Jump to content

knjiga polozenih ugovora


Betty

Preporučene objave

Vlasništvo stana stečeno na temelju Ugovora o prodaji stana na kojem postoji stanarsko pravo sklopljenim 1995.g. između nositelja stanarskog prava i poslodavca (XYd.d. Rijeka), a 2000.g. nositelj stanarskog prava umire te ga nasljeđuju supruga i dijete koji redovno nastavljaju otplacivati rate za stan.

Nakon ostavinska rasparve u zemljišnim knjigama tj. knjizi polozenih ugovora supruga i dijete upisani su kao vlasnici stana te naravno teret u korist XY d.d. Rijeka jer stan jos nije u posptunosti otplacen.

1.Mogu li supruga i dijete koji su dakle sada vlasnici 1/2 svaki slobodno raspolagati sa stanom, odnosno prodati ga, uz uvjet da novi vlasnik nastavi otplacivati rate za stan i moze li se sama otplata prenijeti na ime novog vlasnika?

 

Nadalje, u izvadku iz zemljisnih knjiga za istu K.O. i isti zk ulozak stoji broj cestice na kojoj je izgradjena zgrada u kojoj su prethodno navedeni suvlasnici stana, pise kuca i dvoriste, a u vlastovnici: drustveno vlasnistvo-korisnik opcina Rijeka!

 

2.Kako povezati knjigu polozenih ugovora sa zk i da li to zk odjel cini po sluzbenoj duznosti, tj. moze li ovu situaciju razrijesiti i samo jedan suvlasnik stana bez suglasnosti drugih?

Pretpostavljam da je u pitanju etaziranje te zgrade, odnosno ono sto me najvise zanima je:

Da li je eventualni novi vlasnik takvog stana (dakle onaj tko sklopi kupoprodajni ugovor sa majkom i s inom iz prethodno navedenog slucaja) u bilo kakvoj opasnosti sto se tice njegovog vlasnistva na navedenoj nekretnini, odnosno da li mu itko moze ikada osporavati kakvo pravo na posebnom dijelu nekretnine-kupljenom stanu ili zemljistu, tj. da li eventualno Opcina koja je upisana u zk ul. kao korisnik moze potrazivati bilo kakvu naknadu i po kojoj osnovi?

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Može se potpuno slobodno raspolagati sa stanom, pri čemu je još najpovoljnija varijanta da kupac podmiri sve obveze, tj. otplati sva potraživanja, jer su to često niski iznosi. :-)

 

2."Kako povezati knjigu polozenih ugovora sa zk?" - to je problem ministrice pravosuđa, a nikako Vaš, i spada u domenu reforme zemljišnih knjiga i katastra :-D

Sav pravni promet pouzdano temeljite isključivo na onom što je upisano u knjigu položenih ugovora, a ovo sa zk će se objedinjavati ako ikad dođe do etažiranja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija