Jump to content

zabrana otuđenja vozila


Branko71

Preporučene objave

prije nekoliko godina (točnije 2003.) sam kupio neispravan automobil od jedne firme (imam račun sa datumom prodaje u 2003.) ali ga nikad nisam prenio i registrirao na sebe za privatnu upotrebu.

 

Danas sam otišao napraviti odjavu tablica (koje su došle u kompletu sa tim automobilom) i dočekalo me neugodno iznenađenje - firma od koje sam kupio automobil je tužena od jedne banke i na taj automobil je u kompjuteru u policiji stavljena zabrana otuđenja sa datumom u 1/2009 i da ne mogu napraviti prijenos vlasništva dok se ta zabrana ne skine

 

Dakle Što napraviti da se ta zabrana skine i da ja postanem stvarni vlasnik i da li je to uopće sada više moguće ?

 

sada znam da sam trebao upis u prometnu napraviti odmah ali na moj upit prilikom kupnje (2003.) s obzirom da je vozilo neispravno u policiji sam dobio odgovor da to nije potrebno napraviti ako imam račun i da je on dovoljan dokaz vlasništva te da to mogu napraviti kada ga osposobim i registriram

 

firma od koje sam auto kupio najvjerojatnije u stečaju ili slično (nisam dobio uvid u rješenje) i najvjerojatnije nema niti jednog zaposlenog a vlasnik je nedostupan

 

dakle što na kraju ima prednost - pravomoćna ovrha iz 2009. ili moj račun iz 2003. i na koji način sada to dokazati i izboriti svoje vlasništvo ?

 

da li mi sad mogu jednostavno doći i odvesti auto unatoč tome što imam važeći račun ?

 

kome se najbolje obratiti za pomoć ?

 

auto je inače trenutno vrijedan cca 7-8000 kn i to ako ako se osposobi za registraciju (kvar nije velik) tako da plaćanje skupih odvjetnika i sudova nije baš isplativa opcija...

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je firma u stecaju znaci da ima stecajnog upravitelja imenovanog od strane suda.

vlasnik vozila ste postali 2003 i automobil je vas. to sto to nije zavedeno u mupovoj evidenciji ne umanjuje vase pravo.

 

problema moze biti ukoliko firma nikada nije proknjizila "vasu" fakturu iz razloga da nastavi troskovima amortizacije teretiti poslovanje.

 

savjetujem da posjetite stranicu https://sudreg.pravosudje.hr/Sudreg/index.jsp na kojoj mozete saznati adresu tvrtke, direktora i sl., saznati da li je u stecaju, i ako je, sto prije se javiti stecajnom sa "vasom" fakturom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

upravo provjerio - piše da je status aktivan, ostalo su samo generalni podaci o firmi, ne spominje se nikakva blokada, stečaj... (gotovo sam siguran da zadnjih 5 godina nije imala aktivnog poslovanja zbog dugova)

 

radi se inače o privatnoj firmi (d.O.o. je u pitanju) sa, koliko vidim da je navedeno na webu, jednim zaposlenim. Do navedenog vlasnika je nemoguće doći - naime bivši sam zaposlenik te firme i sa vlasnikom sam se rastao u vrlo neugodnim odnosima zbog financijskih dugova koje naravno nikad nisam uspio naplatiti.

 

Također slučajno znam da je dotična ostala dužna i drugim firmama, između ostalog pretpostavljam i toj banci.Zbog toga je banka najvjerojatnije sjela na imovinu firme, između ostalog i na auto koji je (priznajem mojom greškom) još uvijek evidentiran u policiji da glasi na tu firmu

 

da li ima smisla i da li je ispravan put da odem na trgovački sud (savjet u policiji) i tražim savjet i/ili uvid na spis (da li je to uopće moguće ?) te eventualno pokušam direktno kontaktirati tu banku nekakvom žalbom i računom kao prilogom i dokazom vlasništva ili krivo pretpostavljam i to treba rješavati na neki drugi način ?

 

sve skupa mi se čini prilično nelogično (osim da bi ja trebao biti vlasnik i problemi te firme me se nakon preočenja valjanog računa ne bi trebali ticati)

 

također nije mi jasno šta u slučaju da firma nije proknjižila fakturu zbog troškova amortizacije - to se mene u principu ne bi trebalo ticati nakon kupnje vozila, zar ne ?

 

u policiji mi inače kažu da sam došao prije nego su dobili to rješenje sve bi bilo u najboljem redu... (?)

 

hvala unaprijed na pomoći !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

UCINITE SVE OVO

ispravan put da odem na trgovački sud i tražim savjet i uvid na spis (da li je to uopće moguće? - APSOLUTNO (kosta nesto biljega)) te pokušam direktno kontaktirati tu banku nekakvom žalbom i računom kao prilogom i dokazom vlasništva

 

sve je to moguce i sve ima smisla!!!

 

 

 

 

također nije mi jasno šta u slučaju da firma nije proknjižila fakturu zbog troškova amortizacije - to se mene u principu ne bi trebalo ticati nakon kupnje vozila, zar ne ?

 

:-D:-D:-D

 

JAKO VAS SE TICE!!!

 

ako firma nije proknjizila tu fakturu, a direktor ju ospori, ispada da vi imate krivotvoreni racun, odnosno morati cete dokazivati da je potpis i pecat ispravan.

 

ako je rijec o nekom mufljuzu, lako bi se moglo to i dogoditi.... :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala, pokušaću otići na trgovački pa vidjeti što se da napraviti...

 

glede

 

ako firma nije proknjizila tu fakturu, a direktor ju ospori, ispada da vi imate krivotvoreni racun, odnosno morati cete dokazivati da je potpis i pecat ispravan.

 

ako je rijec o nekom mufljuzu, lako bi se moglo to i dogoditi....

 

mufljuz i muljator je sigurno ali potpis je njegov i pečatirano je žigom tvrtke a račun je izdan na memorandumu - u slučaju da se to stvarno bude trebalo napraviti, kako se to radi u praksi ?

 

hvala još jednom...

 

PS još uvijek me zbunjuje informacija iz mupa da sam imao bolji tajming i upisao auto na sebe prije nego je stigla zabrana da bi sve bilo ok - zato sam zaključio da ako je nešto muljao u firmi to naknadno ne bi trebalo imati veze.

Teoretski na taj nači svatko može biti nasamaren i 5 godina nakon kupnje što je suludo i za to bi vlasnik te tvrtke trebao snositi posljedice bez da ja to moram posebno dokazivati... :-(:-(:-(

 

PPS znam da je paralelno istovremeno mom ex kolegi prodao još jedan identičan auto i da taj dan danas vozi bez ikakvih problema (povremeno ga vidim u prolazu u gradu ali sam nažalost izgubio kontakt pa ne mogu provjeriti iz prve ruke)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mupa da sam imao bolji tajming i upisao auto na sebe prije nego je stigla zabrana da bi sve bilo ok - zato sam zaključio da ako je nešto muljao u firmi to naknadno ne bi trebalo imati veze.

 

krivo

 

mup ne interesira da li tvrtka od koje ste kupili auto vodi ispravne knjige ili mulja gdje stigne. mup samo interesira da li je racun sa svim sastojcima ili nije.

 

kada mup dobije zabranu, prijenos vlasnistva ne moze provesti sve dok onaj koji je dao nalog za zabranu prijenosa vlasnisva ne povuce.

 

pretstoji vam tezak posao koji ovisi o vasem smjesku i vezama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija