Jump to content

Pravo na alimentaciju u vrijeme bolovanja obveznika


Sonja_Sonja

Preporučene objave

Štovani,

 

molim za pravno mišljenje na slijedeću situaciju. Samohrana sam majka jednog djeteta. Moj bivši suprug je nakon nekoliko godina od razvoda, samovoljno u poduzeće gdje radi, odnio sudsko rješenje o razvodu braka. Nakon toga poslodavac je uredno vršio izračun i uplatu alimentacije na moj tekući račun. Bivši suprug je na bolovanju više mjeseci ( povreda na skijalištu ), točnije od prosinca 2008.godine. Na moj upit poslodavcu zbog čega je prestao vršiti isplatu alimentacije, objašnjenje je da se radi o bolovanju dužem od 42 dana, za što naknadu isplaćuje HZZO. Ističem da poslodavac mom bivšem suprugu redovito isplaćuje primanja ali ne vrši obustavu alimentacije.

Moja su pitanja :

- da li poslodavac postupa u skladu sa zakonom,

- da li u vrijeme bolovanja dužeg od 42 dana prestaje obveza plaćanja alimentacije, i ako ne molim sugerirajte mi moguće rješenje nastale situacije.

Napominjem da je moje dijete redovni student prve godine fakulteta tehničkih znanosti ( godina upisa 2008./2009.),da su troškovi studija znatni, te da nam je izostanak alimentacije znatan problem.

 

Unaprijed zahvalna, srdačan pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju (NN 150/08), čl.26.točka 1 i 2, pravo na naknadu plaće pripada osiguraniku ako je osiguranik privremeno nesposoban za rad zbog bolesti ili ozljede, odnosno radi liječenja ili medicinskih ispitivanja smješten u zdravstvenu ustanovu,odnosno ako je osiguranik privremeno nesposoban za rad zbog određenog liječenja ili medicinskog ispitivanja koje se ne može obaviti izvan radnog vremena osiguranika

 

Naknadu plaće u svezi s korištenjem zdravstvene zaštite iz čl.26.st.1 i 2 isplaćuje osiguraniku iz svojih sredstava pravna ili fizička osoba – poslodavac za prvih 42 dana bolovanja kao i za vrijeme dok se osiguranik nalazi na radu u inozemstvu na koji ga je uputila pravna ili fizička osoba ili je sam zaposlen u inozemstvu.

 

Naknadu plaće za vrijeme bolovanja iz članka 26. točke 1. i 2. Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju od 43. dana bolovanja obračunava i isplaćuje pravna, odnosno fizička osoba – poslodavac, s time da je Zavod obvezan vratiti isplaćenu naknadu u roku od 45 dana od dana primitka zahtjeva za povrat.

 

Dakle,jasno je da za vrijeme bolovanja vaš bivši suprug ima primanja na koja je njegov poslodavac dužan obračunati i isplatiti, (kao što je činio i na plaću prije otvaranja bolovanja), mjesečni novčani iznos uzdržavanja..

Pretpostavljam da je sudskom odlukom ili nagodbom pred CZSS određen mjesečni iznos uzdražavanja za dijete u postotku od mjesečnih primanja obveznika uzdržavanja – djetetovog oca.

 

Ukoliko poslodavac to nije učinio i za vrijeme trajanja bolovanja,potrebno je da pokrenete ovršni postupak pred sudom i zatražite isplatu dospjelih a neuplaćenih iznosa uzdržavanja (na iste se obračunavaju zakonske zatezne kamate od 14% od dana dospjeća do dana uplate pojedinog mjesečnog novčanog obroka uzdržavanja.)

 

Nevezano uz sve ovo što ste naveli u vezi trenutnog problema naplate uzdržavanja za dijete,a radi preciznosti i istinitosti,vaš navod da ste samohrana majka nije točan.

 

Čl.99.st.2.Obiteljskog zakona

 

(2) Samo jedan roditelj skrbi o djetetu ako je drugi umro, proglašen umrlim, lišen roditeljske skrbi, lišen potpuno poslovne sposobnosti, djelomice lišen poslovne sposobnosti u odnosu na roditeljsku skrb ili je spriječen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija