Jump to content

Trudnica u otkaznom roku


ivana79

Preporučene objave

Nalazim se u nezavidnoj situaciji, a ne znam koja su mi prava. Prije nesto vise od 2 mjeseca u firmi u kojoj sam radila 7 godina potpisala sam sporazumni ugovor o prekidu radnog odnosa. Ugovor je uključivao otkazni rok od 3 mjeseca koji ističe za manje od mjesec dana. U medjuvremenu sam saznala da sam trudna i trenutno imam probleme koji zahtijevaju mirovanje pa ne dolazi u obzir odlazak na novo radno mjesto. Imam li ikakva prava za produzetak radnog odnosa za vrijeme cuvanja trudnoce i kasnije porodiljnog obzirom da sam potpisala sporazumni ugovor tj. ako ne, bi li ta prava ostvarila da sam dobila direktni otkaz poslodavca i da me zadesila ista situacija unutar otkaznog roka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

savjetujem ti da što prije otiđeš u hzzo i prijaviš čuvanje trudnoće, jer dok čuvaš trudnoću i na porodiljnom si to što si prestala biti u radnom odnosu ne igra ulogu. trebala bi imati ista prava (citaj doprinose) kao da si zaposlena. sve formalnosti obavi dok si još u radnom odnosu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da je potpisan sporazumni raskid, radni se odnos ne može produžiti. Međutim, drugačija situacija bi bila da se radi o otkazu. Naime, otkazni rok ne teče za vrijeme bolovanja, porodiljnog i sl. već bi se isti nastavio tek nakon povratka na posao nakon porodiljnog dopusta. A i Zakon o radu predviđa zaštitu trudnica na način da određuje da se trudnici ne smije otkazati ugovor o radu, naravno ako poslodavac u trenutku otkaza zna za trudnoću, odnosno ako sazna u roku od 10 dana od odluke o otkazu.

Dakle, situacija bi bila povoljnija da ste dobili otkaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija