Jump to content

Radnik izvan radnog vremena na crno pruža usluge koje obavlja na poslu


tvman

Preporučene objave

Pozdrav !

 

Vlasnik sam obrta koji obavlja usluge RTV servisa.Imam radnika zaposlenog 2 godine.Uredno prima dobru plaću, obaveze za njega se podmiruju na vrijeme,koristi redovno godišnji, ne radi prekovremeno itd.Na poslu je savjestan i dobar radnik i obavlja svoje obaveze korektno, međutim u proteklih 12 mjeseci desetak puta sam čuo da svakodnevno izvan radnog vremena odlazi pružati usluge popravaka na crno iste one koje obavlja na poslu.

 

S obzirom da je posao u opadanju zbog sveopće krize, i raznih drugih faktora koji ne pogoduju ovom poslu zanima me što bih trebao učiniti da radnika odvratim od njegovih aktivnosti izvan posla odnosno koji je pravni put da mu to ukažem.

 

1.Dali postoji način da ga se prisili da to više ne radi.

2.Mogu li ja od nekoga (i od koga) zatražiti pomoć

3.Dali se u ovom slučaju mogu pozvati na inspektora rada i kršenje ugovora o radu.

 

Tvman

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kazite mu da to sto on radi na crno moze vama stvarat probleme jer, ako ga se ikada uhvati, da ce se vas povezat sa time pa da cete vi odgovarat zbog njegovog rada na crno.

Zaprjetite mu da cete ga prijavit poreznoj ako bude nastavio radit na crno, pa ako stvarno nastavi vi ga i prijavite.

Međutim, da on te poslove obavlja sve legalno, ne bi mu mogli nista. Ne moze nitko radniku zapovjedat kako ce utrosit svoje slobodno vrjeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonska zabrana utakmice

 

Radnik ne smije bez odobrenja poslodavca, za svoj ili tuđi račun, sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac (zakonska zabrana utakmice). Ako radnik postupi protivno zabrani poslodavac može od radnika tražiti naknadu pretrpljene štete ili može tražiti da se sklopljeni posao smatra sklopljenim za njegov račun, odnosno da mu radnik preda zaradu ostvarenu iz takvoga posla ili da na njega prenese potraživanje zarade iz takvoga posla. To pravo poslodavca prestaje u roku tri mjeseca od dana kada je poslodavac saznao za sklapanje posla, a svakako nakon pet godina od sklapanja posla. Ako je u vrijeme zasnivanja radnog odnosa poslodavac znao da se radnik bavi obavljanjem određenih poslova, a nije od njega zahtijevao da se prestane time baviti, smatra se da je radniku dao odobrenje za bavljenje takvim poslovima. Poslodavac može navedeno odobrenje opozvati, poštujući pri tome propisani ili ugovoreni rok za otkaz ugovora o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija