Jump to content

Atak na privatno vlasništvo


Katanac

Preporučene objave

U situaciji sam da se moram boriti protiv Općine koja želi graditi put preko moje zemlje. Situacija je ovakva: moju je kuću prije 30-ak godina sagradio prijašnji vlasnik oko 7 m od puta (uski zemljani put) na općinskoj zemlji.

 

Moj stari kada je kupio kuću zatražio je od Općine parcelu a kako put ide ukoso, tako je zatražio parcelu kojoj će se jedan brid naslanjati na put. Pacelu je i dobio, uredno platio početkom devedesetih. Parcela je i ucrtana u katastar.

 

Nedavno smo saznali da Općina namjerava graditi put (zapravo širiti stari zemljani na dvije kolne trake i koridore sa strane). To smo saznali slučajno (nitko nas nikada nije kontaktirao niti zvao dok su mjerili) i isto tako smo saznali da plan po kojem oni rade ima našu parcelu krivo ucrtanu. Moj stari je urgentno dao primjedbu, priložio izvadak iz katastra i računao da je samim time sve rješeno. Međutim nije. Općina je dobila lokacijsku dozvolu protiv koje je stari uputio prigovor u Zagreb. Taj je prigovor odbijen. Napominjem da sa te strane nismo napravili nikakvu ogradu ali smo iskopali jarak za temelj od ogradnog zida.

 

Greška (ili namjerna sabotaža) je nastala kad je naš susjed mjerio svoju parcelu, pa je navodno taj isti geometar premjerio i našu (namjerno ili slučajno ali krivo)(nismo u dobrim sa susjedom) i tako krivo premjerenu je arhivirao. Na osnovi tih mjera je Općina i išla na proširenje puta.

Ali na osnovu tih mjera ulaze u našu parcelu skoro 3 m i dovode nam put uz samu kuću.

 

Sa druge strane puta će ostati slobodnog prostora i nema nikakve potrebe da cesta ide preko našega, ali općina ne želi s nama nikakav dogovor iako je iz papira evidentno da smo mi to platili. Stari sumnja u spregu lokalne vlasti i našeg susjeda koji nam pod svaku cijenu želi napakostiti.

Kako oni imaju lokacijsku, stari će pokrenuti upravni postupak ali se boji da će izgubiti.

 

Može li se ići u izvlaštenje ako se dokaže da za tim nema nikakve potrebe tj. cesta se može pomaknuti u jednu stranu.

 

Ja imam ideju da mi istražimo kako je do svega toga došlo (preočito je da nam netko cijelo vrijeme podmeče klade i vrlo se bahato ponašaju prema nama jer smo došljaci u tom mjestu) te da pobijemo rad susjedovog geometra, te ga eventualno tužimo. Ili podignuti kaznenu prijavu jer je previše indicija na polulegalne djelatnosti (da ne kažem što gore) pa da policija istražuje tko je i kako je sve zamutio. Mi smo naime u svemu ovome potpuno čisti pa me toga nimalo nije strah.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Vlasništvo je ustavom zajamčena kategorija !

 

Ukoliko Općina treba put tada se ide na izvlaštenje .Na izvlaštenje se ide samo ako je to od općeg interesa .Da je to od općeg interesa to mora biti utvrđeno odlukom Lokalne samouprave , i tek tada se donosi rješenje o izvlaštenju uz pravičnu naknadu , no Vi morate dobiti rješenje o tome , pa imate se i pravo žaliti na takvo rješenje .Vi imate pravo uvida u odluku kojom se utvrđuje javni interes .

 

Ukoliko se izvlaštenje i ne provede u roku od tri godine

Vi možete osporavati valjanost takvog rješenja radi ne postupanja .

Kako vidite nitko ne može samo tako oduzeti vlasniku dio zemlje .

 

Najprije se informirajte u gradskom uredu za prostorno planiranje o putu , provjerite podatke iz katastra i gruntovnice , tražite odluku lokalne samouprave .

 

Ukoliko nije sve OK za Vas onda znači da bi bilo posla i za nadležne organe -inspekcije USKOK i sl.

 

 

Pozdrav! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najiskrenije se zahvaljujem na odgovoru i već sam upoznao svog starog s istim.

Medjutim stari sada želi razjasniti ovo (prije nije htio ni razgovatati na ovu temu a sad ultimativno traži odgovore):

 

Općina je izradila planove za put prema izvatku iz Katastra u kojem je naša parcela krivo uctrana, i prema tom izvatku oni su put planirali preko općinske zemlje a u stvarnosti dijelom preko naše. Na osnovu istog su ishodili i lokacijsku dozvolu. U cijelom procesu nas nitko nikada nije kontaktirao (trebaju li to, ako put prolazi samo uz parcelu a ne i preko parcele?).

Parcela je bila uredno ucrtana 1988. godine.

Parcela je krivo uctrana prilikom ucrtavanja susjedove parcele (saznali naknadno) 1997. a stari je 2008 (kada smo saznali za tu pogrešku) zatražio ispravak koji je i dobio.

Općina se poziva na lokacijsku dozvolu i ne prihvaćaju ispravljeni preris iz katastra, po kojem oni ulaze na našu parcelu.

Pitanje: mogu li oni braniti svoj slučaj na neispravnim dokumentima (krivo ucrtavanje u katastar), te možemo li mi graditi slučaj okrivljujući geodeta koji je isto nedjelo i počinio? Da ga mi tužimo ili da prijavimo nadležnim tijelima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eh, da. Zaboravih napisat-stari misli da se ovdje uopće ne radi o izvlaštenju jer Opčina ima izvadak iz katastra po kojem oni ni ne traže prijelaz preko naše zemlje.

 

Moje je mišljenje da do izvlaštenja mora doći,pogotovo ako mi sada podignemo trajnu ogradu na toj strani (do sada je bio samo kanal za temelje zida).

 

Izvlaštenja ima ili nema u ovom slučaju?

 

Zahvaljujem na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Katanac je napisao:

U cijelom procesu nas nitko nikada nije kontaktirao (trebaju li to, ako put prolazi samo uz parcelu a ne i preko parcele?)

 

Pitanje: mogu li oni braniti svoj slučaj na neispravnim dokumentima (krivo ucrtavanje u katastar), te možemo li mi graditi slučaj okrivljujući geodeta koji je isto nedjelo i počinio? Da ga mi tužimo ili da prijavimo nadležnim tijelima?

 

Kada se izdaju dozvole za put, previše je stranaka u postupku, pa se samo objavi na oglasnoj ploči u zgradi uprave.

 

Dozvola izdana na osnovi neispravne katastarske izmjere je sporna, tj, osporavajte je po toj osnovi.

 

Na vašem mjestu obratio bi se medijima , sa cijelom pričom i vašim sumnjama.

Budite pritom oprezni sa konkretnim optužbama (npr. za korupciju - naglasite da je možda posrijedi teška pogreška, koju onda svakako treba ispraviti...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija