nisi dala otkaz. Tebi je ugovor o radu ISTEKAO protekom vremena na koji je bio zaključen.

 

Hvala na odgovoru. Poslodavac me traži da odradim obuku novog djelatnika od 15- tak dana. To mi nije problem ali ne želim potpisati novi ugovor za još par mjeseci a koji me obvezuje na otkazni rok od mjesec dana. Što da radim i što ako se ja pojavim na poslu, je li se to na neki način smatra da ipak pristajem na ugovor?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav svima....izgubljena u vremenu, prostoru, papirima, pa imam pitanje za nekoga tko mi je voljan odgovoriti i pomoći...radim kao vježbenik u jednoj instituciji nekoliko mjeseci, a sad sam dobila drugi posao...Ne znam još točno dan kada bi počela na tom novom poslu, vjerojatno za nekih mjesec dana, a ne bi htjela imati prekid radnog odnosa. Što mi savjetujete? Kad saznam dan kad bi trebala početi na novom poslu da onda zatražim sporazumni raskid ugovora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija