Jump to content

popravak ili rušenje


anonimno

Preporučene objave

Suvlasnik sam u starijem prizemnom objektu. Imam u dvorištu pomočni objekt koji je u ruševnom stanju veličine 9x3 m. Objekt bi htio ili popraviti, ili srušiti i izgraditi novi. Frontu tog malog objekta htio bi proširiti za 1m, da bude 10x3. Šta je tu najpametnije učiniti. popraviti i ujedno proširiti, ili srušiti, pa proširiti, šta je tu brže i jeftinije. U konačnici za popravljeni ili novosagrađeni objekt htio bi isposlovati uporabnu dozvolu servisne djelatnosti.

Objekt se nalazi u Osijeku. Što je stupanj izgrađenosti čestice i koliki mora biti.

 

Pozdrav Tomislav :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O isplativosti što i kako učiniti neću govoriti jer ovo je pravni a ne graditeljski forum. Ujedno isprika administratoru što se postavljaju stručna pitanja (vjerojatno zbog mojih odgovora) graditeljske domene (za koje ja nisam kriv) a ne pravne. Ja uvijek pokušam odgovoriti pravno, a nekad neizbježno dodam i stručne komentare. Pokušat ću se što više držati pravnog aspekta.

Dakle:

Na jednoj parceli može biti samo jedan stambeni ili poslovni objekt. Uz njega se može sagraditi i garaža do 50 m2 i/ili gospodarski objekt do 100 m2(gospodarski a ne poslovni, dakle štala a ne kancelarije i sl.). S obzirom na šturi opis vašeg pitanja, objekt je možda stariji od 68, dakle legalan. Možete ga rekonstruirati (fizički čak i srušiti i sagraditi isti takav), ali vrlo vjerojatno ne i proširiti. Ako je mlađeg datuma, vrlo vjerojatno je nelegalan (molim pojasnite).

Brutto površinu zauzetosti parcele (dakle tlocrtnu površinu svih građevina na parceli zajedno, naravno samo prizemlje) u m2, podijelite sa površinom parcele u m2, pomnožite sa 100 i dobijete postotak izgrađenosti čestice. On se limitira za svaki dio grada posebno, a obično se kreće do 40%, iznimno do 50% (negdje u Dalmaciji može i 100 % ali to su iznimke).

Posavjetujte se sa svojim arhitektom. Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim, pa zašto čovjek na svojoj parceli ne može sagradititi poslovni prostor, odnosno ono što on hoće, nego ga se ograničava kao u stara komunistička vremena.?

 

Drugo : postotak izgrađenosti parcele vrijedi izgleda samo za nas smrtnike. Živi sam svjedok gdje se gradi točno od granice do granice parcele,

i te tkz građevinske poduzetnike nitko ne pita za postotak izgrađenosti.

Gdje je tu jednakost pred zakonom?????????

Molim odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Smijete na svojoj parceli sagraditi poslovni prostor, ali ne smijete na jednoj parceli sagraditi dva poslovna prostora. Zašto je to tako? Jednostavno, kad bi na jednoj parceli legalno natiskali dva objekta, onda bi ste legalno bili u mogućnosti jednog prodati. A što kad bi ste prodali onog u dvorištu? Onda budući vlasnik više nema pristup prometnici. Vaš međusobni dogovor ništa ne znaći, jer Vi možete i drugi objekt prodati a budućeg vlasnika ne obvezuje vaš međusobni dogovor. Nadam se da Vam je ova mala pričica obijasnila zašto je zakon takav. Pogledajte forum i vidjet ćete da je jedan ogroman broj problema radi toga jer su se u prošlosti nasljednici dijelili po sistemu "kako ćemo lako ćemo, svi se mi volimo". Sljedeća generacija nasljeđuje nepodjeljive nekretnine pa čitamo probleme "oni hodaju po mojim ružama pa im mi zato s balkona pišamo u dvorište". Upravo je to nasljeđe komunizma, jer dok smo poštivali Austrougarske zakone (u smislu nekretnina a ne politike) sve je bilo u redu.

2. Tko kaže da i Vi ne smijete imati 100% postotak izgrađenosti. Zatražite urbanističke uvijete i vidjet ćete što se nudi. A da zakon nije isti za sve, u pravu ste, ali to samo znaći da ovo nije pravna država. Ili ljudi nisu pravi??? Što Vi mislite?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija