Jump to content

tumacanje clanka 209. obiteljskog zakona te mogućnost verzijskog zahtjeva


furious_06

Preporučene objave

Proučavala sam forum i nalazim se u nedoumici :-? :

 

1. Koliko sam shvatila:

 

Članak 209.Obiteljskog zakona

 

(1) Roditelji su dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete.

(2) Roditelj koji nije uzdržavao svoje dijete koje s njim ne živi u obiteljskoj zajednici, a bio je dužan to učiniti, dužan je djetetu isplatiti naknadu za uskraćeno uzdržavanje i unatrag od nastanka toga prava pa do podnošenja tužbe.

(3) Tražbina djeteta iz stavka 2. ovoga članka prema roditelju koji ga nije uzdržavao, zastaruje za vrijeme od 5 godina od dana nastanka obveze.

(4) Smatra se da je obveza uzdržavanja za pojedini mjesec nastala koncem mjeseca za koji je uzdržavanje trebalo dati.

 

 

Da pod (3) (to je stavak ili?) govori da ako ja sad tražim svog naravnog oca alimentaciju da taj moj zahtjev će zastariti za 5 godina, ili?

 

2. Vidjela sam da se spominje da mogu potraživati unatrag 5 godina alimentaciju. Je li to na osnovi ovog članka ili nekog drugog i kojeg?

 

3. Mogu li ja to potraživati iako imam već presudu po kojoj bi moj naravni otac trebao plaćati alimentaciju, ali to uredno ne čini već 20 godina? I koji iznos mogu potraživati?

Ako je onaj s presude(imam problem s denominacijom, jer je iznos još u staroj valuti)... :-(

 

4. Podnijela sam zahtjev za povišenjem iznosa alimentacije jer kad bi denominirala prijašnji iznos dobila bi 5kn/mjesečno

:-(

 

pa me zanima je li postoji mogućnost da zatražim retroaktivno plaćanje unazad 5 godina po iznosu koji sam navela u zahtjevu za povećanje alimentacije.

 

5. I zanima me verzijski zahtjev koji sam vidjela u jednom topicu. Navodilo se da se to može potraživati "naknada stvarno učinjenih i opravdanih troškova uzdržavanja malodobnog djeteta". Ali ja nisam malodobno dijete više, redovita sam studentica pa me zanima je li i ja mogu potraživati to (ili moja majka) i koliko unazad? I kakva su iskustva u praksi s tim.

 

6. Koliko su istinite tvrdnje da će se kod nas uvesti zakon da nakon 19. godine djeteta roditelj nije dužan zakonski uzdržavati ga?

 

 

Unaprijed se zahvaljujem na brzim odgovorima!

 

S poštovanjem,

 

studentica

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala najljepša! :) I sad me zanima:zar postoji mogućnost revaluizacije iznosa? Pitala sam nekoliko odvjetnika za savjet koji su kod svojih kolega sudskih vještaka provjeravali i svaki put je ispalo minoran iznos upravo zbog denominacije( možete mi kliknuti link ako postoji članak o tome)pa sam odustala od toga,ali ako se može rado bih pokušala.

 

6. negdje medju silnim topicima na ovom forumu.. :-D

 

Palo mi je na pamet i to da: postoji velika vjerojatnost da će moj naravni otac pokušati što bolje proći pa me zanima ako on dostavi da je odjednom nezaposlen, hoće li mi sud ipak dosuditi povećanje alimentacije s 5kn na barem minimalan iznos od 1190kn (pretpostavljam da ulazim u tu kategoriju, iako nemam 18, već 20 godina)? I onda pretpostavljam da czss plaća pola toga iznosa dok se on ne zaposli? A ja trebam paziti da o tome kada se zaposlim obavijestim czss (jer ih on sigurno neće obavijestiti)? I je li mi on nadoknadi razliku za taj period dok je bio nezaposlen i dok czss placao?

 

Jos jednom hvala! :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oko ad6. ... svrstajmo to pod puste želje nekog od forumaša, baš kao i skoro zatvaranje czss-a radi recesije i mmf-a, čini mi čak da je isti nick u pitanju :)

 

Ovo s povećanjem bi bilo dobro odraditi... jučer :)

 

Zahtjev czss-u za privremenim uzdržavanjem bi trebao biti priznat s danom podnošenja, iznos 50% od ovog za uzrast 13g+.

Glede iznosa koji će biti određen vašem ocu, može ići i ispod onog minimalnog ako ima druge obveze uzdržavanja po ObZ (uz procjenu cjelokupnog imovinskog stanja i prihoda) ili ako imate svojih prihoda pa ste dužni sudjelovati u svom uzdržavanju.

Sve ste oko toga korektno posložili...

Dugovanja možete ovršiti i na primanjima i imovini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može ići i ispod onog minimalnog ako ima druge obveze uzdržavanja po ObZ (uz procjenu cjelokupnog imovinskog stanja i prihoda) ili ako imate svojih prihoda pa ste dužni sudjelovati u svom uzdržavanju.

 

Isprike što Vas toliko zapitkujem, ali zanima me je li se pod dodatne prihode računa državna stipendija i zaba studentski kredit(ovo zadnje ću morati vraćati nakon što završim fax pa pretpostavljam da ne)?

 

Hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija