Jump to content

Brisanje društvenog vlasništva okućnica


Step

Preporučene objave

mislio sam za koji mjesec dobit ću građevinsku a ja se nisam 6 mjeseci maknuo od gruntovnice!!!!!

 

evo mali pregled:

 

1. ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju (obitelji) dobio sam kuću i okućnicu (Zagreb)

2. u gruntovnici sam prepisao to na sebe 1/1

3. u rješenju se navodi društveno vlasništvo okućnice

4. podnesem zahtjev za brisanje društvenog vlasništva

 

do sada je to išlo ok i onda:

5.odbiju mi rješenje da na toj parceli od 104 čhv susjed temeljem čl. 38. i 39. ZON (neznam koji je to točno zakon, vjerojatno o nasljeđivanju?!?) uknjižen na pravo korištenja i to na 5/104 čhv.

6. pitam ja obitelj, već su stari pa kažu da neznaju o čemu se radi?

7. u rješenju mi predlažu da formiram novu katastarsku česticu od 99 čhv, tj. odreknem se se ovih 5 čhv.

 

e sada;

a) kako da dođem do dokumenta koji je dao susjedu pravo uknjiženja na pravo korištenja tih 5 čhv?

b) ako je ZON zakon o nasljeđivanju njime čl. 38. i 39. govori o svjedocima usmene oporuke pa neznam što to ima veze sa time?

c) mislim da mi treba odvjetnik, ima li netko nekom dobrog, može i PP!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

U gruntovnici zatražite povijesni izvadak za tu česticu i tu ćete vidjeti način na koji je način i u kojem omjeru dodijeljeno pravo korištenja pojedinom nositelju ,tog prava .

 

Vama je određenim dokumentom prenijeto pravo korištenja koje je evidentirano u gruntovnici .

 

 

Po Zakonu o vlasničkim odnosima ćlanak 362.Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima .

 

1. Smatra se da je vlasnik nekretnine u društvenom vlasništvu osoba koja je u zemljišnim knjigama upisana kao nositelj prava upravljanja, korištenja ili raspolaganja tom nekretninom, a tko tvrdi suprotno , treba to i dokazati.

2.

član 364.

Upis prava vlasništva nekretnine koja potječe od nekadašnjega prava upravljanja ili korištenja i i raspolaganja stvari u društvenom vlasništvu provest će se po pravilima zemljišnoknjižnog prava , ako ovim člankom nije što drugo propisano .

 

Vi trebate podnijeti zahtjev gruntovnici da se u skladu sa Zakonom o vlasničkim odnosima izvrši uknjižba prava vlasništva na dijelu iz rješenja .

Ponesite rješenje i Ugovor na temelju kojeg ste stekli

te nekretnine .Ako susjed nije trebao parcelaciju tada ne trebate niti Vi.

 

Pozdrav !

:kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo nije za vjerovati!

 

1.) došao u gruntovnicu (sve puno pripravnica) kojoj pokušavam objasniti ali ne pomaže, nakon pola sata dolazi mentorica i sva puna pameti (moram se tako izraziti jer je bila čak i bezobrazna) koja mi nije mogla objasniti kako je došlo do prijepisa mojih 5 čhv na susjeda. več mi je u samo pokazala da u vlasničkom listu postoji da je susjed vlasnik mojih 5 čhv!! pa to i ja znam ali kako se upisao??????

 

2.) odem do geodeta (sav bjesan, na kraju bi dao i svojih 50 čhv samo da se ovo svrši!!) i objasni on meni da je 2000 g. katastar "zagreb" izmerio parcelu i uvidio da se radi o 157 čhv a ne 150, dok je susjedovih 51 čhv, što bi značilo po starom da je mojih 99 čhv. napravljen je diobni ugovor gdje susjedu priznajemo 51 čhv a on nama priznaje 99 čhv, on se upisuje na svojih 51 čhv kao vlasnik.

 

3. TU JE KVAKA: višak od 7 čhv (točka 2.) katastar "zagreb" dodjeljuje 2 čhv ulici, a sa 5 čhv povečava moju parcelu na 104 čhv (sa prijašnjih 99 čhv) ali tih 5 čhv dodjeljuje susjedu????????

 

na kraju zaključujem treba mi puno živaca i dobar odvjetnik da istraži zavrzlamu o mojih 5 čhv u susjedovom vlasništvu!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Katastar nije vlasnik i ne može dodijeljivati ništa !

Katastar samo je registar stvarnog stanja . Za svaku promjenu treba odluka vlasnika .Ukoliko imate rješenje o pravu korištenja tada tražite da Vam se predoči dokument na temelju kojeg Vam je to pravo umanjeno bez Vašeg znanja .

 

Pismeno se obratite i tražite obrazloženje , a voditelju gruntovnice i katastra recite da ćete o tome izvijestiti ministarstvo . Za prve kontakte Vam ne treba odvjetnik , već ako to sami ne ostvarite tada u sudskom postupku

tužbom na utvrđenje da se kao korisniku prema zakonu utvrdi pravo vlasništva na dio iz rješenja , a tko tvrdi sušprotno to mora valjanim odlukama to i dokazati .

 

Pozdrav ! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

epizoda 3:

 

došao u gruntovnicu sa podneskom u kojem tražim gore navedeno, kažu oni meni da mi to nemogu urudžbirati, ja pitam zašto i oni kažu jer nemaju šalter za to, več postoji šalter samo za otvorene predmete a ovaj nije otvoren nego se treba tek sada otvoriti.

ja im kažem da neka otvore predmet sa time podneskom, oni kažu da nemogu jer to nije upis niti slično tj. za tako nešto nemaju šalter?

 

tražim glavnu pisarnicu iliti urudžbeni a oni; NEMAMO!

 

normalno, pomalo LUD odem do pošte, stavim u kovertu, preporučeno na Općinski sud, zemljišnoknjižni odjel.....

pa sada čekam....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Očito su Vas bezobrazno vozali umjesto da Vam razumljivo objasne.

 

Dakle, ako se radi o Zagrebu, onda se z.k. odjel Općinskog građanskog suda u Zagrebu (gruntovnica) nalazi u zgradi NSK.

 

Ostatak suda je u Vukovarskoj, 10 minuta odatle pješke.

 

Urudžbeni šalteri pisarnice za cijeli sud su u Vukovarskoj.

 

U gruntovnici primaju izravno samo zahtjeve koji se odnose na z.k postupke - za izdavanje izvadaka, promjene podataka u z.k. itd.

 

Pretpostavljam da su Vaš podnesak ocijenili kao nešto što ne spada u tu kategoriju.

 

Mislim da ste trebali u gruntovnici tražiti povijesni izvadak za predmetnu česticu, pa onda iz tog povijesnog izvatka vidjeti kada, kako i na temelju čega su se vršili upisi i promjene, pa nakon toga zatražiti preslike konkretnih dokumenata koji su navedeni u povijesnom izvatku iz pripadajuće zbirke isprava. Sve to biste trebali moći obaviti izravno u gruntovnici. Nisam siguran da ćete ovako s podneskom uspjeti u nekom razumnom vremenu doći do tih podataka.

 

(Inače je urudžbeni bezobrazluk specijalitet zagrebačkog općinskog suda. Negdje na Legalisu sam već opisao kako mi je službenica na urudžbenom šalteru odbila primiti dopis kojim sam odgovarao na upit iz ureda predsjednika toga općinskoga suda (dakle, nije se radilo o mojoj inicijativi) s obrazloženjem da to nosim na Ustavni sud ( :-o ), a kad to nije prošlo onda me slala na Vrhovni sud ( :-o:-o:-? ))

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na pojašnjenju oko urudžbenog, to nisam znao, a da su mi objasnili otišao bih do "glavnog" općinskog suda u vukovarskoj (taj predmet se nalazi u zagrebu). vidim da sam dobro napravio kada sam poslao podnesak poštom na "glavni" općinski sud.

 

na žalost tražio sam ih da mi pokažu u povijesnim knjigama kada i na temelju čega je susjed upisan kao vlasnik, ali nakon sat vremena traženja nisam to dobio več su pronašli običnom olovkom napisano 5/104 pored prijavnog lista katastra, kojeg normalno nisu mogli naći...

 

kada dobim odgovor od suda, javim....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

podnio podnesak sud i do danas nisam dobio odgovor, pa zato krenem u katastar i gruntovnicu....

 

katastar: nema ništa sa upisom susjeda (normalno nisu nadležni za to!), već su 2000 g. izmjerili pracelu koja je do tada bila 100 čhv i vidjeli da je to parcela od 104 čhv, i to je to.

 

gruntovnica: nemogu nači dokument sa kojim je susjed dobio mojih 5 čhv!!! (pa normalo kada ga nikada nije niti bilo)?

svhavti djelatnik grutovnice da tu nešto fali? i kaže mi: vjerojatno je naša greška, podnesite prijedlog za izmjenu vlasništva na šalter A.

 

onih upisanih 5/104 (olovkom) više nema, pa nemožeš vjerovati???????

 

POMOĆ: dali netko ima nekakv obrazac prijedloga izmjene ili sl.?

 

na kiosku nema, kao nije čest slučaj.....

 

skoro sam zaboravio: podnesak koji sam predao prije par mjeseci nije spojen sa predmetom tj. oni ga nemaju!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Tu je sad u pitanju pokretanje ispravnog postupka , u kojem će se odlukom suda utvrditi stvarno stanje .

 

 

Vi podnosite zemljišnoknjižnom sudu Općine na kojoj se nekretnina nalazi

PRIJEDLOG za pokretanje ispravnog postupka temeljem članka 186. i 187. Zakona o zemljišnim knjigama .

 

Vi ste PREDLAGATELJ : adresa

 

Predmet : ispravak u zemljišnim knjigama površinr

kč. broj

 

 

I u sredini podneska napišete obrazloženje ,

 

te onda napišete da ste temeljem (čega ) u posjedu i vlasnici kč. veličine m2 .., u zemljišnoj knjize

upisano je manje m2 na štetu vaše čestice a više u korist susjedove te trežite ispravak u skladu sa stvarnim stanjem i aktom s kojim ste postali zakoniti posjednik i

vlasnik .

 

DOKAZ : vlasnički list

rješenje o pravu korištenja ( ili što već posjedujete .

 

Slijedom iznijetog molite sud da postupi u skladu sa Zakonom i donese u zakonskom roku rješenje o ispravku

pogrešnog upisa.

 

 

Mislim da je to dovoljno .

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba razlikovati pojedinačni ispravni postupka (čl. 186, 187 i 200 Zakona o zemljišnim knjigama) od ispravka pogrešnog upisa (čl. 117 - 119 istog zakona).

 

Prvi je vanparnični postupak u kojem se usklađuje stanje u z.k. sa stvarnim stanjem i provodi se po pravilima vanparničnog postupka, dakle provodi se kad vlasničko stanje u stvarnosti ne odgovara upisanome u z.k. i u njemu se utvrđuje stvarno vlasničko stanje. Taj postupak je ekvivalentan parničnim postupcima radi utvrđenja ("formalkama").

 

Drugi postupak je zemljišnoknjižni postupak koji se provodi kad se radi o pogrešci pri upisu, dakle kad nije problem u samom stanju vlasništva nego u načinu upisa.

 

Moje je mišljenje da bi se ovdje radilo o ispravci pogrešnog upisa jer - iako se formalno odlučuje o stanju vlasništva susjeda - upis vlasništva nije proveden ni po kakvom dokumentu. Zapravo, ako sam dobro shvatio, nije proveden uopće jer se radi o bilješci olovkom koja je izbrisana, nego je samo u vlastovnici greškom upisano pogrešno stanje bez ikakve osnove i dokumenta (vjerojatno u postupku usklađivanja katastra i gruntovnice i/ili prijenosa u elektronički oblik).

 

Postupak ispravke pogrešnog upisa je sam po sebi u načelu jednostavniji, pa bi bilo najbolje probati prvo s tim. U slučaju spora među strankama, u oba postupaka se stranke upućuju u parnicu pa se u takvoj situaciji složenost postupka svodi na isto. Ali mislim da ovdje ne bi trebalo biti spora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

još uvijek ništa nisam dobio od suda,

pa budući da svojevrsno plačan stanovanje negdje drugdje (kod roditelja) dali mogu po pravomoćnosti rješenja (u moju korist) tužiti gruntovnicu za nadoknadu troškova (budući da svo ovo čekanje je zbog pogreške gruntovnice)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Vi trebate napisati hitno požurnicu i poslati ju predsjedniku suda i to preporučeno s povratnicom.

U požurnici sažeto navedite da radi greške u gruntovnici Vi ne možete riješiti pitanje stanovanja koje spada u osnovne ljudske potrebe, da ste krivnjom suda izloženi nepotrebnim velikim troškovima stanovanja i u koliko sud bez odlaganja ne ispravi svoju pogrešku da ćete biti prisiljeni podnijeti tužbu protiv RH.( morate navesti broj Vašeg prvog podneska i o kojoj se čestici radi .)

 

Prije podnošenja tužbe protiv RH nezadovoljna stranka treba putem državnog odvjetništva pokušati sa nagodbom, a ako nagodba ne uspije tada se ide sa tužbom .

 

Vjerujem da bi slijedeći korak trebao dati neki rezulat.

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u cijeli slučaj možda bi bilo dobro uključiti geodetu zbog onih razlika u čhv koje je katastar 'davao' malo jednima, malo drugima.

 

novim pravilnikom o parcelacijskim elaboratima predviđen je:

geodetski elaborat za evidentiranje stvarnog položaja pojedinačnih već evidentiranih katastarskih čestica.

 

u tom slučaju primjenjuje se čl. 74. zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina. dobivate katastarske i gruntovne podatke o površini i obliku vaše čestice prema sadašnjim zakonima i pravilima rada, dakle prema stvarnom stanju na terenu i iz originalnih podataka mjerenja, sve po današnjim pravilima geodetske struke.

 

upozoravam: ovakav elaborat još nije uobičajen u praksi, ali pomalo se gura. moglo bi se desti da do završetka vašeg sudskog postupka, taj način rada postane redovita praksa, a vi ćete opet biti na početku. kod ishođenja građ dozvole, trebat će takav elaborat, opet potpis vašeg susjeda, ako susjed ne potpiše geodetski elaborat, opet je neprovediv.

 

iz iskustva znam da sve šta se na početku preskoći radi bržeg završetka, na kraju samo sve još zakoči.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

evo mene opet:

kako sam rekao kada dođe nešto novo budem javio:

 

uložio sam drugu ili treču požurnicu

konačno sam dobio od suda dopis da na naš zahtjev "ispravka pogrešnog upisa" predmet se prebacuje na općinski građanski sud!

inače ja sam pogledao povijest predmeta od dana kada sam zatražio ispravak do danas i v piše da je promjenio par sudaca, pa čak i predsjednika suda, sada ima napomenu "Nacrt rješenja".

 

dali netko zna koliko če trebati općinskom sudu da rješi predmet (budući da mi je susjed kojem su prepisali moju zemlju rekao da će na sudu priznati da je to bila greška ili ako hoču mogu odmah sa njim iči kod javnog bilježnika?

 

i što znači ta napomena "Nacrt rješenja"?

 

kada pogledam unatrag evo ide 2 godina a mislio sam da ću sve rješiti u 6 mjeseci..... :zao::misli::-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija