Jump to content

Neispunjeno europsko izvješće o nesreći i daljnji postupak

prasak

Preporučene objave

Molio bih pomoć. Sudjelovao prije par dana u prometnoj nesreći u kojoj sam bio kriv jer sam drugom automobilu oduzeo prednost. Na mom autu nema štete, a na drugom je izgreban i oštećen prednji branik. Oba vozila bila su u voznom stanju i nije bilo ozljeđenih (osim što je gospođa rekla da je skoro poginula, makar smo se jedva dotaknuli autima). Odmah sam predložio ispunjavanje europskog izvješća o nezgodi (koje u ovakvim slučajevima zakon izričito zahtjeva) i priznanje krivnje kako ne bi morala dolaziti policija i kako ne bih bio kažnjen što plaćanjem, što oduzimanjem dozvole i bodovima, no stariji bračni par iz drugog auta je to odbio i rekao da ništa ne ide bez policije i pozvao policiju. Oni su došli, poslikali stanje, uzeli moje podatke i broj police osiguranja i rekli da ću dobiti poziv prekršajnog suda. To je bilo to.

Danas me bračni par zove i traži br. police osiguranja. Ja ga nemam sa sobom jer sam u drugom gradu. Kažu da sam bezobrazan i da bi me mogli tužiti za duševne boli. Jesam li dužan dati br. police ili ga oni mogu zatražiti od policije? Oni su odbili europsko izvješće u kojem su mogli dobiti taj broj police, na moju štetu, pa moram li im ja sad izaći u susret? Rješava li se i to s policom osiguranja postupkom na prekršajnom sudu (zajedno s kaznom) i što je sad najpametnije napraviti?

Hvala

Dijeli na drugim stranicama

Pođite kod svoga osiguravatelja i dajte izjavu kojom priznavate krivicu. Time omogućujete vlasniku drugog vozila da se naplati sa Vaše police, čime ste sa njim završili.

Niste više dužni kontaktirati sa vozačem drugog vozila. On broj Vašeg osiguranja može doznati posjetom policiji, skinuti sa interneta, pročitati u zapisniku ili ići od vrata do vrata osiguravatelja sa brojem Vaše registarske oznake.

U prekršajnom postupku se možete braniti kako želite, ali imajte na umu da svako Vaše bježanje od odgovornosti Vaš osiguravatelj može iskoristiti za odbijanje plaćanja odštete vlasniku drugog vozila, odnosno regresno potraživanje već isplaćene odštete, čime rizikujete privatnu tužbu protiv sebe.

Ne mislim bježati od odgovornosti jer znam da sam kriv. Zanima me samo kako što bolje financijski proći jer osim kazne izgubit ću i bonus na osiguranje. Postoji li mogućnost da iako je policija izašla na uviđaj i zapisala podatke o polici osiguranja, ja štetu pokrijem iz vlastitog džepa, bez kontaktiranja osiguranja, kako ne bih izgubio bonus? To bi mi išlo na ruku ako šteta nije visoka (a odokativno nije). Ako je to moguće, kako to izvesti da se ne dogodi da ja dam ljudima keš, a oni svejedno poslije traže nadoknadu s police? Možda nekako ovjeriti kod javnog bilježnika? Pretpostavljam da u tom slučaju ne bih išao u osiguranje priznavati krivicu...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija