Jump to content

Rušenje i izgradnja kuće po staroj građ.dozvoli


anonimno

Preporučene objave

Imam staru kuću oko 100 godina, građevinska dozvola je stara toliko.

Ista je smještena uz ulicu kojom ne prometuju vozila.

Želio bih istu srušiti te je u istim gabaritima sukladno građ.dozvoli ponovo izgraditi i pomaknuti je 2-3 metra od ulice/pješačkog prolaza/.

Šta je potrebno za isto, da li trebam zatražiti ponovo dozvolu ili što. Ako mi arhittkta može odgovoriti bio bih zahvalan.

Hvala veliko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da trebate sve moguće dozvole. Ali u ovom slučaju nije postavljen nikakav pravni problem već je rijeć o redovnoj graditeljskoj praksi, prema tome će Vam arhitekt kojeg angažirate reći sve rerelevantne odgovore (dozvola za rušenje, lokacijska, građevinska itd). S obzirom na postavljeno pitanje, ne vidim nikakav pravni problem već redovnu proceduru.

Ono što Vam se može pojaviti kao najveći problem to je starost kuće, znaći vrlo je moguće da je kuća pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika. Ako je to slučaj, za svaki zahvat Vam oni trebaju dati dozvolu, a ako probate bez toga, kazna može biti tako drastična da bolje da ništa ilegalno ne pokušavate (u tom slučaju zavod vjerojatno ima sve nacrte i fotografije Vaše kuće pa ne možete nikog prevariti).

I na kraju moram na Vas apelirati kao arhitekt ali i čovjek koji cijeni nacionalnu baštinu. Naime:

Svaka starost ne znaći apsolutno i neku vrijednost, dakle kuća možda zaista zavrijeđuje samo rušenje. Međutim, građevina ne mora imati samo svoju kulturnu i arhitekturalnu vrijednost sama po sebi, već može imati i ambijentalnu, urbanističku i krajobraznu vrijednost. Primjerice, cijelo područje zagrebačkog Donjeg grada ima svoju ambijentalnu vrijednost u cjelini, ali većina kuća nije posebno vrijedna niti zaštićena. One su vrijednost kao cjelina. Nažalost, to u zakonu nije baš najbolje vrednovano, pa vidimo po hrvatskoj upropaštavanje cjelokupnog prostora, od apartmanizacije obale, nestanku slavonskih sela, ličkih zaselaka, rušenje prastarih suhozida dalmacije, piljenje turopoljskih hrastovih kuća za ogrijev itd. Problem-takozvana novokomponirana gradnja: kocka, gore dvostrešni krov i balkoni svuda okolo. Stravična i skupa arhitektura, a svugdje je ima. Prema tome, da ne širim temu:

Vaša kuća je možda zakonski zaštićena, a možda i nije. Ako nije, ne znaći da ništa ne vrijedi, samo je pitanje osjećaja vlasnika da li zna prepoznati njene druge vrijednosti. Apeliram na Vas da prije ikakvih zahvata potražite savjet nekog stručnjaka ili više njih (neslužben) jer šteta može biti nemjerljiva i nenadoknadiva.

Oprostite na dugom odgovoru, samo pokušavam spasiti što se spasiti dade od hrvatske baštine. Sretno

Ako Vam treba još detaljnji odgovor, molim Vas pitajte na ovom forumu, bolje da 100 puta razgovaramo nego da nepotrebno rušimo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija