Jump to content

prijenos vlasništva nad žigom / trademarkom


mate112

Preporučene objave

U jednom slučaju dvije su fizičke osobe zajednički zaštitile jedno ime. Pod tim imenom registrirale su i firmu. Nakon nekog vremena su se odlučile razići u poslu gdje će jedan od njih nastaviti sa radom u istoj toj firmi, međutim druga koja izlazi iz firme želi na sebe prenjeti vlasništvo nad tim žigom. Ukoliko se tako dogovore da li će osoba koja nastavlja rad u toj firmi moći služiti imenom firme (na fakturama, nazivom poslovnog računa, memorandumi i ostalo) koja je uredno registrirana pred trgovačkim sudom pod tim imenom ili će biti primorana promjeniti trenutno ime?

molim vas za što žurnijim odgovorom,

unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo netipična situacija, no naravno životno moguća.

 

Logično bi mi bilo da ako su tvrtka i registrirani žig istovjetni, da oba diobom pripadnu jednom partneru, jer mi se čini da nekako čine jednu smislenu cjelinu. No, moguće se i ovako dogovoriti.

 

Smatram da će osoba koja zadrži postojeću firmu moći i dalje poslovati pod tim nazivom, naročito ako je registracija tvrtke bila prije registracije žiga.

 

Naime, članak 6. stvak 6. Zakona o žigu propisuje slijedeće:

(6) Na temelju podnesenoga prigovora znak neće biti registriran ako bi njegova uporaba vrijeđala pravo osobe koja je u vrijeme podnošenja prijave za registraciju žiga imala tvrtku, pod uvjetom da je ta tvrtka ili bitni dio tvrtke istovjetan s prijavljenim znakom ili sličan prijavljenom znaku i pod uvjetom da su istovjetni ili slični proizvodi ili usluge predmet djelatnosti te tvrtke, osim ako je podnositelj prijave u trenutku prijave imao istovjetnu ili sličnu tvrtku.

 

Ako je takav žig registriran, on može biti na zahtjev osobe koja ima takvu tvrtku biti proglašen ništavim u skladu s člankom 49. stavak 3. Zakona o žigu.

 

Da skratim, mislim da bi bilo najbolje da te dvije osobe ako su zajednički zaštitile žig i zajednički registrirale firmu, da sad kad se dijele zajednički ugovorom utvrde tu podjelu i ugovore koja ima kakva prava jedna prema drugoj. Time se može sve na najbolji način riješiti. Neka dogovore i ugovore kome šta pripada, i tko se tvrtkom i žigom i na kakav način može služiti. I sve riješeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija