Jump to content

Oduzimanje roditeljske skrbi


Smjeska

Preporučene objave

Molim Vas da mi navedete koji razlozi bi trebali postojati da se jednom roditelju oduzme roditeljska skrb, tj. ako treba biti više čimbenika koji su to itd, te kome se upućuje zahtjev da li CZSS ili sudu...

Budući da u OZ piše da se roditelju oduzima skrb ako ne skrbi dulje od 3 mj. o djetetu i ako roditelj nije stvorio uvjete za suživot sa djetetom sa kojim ne živi u godinu dana? pa sad na što se tu misli, nije mi to baš jasno :misli:

 

Hvala na cijenjenim odgovorima unaprijed :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Roditeljska skrb je pravni odnos koji nastaje između roditelja i djeteta,u pravilu rođenjem djeteta.

Zakonski pojam roditeljske skrbi obuhvaća nekoliko zasebnih instituta i pojmova:

a)djetetova prava i dužnosti

b)odgovornost,dužnost i prava roditelja

c)zaštitu prava i dobrobiti djeteta i mlađe punoljetne osobe

d)prestanak roditeljske skrbi

 

Roditeljska skrb kao pravni institut postoji kako bi se djeci omogućilo ostvarivanje njihovih prava,a roditeljima dao pravni legitimitet i pravna osnova prema trećim osobama da skrbe o svom djetetu.

Oduzimanje prava na roditeljsku skrb je najteža obiteljskopravna mjera koja se može izreći protiv roditelja,a radi zaštite interesa,prava i dobrobiti djeteta.

Smisao izricanja ove mjere je potpuno onemogućavanje roditelja u njihovoj skrbi za dijete zbog štetnih postupaka.

Roditeljska skrb može se oduzeti u slučaju kada roditelji grubo zanaemaruju ili zlorabe roditeljske dužnosti i prava.

Zlorabljivanje roditeljskih dužnosti i prava postoji kada roditeljski postupci proturječe pravima i dobrobiti djeteta na način da ugrožavaju njegov tjelesni i duševni razvoj.

Obiteljski zakon među slučajevima koje smatra razlogom za oduzimanje roditeljske skrbi ne razlikuje uzroke i motive koji su doveli do takvog ponašanja,jer je irelevantno da li roditelj svjesno ili nesvjesno postupa šetetno prema djetetu,želeći mu nanijeti zlo ili zbog svojeg nemara ili zadovoljenje isključivo svojih interesa ugrožava djetetov život.

 

 

Neostvarivanje roditeljske skrbi dulje od 3 mjeseca spada u grubo zanemarivanje roditeljskih prava i dužnosti.

Roditeljska skrb pripada roditelju bez obzira da li živi s djetetom ili ne.

Roditeljska skrb je zajednička obojici roditelja i razdvojeni život roditelja nije razlog za prestanak skrbi o djetetu.

Roditelj koji ne živi s svojim djetetom (npr.nakon razvoda braka) ima pravo i dužnost obavljati sve sadržaje roditeljske skrbi kao i drugi roditelj s kojim dijete živi.

Ako u situaciji razdvojenog života bilo koji od sadržaja roditeljske skrbi roditelj zanemaruje (npr.uzdržavanje djeteta), može mu se oduzeti roditeljska skrb.

 

Ako roditelj ne stvori uvjete za zajednički život s djetetom u roku od godine dana,a posebno se misli na slučajeve kada je dijete smješteno u drugu obitelj ili dom za djecu,a da za to nema opravdani razlog, može mu se također oduzeti pravo na roditeljsku skrb.

Naime,kad roditelji nisu u mogućnosti živjeti sa svojom djecom zbog objektivnih razloga,npr.neimaština,nezaposlenost,bolest i sl.,njihova se djeca smještaju u dom ili u udomiteljsku obitelj.

Međutim ima roditelja koji rado prepuštaju roditeljsku skrb društvu i tako lakše žive i posvećuju se sebi i svojim potrebama.

Na taj način oni grubo zlorabe društvenu skrb,te se smatra da takvoj djeci treba pružiti bolje uvjete za život (npr.posvojenjem od drugih osoba) za što je preduvjet oduzimanje roditeljske skrbi njihovim roditeljima.

 

U čl.114.Obiteljskog zakona je navedeno da se roditeljska skrb oduzima u izvanpraničnom postupku,dakle pred sudom.

Takav postupak može pokrenuti prijedlogom CZSS, drugi roditelj,dijete ili sud po službenoj dužnosti.

Pravo na roditeljsku skrb vratit će se odlukom suda kad prestanu razlozi zbog kojih je

to pravo oduzeto,također u izvanparničnom postupku, koji može pokrenuti roditelj kojem je to pravo oduzeto ili CZSS.

 

Pravomoćna odluka o lišenju i vraćanju roditeljske skrbi sud će dostavit nadležnommatičaru radi upisa u maticu rođenih djeteta i roditelja, ministarstvu nadležnom za poslove pravosuđa radi vođenja očevidnika o osobama koje su lišene roditeljske skrbi, a ako dijete ima neko pravo na nekretninama odluka će se dostaviti i zemljišnoknjižnom odjelu općinskog suda radi zabilježbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako se u mojem slucaju radi o supruzi koja takodje zadovoljava kriterije propisane zakonom da joj se moze oduzeti roditeljska skrb krenuo sam izviditi situaciju u praksi. I praksa je, jednako kao i sa ostalim poslovima u koje se mijesa CZSS vrlo trnovita, pristrana i cesto nezakonita. Na moj upit CZSS i podnesak kojim govorim da majka vise od 6 mjeseci ne doprinosi za dijete, da je nepravomocno osudjeni obiteljski nasilnik itd, odgovor koji sam dobio nije me uopce iznenadio a glasio je nekako ovako: " da gospodine, to stoji u zakonu, no u praksi nije tako.. znate, majka je samo u cijelom procesu razvoda vjerovatno previdjela to djetetovo pravo te samim time se ne moze odmah oduzeti roditeljska skrb. Znate, morate pokazati malo razumjevanja..." Do tog nadasve nepristranog zakljucka djelatnice CZSS dosle su spontano, onog trenutka kada su primile u ruke moj podnesak, dakle, u obranu supruge su stale i prije nego su nju ista pitale.

 

Sad sam opet zastranio sa nepravdom prema ocevima u kontaktu sa CZSS, no, bitno je reci da je to postupak koji se ne desava u par dana, on traje, ukljucuje CZSS, sud itd te je vjerovatno jos jedan stres i trosak poput razvoda braka.. a kako vidite primjena zakona je poprilicno rastezljiva te se sve zajedno moze otegnuti i imati neizvjestan ishod, osim onog da ce bivsi supruznici imati jos zaostreniji odnos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali ste taj odgovor dobili usmeno ili pismeno?

 

Ako ste ga dobili usmeno savjetujem vam sljedeće, kratak dopis uputite na sljedeće adrese Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi, Državnoj tajnici za socijalnu skrb i Uredu Predsjednika, Odjelu za podneske, pritužbe i pomilovanja. Priložite svu prepisku koju ste imali sa nadležnim CZSS, ostale dokaze koji potvrđuju sve što ste naveli. Nadležni CZSS bit će dužan pismeno se očitovat u vezi vašeg predmeta navedenim uredima i vama osobno.

Kad dobijete pismeno očitovanje CZSS moći ćete vidjeti dali i dalje primjenjuju vrlo rastezljivu praksu ili postupaju sukladno zakonu i nakon toga ćete znati što dalje poduzeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Newbie, imate li kakvih saznanja da se u praksi moze provesti postupak oduzimanja roditeljske skrbi u slucajevima koji su spominjani, eto za primjer moj, a o cemu mozete procitati u mom threadu. Naime, dobio sam neke upute da bolje da ne krecem u to jer ce se CZSS opet utaboriti u cijeloj prici i da su sanse za oduzimanje minimalne jer ce se (opet) majka izvuci rijecima tipa "nisam mogla skrbiti za dijete, a htjela sam, on mi nije dopustao itd" sto ce biti dovoljno da bude jace od slova zakona..

 

Ili pak mislite da se covjek jednostavno treba raditi lud i samo traziti da se provede slovo zakona? Eto, bilo bi zanimljivo cuti misljenja i mozebitna iskustva po tom pitanju..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 godina kasnije...

Da li se roditeljska skrb može i smije oduzeti roditelju koji ima zdravstvenih problema a nije u potpunosti nesposoban za život s djetetom i njegov odgoj ? Meni se socijalna radnica prijeti da če mi oduzeti roditeljsku skrb jer imam višestruka oštećenja zdravlja a i sin ima ADHD te da je za njega bolje da živi u domu za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi .

uređeno: od ADHD
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To bolje mogu procijeniti zdravstveni stručnjaci, nego pravnici, bojim se. Mora se gledati što je u najboljem interesu djeteta i njegove dobrobiti, pa ako je za dijete gora stvar da živi s roditeljem koji se ne može adekvatno brinuti za njegove potrebe, nego da živi bez roditelja, onda treba postupiti u najboljem interesu djeteta. Ne pišete koliko su teška vaša oštećenja zdravlja, možete li se brinuti za dijete i njegove svakodnevne potrebe, možete li ga uzdržavati, živi li dijete u adekvatnim stambenim uvjetima, ima li što jesti, ima li problema u školi zbog svog stanja, možete li ga adekvatno disciplinirati i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se  tiće mog zdeavstvenog stanja ono je takvo da imam višestruka oštećenja organizma nastala kao posljedica urođene bolesti no koja su pod kontrolom lijekova i redovno se kontroliram kod liječnika , zbog več spomenutih  višestrukih oštećenja zdravlja  od 2009 imam status osobe s invaliditetom te primam osobnu invalidninu . Živim u stanu mog oca sa kojim na žalost nemam nikakve odnose s obzirom da je psihički i fizički nasilnik koji do dana današnjeg nije za ništa kažnjavan , drugih članova obitelji nemam .Stan u kojem živim površine je 48 kvadrata sin ima svoju sobu koja je adekvatno opremljena  - ima sve što mu je potrebno ne uskudjevamo u ničemu  redovito kuham , bio je upisan u sportsku grupu , potičem ga da se ukljući u razne aktivnosti jer inaće samo sjedi pred računalom šro naravno ne odobravam   . Što se tiće škole problemi su vezani uz savladavanje gradiva ( nije baš samostalan i treba ga se nadzirati u ućenju ) izuzetno je brzoplet i prkosan , ne prihvača tuđe mišljenje već tjera inat , dobar i poslušan je samo ako nežto želi , čim to dobije postaje ponovo bezobrazan , manipulira sa svima od djece do odraslih zbog čega smo često imali problema . U više navrata sam tražila pomoć od pedagoga u školi , ukljućen je u terapiju u Kukuljevićevu od početka osnovne škole no njegovo ponašanje je i dalje isto kada je na terapiji je dobar i nema problema no kada se od njega traži da prihvati dužnosti i obveze te da bude poslušan tu nastaju problemi , iznimno burno reagira , izderava se  Prije dva dana razgovarala sam sa  domskom odgajateljicom sa kojom imam izvanredan odnos i na žalost rekla mi je da je mali nemoguć da ne želi ućiti da ne sudjeluje u obvezama koje imaju ( ne posprema svoju sobu , ne sudjeluje u ostalim obvezama , da ga mora tjerati da izvršava obveze .  Mali jednostavno manipulira i ako nije kako bi on htio radi probleme . Ja redovito kontaktiram sa sinom kao i sa matičnom odgajateljicom , odlazim u školu na sastanke ukoliko odgajateljica to nije u mogućnosti  dakle  sve oko maloga radim u dogovoru sa odhgajateljicom . 

uređeno: od ADHD
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači, dječak već živi u domu i ne živi s Vama, a sad postoji mogućnost da ćete Vi u odnosu na njega biti trajno lišeni roditeljske skrbi. Ako Vi izvršavate svoje roditeljske obveze koliko god možete, i to ide u smjeru da će se on vratiti Vama u obiteljski dom, onda mislim da prostora za lišenje nema. Međutim, ako ne ide na bolje, onda da možda razmislite da se dijete smjesti u udomiteljsku ili posvojiteljsku obitelj, jer je njegov interes najvažniji u svemu tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija