Jump to content

Zajednički put


anonimno

Preporučene objave

Molim Vas za savjet, problem je uobičajan no kao i u svemu treba bit oprezan pa tu pitam.

 

Mi i susjedi radimo izmjenu postojećeg stanja za kuće kojima su građevinske dozvole iz 1960. godine (naravno obe su nadograđene van projekta no geometar je potvrdio kako nisu van dozvoljenih gabarita te će inspekcijski pregled proći).

 

Između dvije zemlje je ostavljen put i 1970. godine potpisan ugovor da se radi "o putu širine tri metra kojim obe stranke smiju prolaziti i graditi sve do granice". U međuvremenu je dio puta korišten kao asfaltiran put za automobile, a ostatak kao pješački put, no sada kad bi i ja htio asvaltirati dio put da se može njime dolazit do ostatka zemlje susjed to ne želi pristati.

 

Njegovo je opravdanje kako je već godinama to postojeće stanje i kako je ono ušlo u katastar kao pješački dio, iako se radi samo o putu koji je interni pristup kućama?

 

Ima li logike to njegovo, ili se ne treba bojat? :misli:

 

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dakle, vi susjedi trebate legalizirati vaše kuće koje su građene prije 68. kuće imaju građ. dozvolu, ali su izvan gabarita.

 

da je sve čisto. dakle kuća na jednoj k.č. s izlazom na javnu površinu mogli bi upisati kuće bez ikakve kontrole garađ. inspekcije, jer je kuća građena prije 68. i to uz građ. dozvolu.

 

budući da nije riješeno pitanje izlaza na javnu površinu, vjerojatno ćete morati provesti postupak utvrđivanja građevinskih čestica za izgrađene objekte. u tom slučaju urbanisti moraju utvrditi mogućnost izlaza na javnu površinu i to za svaku parcelu. ako ste se dogovorili da se određena površina zemljišta koristi kao put, bilo bi dobro da arhitekt u idejnom rješenju napravi prijedlog za formiranje kat. čestice puta, i da se ta kat. čestica na kraju proglasi javnom površinom - tada obvezu održavanja puta preuzima jed. lok.samouprave.

 

postupak traje. prvo treba geodetski snimak stvarnog stanja, arhitektonski snimak svih objekata koji se legaliziraju, idejno rješenje, potvrde da se ne vode inspekcijski postupci za objekte koji se legaliziraju, potvrde da su kuće građene prije 68. za one koje nemaju građ. dozvolu, zatim se izdaje rješenje upravnog odjela kojim se utvrđuju nove građ. parcele i parcela puta. zatim geodeti rade parcelacijski elaborat. ako je sve kako treba, istovremeno s parcelacijom radi se upis objekata.

 

 

 

........... :mase2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Tako je... kuće su van gabarita izdane građevinske dozvole i mi smo (susjedi ne) pokrenuli postupak za legalizaciju nadogradnje i plaćanje poreza, nakon čega bi tili dobit i uporabnu dozvolu (zbog turizma).

 

Još od 1975. godine postoji pismeni dogovor između susjeda o dozvoli korištenja puta (tri metra pustili mi njima, tri oni nama) za pristup zemljištu (odvjetnik je pregledao dokumente i još vrijede), te je putu dodijelja posebna treća katastarska čestica koja nas dijeli. Ne bi htjeli da to bude javna površina već samo od dva vlasnika čija to i jest zemlja, da li je to neki problem?

 

Napravljen je geodetski snimak stvarnog stanja, a arhitekt je spreman dovršit i arhitektonski snimak svih objekata koji se lagaliziraju, no susjedi ne žele dati svoj potpis (teško je objasniti zbog čega?!)...

 

Koji je onda daljnji postupak? Da li postoji mogućnost dobivanja legalizacije bez potpisa susjeda ukoliko je sve pravno korektno na terenu?

 

Hvala unaprijed na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija