Jump to content

Nesreća-oboje u prekršaju, % odgovornosti

Kiki2

Preporučene objave

Slučaj:

Preko pune linije skretao sam s ceste na kojoj je ograničenje brzine 80km/h. U trenutku skretanja kretao sam se brzinom od oko 15km/h. Prije skretanja provjerio sam oba smjera i uvjerio se u "sigurno" skretanje usprkos prekršaju. :vrti:

U trenutku kada je vozilo bilo preko cijelog traka suprotnog smijera, na prednji lijevi dio (između prednjeg kotača i vrha auta) udario je motociklist velikom brzinom. Auto se zarotirao u desno, a motociklist odletio u lijevo. On je prošao sa ozljedama, ali ne jako ozbiljnim jer je pao na mekan teren. Dao je izjavu da je uočio dva vozila ispred sebe sa upaljenim žmigavcima (auto iza nas je isto namjeravao nepropisno skrenuti, oni su svjedoci), ali ne sjeća se koliko je brzo vozio. Prema procjenama očevidaca, iznad 120 (do 160)km/h. :-o Tragova kočenja s njegove (ni moje) strane nema. S obzirom da je i vozač iza mene namjeravao skrenuti, bio je povučen prema sredini ceste, a sa desne strane je bilo dovoljno mjesta da ga drugi auto prođe po potrebi (tako i motociklist).

Ja ne poričem odgovornost za nepropisno skretanje, a očito niti on za brzu vožnju (to je više nego očito i zbog toga što je odletio više od 50m od same nesreće i oštećenja na automobila su značajna).

Koji su mogući scenariji procjene o postotku odgovornosti?

Koje su kazne predviđene za očite počinjene prekršaje kod obojice?

Hmmm, još neki savjet, napomena... :misli:

Dijeli na drugim stranicama

Ako ste dobro opisali situaciju, tj. činjenicu da je motociklist pretjecao auto iza vas a potom vas je u trenutku skretanja u lijevo udario u prednji lijevi dio automobila, očito je da je on radnju pretjecanja započeo prije nego ste vi počeli skretati u lijevo iz čega prozilazi da ste vi prouzročili nesreću, bit je u tome tko je prije započeo sa svojom radnjom. Ako je on pretjecanje započeo preko pune crte, što će biti utvrđeno očevidom, može biti samo kažnjen za nepoštivanje prometnog znaka, isto kao i vi ako ste skretali preko pune crte, ali to u ovom slučaju nije presudno za određivanje nečije krivice za izazivanje prometne nesreće.

Ponavljam, ako ste dobro opisali situaciju (to je vrlo rijetko), protiv vas će biti podnešena prijava za prekršaj iz čl.43.st.1. kažnjivo po čl.43.st.3. ZSPC-a, za što je novčana kazna 500 kn + 2000 kn za izazivanje prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama. Kazna za punu crtu može a i ne mora biti izrečena. Ukoliko vozač motocikla ima teške tjelesne ozljede, slijedi vam i kaznena prijava. To je što se tiče postupanja od strane policije, ali sud može odlučiti i drugačije.

Što se tiče brzine motocikla, svjedočenje promatrača o brzini kretanja nekog vozila je potpuno iluzorno zato što i oni koji vrše mjerenje brzine svaki dan, će odokativno debelo pogriješiti u pogađanju nečije brzine(bez uređaja). Ukratko, vozač motocikla ako i ima prekoračenje brzine, ono po vašem opisu nije uzrok nesreće, ali to će se utvrditi očevidom. Takvo prekoračenje mora biti vrlo ekstremno da bi bilo utvrđeno kao uzrok nesreće.

Kada postupak završi, napišite ovdje ishod, zanima me što će sud odlučiti i što je protiv koga poduzela policija.

Hvala puno na odgovoru!

Bio bi zahvalan na još nekim odgovorima na pitanja:

1) Koji su mogući ishodi kaznene prijave? (od lakših do težih ozljeda drugog sudionika)

2) Kada mogu očekivati neko rješenje policije - kaznu? Oduzimanje vozačke dozvole? (na koji rok)

3) Pretpostavaljam da se sud čeka ne manje od godinu dana?

4) Kako sada rješavati slučaj sa osiguranjem? S obzirom da sam ja krivac, da li svejedno prijavljujem štetu i tražim procjenu od njegovog osiguranja?

Kakva je dalje moguća procedura sa naknadom štete? (da li moje osiguranje uopće nadoknađuje i dio štete meni ili drugom sudioniku, ko sam ja isključivi krivac, odnosno kako dalje ide ta naplata...ili popravljam sve o svom trošku - svoje vozilo i od drugog sudionika)

Sorry, nemam baš nikakvo iskustvo u ovim situacijama tako da možda postavljam blesava pitanja, ali...

Bio bi zahvalan na brzim odgovorima... :namiguje:

1. Ako protiv vas bude podnešena kaznena prijava, predviđena kazna zatvora je 6 mjeseci do 5 godina za KD Izazivanje prom. nesreće, gdje ima teško ozljeđenih, a moguća je uvjetna osuda.

2. Kada možete očekivati rješenje policije? Od sada pa nadalje.

Za radnje vozilom u prometu-nepropisno skretanje, nema oduzimanja vozačke dozvole.

3.Koliko se sud čeka? pogledajte pod 2.

4. Što se tiče osiguranja, ja bih savjetovao da sačekate dok ne završi sud. Ako budete proglašeni krivim, drugi sudionik će se namiriti s vaše police osiguranja a vi o svom trošku.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija