Jump to content

2 pitanja


viktoria35

Preporučene objave

Poštovani,

trenutno sam u procesu rastave sa suprugom sa kojim imam jedno mld.dijete.

Nismo imali zajedničku imovinu u braku, suprug je naslijedio dio obiteljske kuće od pok.oca, a ja sam naslijedila kuću od moje majke. Živjeli smo u njegovoj kući. U moju kuću su uložena sredstva za obnovu, ja sam digla kredit kojeg još plaćam,suprug je jednim dijelom financ. učestvovao u obnovi, ali i ja sam učestvovala u njegovj kući u kojoj se doduše manje ulagalo ali ipak sam provela tamo 7g.

Molim da mi odgovorite na slijedeća pitanja:

1.

Da li suprug ima pravo tražiti dio moje naslijeđene kuće?Ja sada živim u toj kući, a osim toga ta kuća je prijavljena za iznajmljivaje apratmana.

On u biti traži od mene da ja ovu kuću sada prepišem našoj mld.kćeri, što ja ne želim. Obečala sam da će jednog dana ta kuća biti njezina, ali sada u ovom trenutku ne želim potpisivati ništa. Molim savjet.

2.

Trudna sam sa mojim novim partnerom, kao što sam navela razvod je u tijeku. Zanima me da li naše dijete može imati očevo prezime isto ako se ne supijemo oženiti prije nego rodim? ili je jedini uvjet da budem u braku sa mojim partnerom kako bi djete imalo njegovo prezime. I u slučaju da se ne uspijemo oženiti prije rođenja, da li bi dijete imalo moje sadašnje prezime ili čije? nejasno mi je ovo malo. Mora li se proči dokazivanje očinstva i koji je postupak?

 

Lijepi pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ad1. vaš muž će imati pravo zatražiti polovicu uloženog u vaše kao i vi polovicu uloženog u njegovo, stoga bi bilo zgodno da to riješite sporazumom...

ad2. prije pravomoćnosti presude o razvodu se udati nećete moći, dakle ovisi u kojoj ste fazi razvoda i koliko će dalje trajati, hoće li biti žalbi i sl.

Ako to pak ne uspijete do poroda, očevim djetetom će se po defaultu smatrati vaš (bivši) muž- za trajanja braka i 300 dana po razvodu, pa će prvo trebati osporiti očinstvo... Vaš rok za to je 6 mjeseci od rođenja djeteta.

Ime djetetu sporazumno određuju roditelji ili ćete u priču uključiti czss (kojem ćete ionako biti poznati radi razvoda) pa će oni izdati rješenje s određenim imenom i temeljem toga će se izvršiti upis u maticu.

Dakle, ako se ne stignete i razvesti i udati, neće se raditi samo o imenu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.

Molim Vas da mi još malo pojasnite Vaš odgovor na moje drugo pitanje. Dakle, ako se ne uspijem do poroda rastaviti i udati čije će prezime nositi dijete? Jasno mi je da će to automatski biti moj bivši muž, ali što ako se on složi (a složit će se jer zna da dijete nije njegovo)i da nekavu izjavu ili neznam ni ja što, pa je li tada moguće da dijete ipak nosi prezime svog oca? I nije mi jasno ovo oko centra.

Da li dokazivanje očinstva podrazumijeva isključivo DNA analizu ili se može temeljiti i na izjavama oba partnera?

Zahvaljujem i oprostite na dodatnim pitanjima ali zaista ne bih željela nešto bitno propustiti ako se dogodi da se ne uspijem razvesti.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 3.Zakona o osobnom imenu

 

Osobno ime djeteta određuju roditelji sporazumno. U odredivanju prezimena djeteta roditelji mogu odrediti da dijete nosi prezime jednog ili oba roditelja.

Ako se roditelji nisu sporazumjeli o osobnom imenu djeteta, osobno ime odreduje nadležni organ za poslove starateljstva.

Ako jedan roditelj nije u životu, ili ne može izvršavati roditeljsko pravo, ili je nepoznat, osobno ime djetetu određuje drugi roditelj.

Ako roditelji djeteta nisu u životu ili ne mogu izvršavati roditeljsko pravo osobno ime odreduje, u skladu s odredbom stavka 2. ovoga članka, osoba kojoj je povjereno staranje o djetetu uz suglasnost nadležnog organa za poslove starateljstva.

Osobno ime djetetu čiji su roditelji nepoznati, odreduje nadležni organ za poslove starateljstva.

Djetetu usvojenom sa srodničkim, odnosno sa roditeljskim učinkom, osobno ime se odreduje u skladu s odredbama posebnog zakona.

 

 

Dakle,pod pretpostavkom da se razvod braka neće završiti pravomoćnom sudskom odlukom prije nego se dijete rodi,odnosno da nećete sklopiti novi brak prije rođenja djeteta.dijete će nositi prezime vašeg sadašnjeg supruga ili samo vaše prezime ili prezime obaju ''roditelja''.

Dogovorite se s sadašnjim još formalno suprugom,da pri upisu djeteta kod matičara dijete nosi samo vaše prezime.Prezime neke treće osobe se ne može dati djetetu.

 

Tužbu za osporavanje očinstva podnesite osobno nakon rođenja djeteta,iako to može učiniti i vaš sadašnji ''suprug'' koji zna za činjenicu da dijete nije njegovo, ali se njegovo očinstvo presumira,odnosno on se smatra ocem djeteta ako se dijete rodi za vrijeme formalnog trajanja braka ili 300 dana nakon prestanka braka i zbog toga,a nevezano za prezime, biti će upisan kako otac novorođenog djeteta u maticu rođenih.

Dijete može osporavati očinstvo muškarca upisanog u matične knjige do svoje navršene 25.godine života.

 

Rok koji vama osobno zakon daje kao majci djeteta za podizanje tužbe za osporavanje očinstva je 6 mjeseci od rođenja djeteta i taj je rok objektivan, jer vi najbolje znate tko je otac djeteta.

 

Vaš sadašnji suprug može isto učiniti, ali njemu zakon daje dva roka:

a)objektivni-koji počima teći rođenjem djeteta i traje do navršene 7.godine života djeteta,

b)subjektivni – od dana saznanja za činjenicu da nije otac djeteta i traje 6.mjeseci.

 

 

Nakon podnošenja tužbe za osporavanje očinstva sud će sazvati ročište i saslušati stranke u postupku.

Odluku o tome da li će se provesti medicinsko vještačenje donosi isključivo sud u konkretnom slučaju,što zanači ako sud procjeni da isto nije potrebno onda neće naložiti strankama u postupku izvođenje takvih dokaza:

 

Članak 292.st.1.Obiteljskog zakona

 

(1) U postupku radi utvrđivanja ili osporavanja majčinstva ili očinstva sud odlučne činjenice može utvrđivati i izvođenjem dokaza medicinskim vještačenjem sukladno postignućima suvremene znanosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija