Jump to content

način izračuna porodiljne naknade


miaaaa

Preporučene objave

Molim vas da mi odgovorite na par pitanja, radi se o tome da sam trudna 6 tj. I imam komplikacije, imam stalan posao

Već 2 godine bez prekida, kod istog poslodavca s redovitim priljevima. Interesira me novi zakon od siječnja 09, da li po tom novom zakonu za vrijeme porodiljnog do prvih 6 mjeseci imam pravo na 100% iznos plaće? Kod izračunavanja tog prosjeka kojih 6 mjeseci prosjeka plaće ulazi u računicu, da li 6 mj prije dana od kad otvorim npr.bolovanje ili komplikacije? Dali se računaju isplaćene plaće ili odrađeni sati,ako se računa prosjek sati što ako sam npr.koristila nedavno godišnji ( imat ću manji prosjek ili)? Npr. Plaća mi je 1.12 bila-7.300,00 1.1,1.2,1.3-5.100,00 1.4 će biti 5.700,00 i iskoristila bi godišnji da 1.5 dobijem 5.700,00 od poslodavca i onda otišla na komplikacije na teret hzzo. Dali bi do porodiljnog dobivala cca. 4.200,00 i onda prosjek navedenih plaća?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) eventualno bolovanje = naknada najviše 4.257,28 kuna.

2) rodiljni prvih 6 mjeseci = cca 5.200 kn (prema parametrima koje si navela, otprilike)

 

Za vrijeme korištenja prava na rodiljni dopust zaposleni roditelj ili samozaposleni roditelj ima pravo na naknadu plaće u iznosu 100% od osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, a koja se isplaćuje na teret sredstava Zavoda.

 

Osnovicu za utvrđivanje naknade plaće čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, neovisno na čiji teret se isplaćuje, ako posebnim zakonom nije drukčije propisano. Pod prosječnim iznosom plaće podrazumijeva se iznos dobiven na način da se zbroj isplaćenih plaća podijeli s brojem sati rada za koje je isplaćena.

 

Osnovica će ti biti utvrđena kada "odeš" na bolovanje, no obzirom da je limitiran iznos isplate nadoknade plaće za vrijeme bolovanja, a rodiljna prvih 6 mjeseci nije, ta će se utvrđena osnovica ponovno "aktivirati" kad stupiš na rodiljni (ovo ti je pojednostavljeno, vrlo pojednostavljeno)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija