Jump to content

Rehabilitacija - rok od presude ili djela


Laprdljivac

Preporučene objave

članak 85 KZ

(5) Pod uvjetom da počinitelj kaznenog djela nije ponovno osuđen zbog novoga kaznenog djela rehabilitacija nastupa po sili zakona kad proteknu ovi rokovi:

- petnaest godina od dana izdržane, zastarjele ili oproštene kazne kod osude na kaznu dugotrajnog zatvora,

- deset godina od dana izdržane, zastarjele ili oproštene kazne kod osude na kaznu zatvora od deset godina ili težu kaznu,

- pet godina od dana izdržane, zastarjele ili oproštene kazne kod osude na kaznu zatvora od pet godina ili težu kaznu,

- tri godine od dana izdržane, zastarjele ili oproštene kazne kod osude na kaznu zatvora do pet godina, kaznu maloljetničkog zatvora i novčanu kaznu, od isteka roka provjeravanja kod uvjetne osude i od pravomoćnosti odluke o sudskoj opomeni ili oslobođenju od kazne.

(6) Rehabilitacija ne može nastupiti za vrijeme trajanja sigurnosnih mjera.

 

Zakon o Kaznenom postupku:

Članak 473.

(1) Kad po zakonu rehabilitacija nastupa protekom određenog vremena i uz uvjet da osuđenik u tom vremenu ne počini novo kazneno djelo, rješenje o rehabilitaciji donosi po službenoj dužnosti tijelo nadležno za vođenje kaznene evidencije.

(2) Prije donošenja rješenja o rehabilitaciji obavit će se potrebna provjeravanja, a osobito će se prikupiti podaci o tome je li protiv osuđenika u tijeku kazneni postupak za kakvo novo kazneno djelo počinjeno prije proteka roka propisanog za brisanje osude. Ako je kazneni postupak u tijeku prekinut će se postupak za donošenje odluke o rehabilitaciji.

 

Pravilnik o kaznenoj evidenciji

BRISANJE OSUDE IZ EVIDENCIJE

 

Članak 16.

Podaci upisani u kaznenu evidenciju brišu se odlukom Ministarstva:

1. kada po sili zakona nastupi rehabilitacija za pojedino kazneno djelo (protekom rokova određenih zakonom i pod uvjetom da za to vrijeme osoba nije ponovno osuđena zbog novog kaznenog djela);

2. na temelju pravomoćne sudske odluke o brisanju osude;

3. na temelju odluke tijela nadležnog za davanje amnestije ili pomilovanja kojom se određuje brisanje osude.

Članak 17.

Ministarstvo vodi rokovnik s podacima o osudama koje se brišu nakon proteka rokova određenih za brisanje osude po zakonu.

Članak 18.

O brisanju osude iz evidencije načinit će se službena zabilješka na kartonu i kaznenom listu u kartoteci osuđene osobe.

Ako Ministarstvo nije postupilo prema stavku 1. ovoga članka, osuđenik može zatražiti odluku kojom će ministarstvo utvrditi da je rehabilitacija nastupila po zakonu i odrediti brisanje osude.

Ako Ministarstvo ne postupi po zahtjevu osuđenika u roku od 30 dana od dana primitka zahtjeva, osuđenik može tražiti da prvostupanjski sud donese rješenje o rehabilitaciji, dnosno brisanju osude.

Članak 19.

Rješenje o brisanje uvjetne osude donosi prvostupanjski sud, ako uvjetna osuda ne bude opozvana ni nakon jedne godine od dana prestanka provjeravanja. Prvostupanjski sud takvo rješenje odmah dostavlja Ministarstvu.

Članak 20.

Podaci o kaznenom djelu za koje je nastupila rehabilitacija ne mogu se davati nikome na uvid.

Članak 21.

U izvadcima iz kaznene evidencije i uvjerenjima (potvrdama), ne navode se podaci o brisanoj osudi ili osudi koja se po zakonu smatra brisanom.

Članak 22.

Nakon brisanja osude podaci pohranjeni u elektronskom obliku brišu se sa medija, a kazneni list se izdvaja u zbirku arhivske građe koja je dostupna samo za stručna i znanstvena istraživanja pod uvjetima određenim zakonom.

 

----------------

E sad moje pitanje je

Da li rehabilitacija tj rok, npr tri godine od pravomoćne presude ide samo ako u tom roku ne bude donesena nova pravomoćna presuda ili ne bude počinjeno kazneno djelo.?Npr nakon 2.5 god bude počinjeno kazneno djelo nakon prve pravomoćne presude ali taj postupak bude okoncan i pravomocna presuda donesena 4 godine nakon prve?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Moj prvi post :)

 

Mislim da si pobrkao neke stvari, ali da odgovorim na pitanje;

rehabilitacija je uspostava statusa punopravnog građana nakon počinjenog KD, možemo reci da postoje dvije faze rehabilitacije. Prva je osnovna rehabilitacija koja nastupa odmah nakon izdržane, oproštene ili zastarjele kazne zatvora i u tom trenutku ta osoba ima sva prava građanina. Ipak, to nije potpuna rehabilitacija jer postoji ograničenje za stjecanje nekih prava. Ta potpuna rehabilitacije nastupa protekom nekog vremena koje ovisi o težini kazne na koju je netko bio osuđen. Ako je osuđen na kaznu zatvora do 5 godina ili novčanu, to razdoblje je 3 godine.

 

poanta je da nakon tog perioda, znaci nastupanjem potpune rehabilitacije, osuda se briše iz kaznene evidencije i više nitko ne može toj osobi raniju osudu uzimati kao otegotnu okolnost. ( u tom novom postupku koji se vodi protiv te iste osobe )

 

a sad, ako je počinio kazneno djelo u tom periodu kad još nije nastupila potpuna rehabilitacija; mislim da će mu se uzeti u obzir kao otegotna okolnost ( pogotovo ako je počinio istovrsno djelo )u tom novom postupku.

 

važno je tempore criminis

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...
  • 9 mjeseci kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...
a sto ako se radi o odgojnim mjerama izrečenim prema maloljetnicima. Na primjer posebna obveza da se podvrgne postupku odvikavanja od ovisnosti?

Malo kasno, ali... Prema Zakonu o sudovima za mladež i Pravilniku o evidenciji odgojnih mjera "Podaci o izrečenoj odgojnoj mjeri brišu se iz evidencije nakon proteka roka od tri godine od dana kada je prestalo izvršenje odgojne mjere, odnosno naknadno izrečene odgojne mjere, a uvijek kada evidentirani navrši dvadeset i četiri godine života."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija