Jump to content

Šteta na motoru, osiguranje


_Dado

Preporučene objave

Trebam pomoć, savjet, bilo šta...

 

U subotu navečer se vraćamo doma, pada kiša i pri ulasku u desni zavoj lagano smo trknuli (okrznuli) u nogu jednog motoristu, koji je stajao na semaforu između dvije trake (na crti), čekajući da se upali semafor za lijevo dok smo mi išli desno. Brzina je bila možda 20-30 na sat. Stajemo, njegovi prijatelji koji su prošli semafor vraćaju se nazad. Nozi ništa, gledamo motor nema nikakvih oštećenja, kao niti na autu, dajemo broj mobitela i slikaju nam auto sa mobitelom, ali ništa ne potpisujemo niti pišemo. Predlažemo da zovemo i policiju ako treba, što njih trojica odbijaju, pretpostavljam zato jer su se vraćali sa jednog moto-susreta, gdje sigurno nisu pili sokiće, a i kažu nema razloga, jer nema nikakvih posljedica. Sutradan zove lik, kaže puko mu kobinezon, napukla mu maska motora. Za novu masku kaže 3.000,00 kn, jer je to sportski motor, pa je problem pokrpati, jer bi trebali stavljati i nove naljepnice, farbat i tak dalje, a to je kao nemoguće. Kažem mu da nemožemo priznati to oštećenje, a on kaže da ima svjedoke (koji teško da su vidjeli kontakt, a i njegovi su prijatelji). Sad neznam šta da radim, 3.000,00 kn mu nedamo, da odemo na osiguranje na procjenu, zar bu mu procijenili da treba novu masku? Koja je uopće prosedura kod osiguranja, procjene? Pukotina kaže nije velika, jedva se primjeti, ali njemu smeta.

 

Svaka pomoće se cijeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate osiguranje. Povoljnije vam je da izgubite dio popusta na policu nego da imate posla sa čitavom grupom znate već kakvih ljudi. Da ne govorim o mogućnosti privatne tužbe.

 

Zajedno sa tom osobom sačinite europsko izvješće i zajedno pođite na Vaše osiguranje.

 

Priznajte sve što je bilo i time mu omogućite da se naplati sa Vaše police. Jedino izjavite da ste tada na licu mjesta sačinili to europsko izvješće. Takvim postupkom ste riješili sve svoje probleme.

 

Ukoliko želite sami sebi zakomplicirati život možete si staviti kamen u cipelu, "otpiliti" motoristu ili nešto drugo po vlastitoj volji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako znadete da ga niste ostetili nemojte potpisati nista.

 

trenutno ste pod pritiskom ucjenjivaca.

nemojte popustiti i nemojte priznati krivicu.

danas mala ogrebotina motora moze vec sutra postati trzajna ozljeda kraljeznice ....

priznavanjem krivice mozete zavrsiti i u zatvoru.

pamet u glavu i(ili) odvjetniku po savjet.

 

prilikom iznosenja obrane optuzenik ima pravo na iznosenje vlastitog vidjenja dogadjaja, ima cak pravo i bezocno lagati.

lazno optuzivanje je pak kazneno djelo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kaže da je oštećenje zbilja malo, i da ga zato nismo vidjeli po mraku i kiši. Dogovorili smo se naći u subotu, pa da sam provjerim štetu. Osobno ne vidim razlog zašto bi mu trebala nova maska. Nije ucjenjivao tipa ono: plati mi novu masku, ili ide tužba, nego je samo rekao da nova maska dođe 3.000,00 kn, a da on nezna da itko to popravlja. Meni je malo čudno da ne postoji limar u Zagrebu koji je specijaliziran za maske motora, pogotovo znajući koliko su skupe. Siguran sam da mu osiguranje neće procjeniti centimetar napukle maske na 3.000,00 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja bi se priklonio misljenju sto pise petpetica. Naime, osiguranje ako nije moguce popraviti neki dio daje novi dio bez obzira da li je cijeli "sazvakan" ili ima samo pukotinu od par centimetara. Kod slucaja oklopa motora to i nije moguce popraviti bez se bas vidi da je popravljano, sto mogu shvatiti vlasnika motora, on nece to gledati na svom motoru. Ti dijelovi ionako ne dolaze iz tvornice neobojani pa da se bojaju kao npr auto dijelovi, nego se kupuju kao zamjenski dijelovi i dolaze obojani i s "naljepnicama".

 

Sacinite izvjesce, odite na osiguranje, zrtvujte malo bonusa i odigrajte to fer. I da, nije nista cudno, ti oklopi stvarno kostaju toliko novaca. Ima par firmi koje ih popravljaju i nude zamjenske dijelove, ali ljudi cesto na novim motorima vrijednim 100tinjak tisuca kuna ne pristaju na takve stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo, ima tu nekoliko nelogičnosti. Ako sam dobro shvatio situaciju, vi mu dolazite sa stražnje desne strane i pri vrlo maloj brzini dolazi do kontakta prednjeg lijevog dijela vašeg vozila sa desnom nogom vozača motocikla koji stoji, pri čemu ne dolazi do pada istog a i tvrdite da nije bilo kontakta auta i motocikla. Nelogičnost 1. Motociklistička oprema, pa tako i kombinezon, je napravljena od takvog materijala i takvom tehnologijom da trpi kontakte pri prilično velikim brzinama, pa pri brzini od 20-30 km/h nema mogućnosti takvog oštećenja kombinezona, pogotovo jer vozač nema ozljeda na toj nozi. Nelogičnost 2. Ako ste dolazili iz navedenog smjera, tj, straga desno pod određenim kutom, pri čemu je došlo do okrznuća desne noge vozača a bez kontakta vozila, onda teoretski nema mogućnosti oštećenja prednjeg dijela motocikla. Dokaz tome bi bio izostanak tragova i oštećenja na vašem vozilu. Nelogičnost 3. Ostvarivanje kontakta sa vama tek sutradan, gdje se otvara mogućnost nastajanja navedenih oštećenja na drugom sudioniku u vremenu od razilaženja nakon događaja pa do vremena ponovnog kontakta sa vama.

Moj savjet bi bio da ukoliko se drugi sudionik slaže, a tako predviđa i zakon(ZSPC), pozovete policiju da obavi očevid navedenog događaja, naravno samo u slučaju da ste apsolutno sigurni u svoju verziju, pri čemu se oni moraju uvjeriti na osnovu tragova odnosno izostanka istih,oštećenja i smjerova kretanja oba vozila, da se ne može sa sigurnošću utvrditi da su isti nastali na način i u vrijeme kako to tvrdi oštećeni.

Na osnovu takvog policijskog izviješća, isti ne može ostvariti naknadu štete od osiguravajućeg društva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo da riješimo pravnu dilemu.

 

Očito da ne želite platiti iz svog džepa i to je normalno.

Zato trebate sastaviti zapisnik (europsko izvješće) i s tim na osiguravajuće društvo. To će Vam smanjiti bonus za 15%, ali bolje i to nego 3.000 kuna platiti iz svog džepa.

 

Glede prozivanja skupine motorista "znate već kakvi ljudi" nemojmo stvarati predrasude prema nekoj grupi. To vodi povredama prava koja su češće važnija od 3.000 kuna.

Na kraju krajeva očito je da nije bilo problema nakon te nezgodice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija