Jump to content

sexsualno zlostavljana od 4-te god.


lide

Preporučene objave

Molim Vas za pomoć-

Žrtva sam seksualnog zlostavljanja u obitelji od strane očuha.Zlostavljanje je počelo kad sam imala nešto manje od 5 godina u samom početku svijesnosti života.Nasilje sam trpila do nepunih 14 god.kad je okolina uočila da se nešto neprirodno događa vezano za moje ponašanje.Kako bi zvjerstvo povukli u tajnost,majka i očuh su me smještali u razne ustanove po kojima sam također iskusila traume.Kontinuirano su radili na tome da sebi osiguraju slobodno življenje trpajuči mi dijagnozu poremečaja u ponašanju.Utjerivali su neprekidno strah u mene prema kojem sam se oblikovala i zatvorila u sebe.Pretrpljeno seksualno zlostavljanje i prjetnje smrću ako se ne odlučim šutiti rezultirale su aktivacijom autoimune bolesti morbus beschet-b5-bolest zbog koje je često moj socijalni život sveden na minimum.Majka sve ove godine iza prakticiranog pakla bila je toliko u kontaktu samnom kao "izvidnica" koja procjenjuje prešutno da li se držim "tajnog zakona".Pasivnost bi im bila najmilija do smrti,ali svakim danom sve više me proganja proživljeno.Sve više me pritišče bol,a kako u zadnje vrijeme često gledam (na žalost)po medijima o zločinima pedofila i ja sam progovorila.Radi mog otvaranja pandorine kutije majka je nedavno došla u "posjet" kako bi me podsjetila citiram "opet stare priče,zašto otvaraš stare priče,ništa time nečeš promjeniti...".Između redaka bilo je i prjetnje ali kako više nisam djete odlučila sam potražiti pravdu i odgovore na mnoga pitanja.Čak sam snimila majčino priznanje o svemu što sam prošla.Imam 41 godinu,digla sam se mnogo puta sama ponovo na noge ali neke posljedice prate me sve intezivnije kao poremečaj sna,učestale noćne more,ubrzan rad srca,znoj,tres.cijelog tjela...Imam dvije kčeri od 19 i 5 godina.Htjela bih mlađu bodriti što je duže moguče ali jako teško podnosim da se pedofil-monstrum šeće gradom među normalnim ljudima,uživa u životu i mojoj donedavnoj šutnji..

Molim Vas da me uputite kako i kome da se obratim jer znam da ubojstvo i pedofilija ne zastarjevaju?Zanima me da li mogu tražiti materijalnu naknadu za duševnu bol i bolest koja mi je posljedica i koja mi je onemogučila normalan rad i život u cijelosti?

Unaprijed se zahvaljujem,sa štovanjem

lide

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas da me uputite kako i kome da se obratim jer znam da ubojstvo i pedofilija ne zastarjevaju?

 

žao mi je što ću Vas razočarati glede mogućega zakonskoga postupanja, ali pogrešno ste informirani.

 

u Kaznenom zakonu stoji slijedeće:

 

Nemogućnost primjene kaznenog zakonodavstva zbog proteka vremena

 

Članak 18.

 

(1) Kazneno zakonodavstvo Republike Hrvatske ne može se zbog zastare primjeniti kad protekne ovim Zakonom određeno vrijeme od počinjenja kaznenog djela, izrečene kazne ili određivanja primjene druge kaznenopravne sankcije.

 

(2) Nemogućnost primjene kaznenog zakonodavstva Republike Hrvatske ne odnosi se na kaznena djela genocida iz članka 156., agresivnog rata iz članka 157., ratnih zločina iz članka 158., 159. i 160. ovoga Zakona te drugih kaznenih djela što ne zastarijevaju prema međunarodnom pravu.

 

Zastara pokretanja kaznenog postupka

 

Članak 19.

 

(1) Kazneni postupak radi primjene kaznenog zakonodavstva Republike Hrvatske, osim u slučajevima kad se radi o kaznenim djelima navedenim u članku 18. stavka 2. ovoga Zakona, ne može se pokrenuti kad protekne određeno vrijeme od počinjenja kaznenog djela, i to:

 

- dvadeset i pet godina za kazneno djelo s propisanom kaznom dugotrajnog zatvora,

 

- petnaest godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od deset godina zatvora,

 

- deset godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od pet godina zatvora,

 

- pet godina za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od tri godine zatvora,

 

- tri godine za kazneno djelo s propisanom kaznom težom od jedne godine zatvora,

 

- dvije godine za kazneno djelo s propisanom kaznom zatvora do jedne godine ili samo s novčanom kaznom.

 

(2) Ako je za kazneno djelo propisano više kazni, zastara se određuje prema najtežoj od propisanih kazni za to djelo.

 

što se tiče, pojednostavljeno rečeno, "pedofilije", u kaznenom postupku nema zastare do djetetove punoljetnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Šokirana sam odgovorom,ne znam...preblago je reći "šokirana".

Kad bi se radilo o osobi koja je srušila kuću,krivotvorila bankovnu karticu,ukrala motor,itd.shvačam i mogla bi prihvatiti zastaru.

Kako je moguče da vrijedi zastara u slučaju gdje je pedofil svjesno krenuo na 4,5godišnje djete.radio najgnjusniji blud,prijetio smrću ostalih iz obitelji ako progovori,oduzeo djetinjstvo,uništio cijeli život,10-ak godina se iživljavao,a to bi radio i dalje da nije otkriven,nasrnuo u istom periodu na još jednu žrtvu,ali imala je sreču pobjeći zahvaljujuči starijoj dobi.(nije ga ni ona prijavila jer i danas se teško o tome govori,a pogotovo prije 20-25god.kako će žrtve progovarati kad se baš i ne poduzima puno-ironično)

Što mislim i što kazati,ogorčena sam,a osobe-žrtve koje su to prošle znaju o čemu govorim i što znaći ne progovoriti.

Danas kad se potiće žrtve seksualnog zlostavljanja da progovore,da se stane na kraj monstruoznim radnjama zakon ima točke po kojima se prakticira "zakon".

Moja šutnja nije i moj izbor,ali to ne stoji u ni jednoj točci.Prouzrokovana je raznim lančanim situacijama od one "pomozi doktore da izdržim,stanem na noge...".Napominjem da je imao jake veze u bivšem sistemu od policije na dalje.Vjerujte,20,25god.je borba unutar sebe kako bih shvatila da se ne trebam ja sramiti i kažnjavati sebe nego "on",a tko će ga kazniti? Nitko!

Ne mogu se pomiriti sa činjenicom da se neće kazniti čudovište koje pliva van zakona i osim što je pedofil na slobodi se bavi drugim kriminalnim djelatnostima,a ja ne mogu ni spavati normalno.

P.S. Postoji mogučnost da i sad ima neku žrtvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

P.S. Postoji mogučnost da i sad ima neku žrtvu.

 

ukoliko imate neka konkretnija saznanja (na žalost, konstatacija da postoji mogućnost nije dovoljna) možete učiniti slijedeće:

 

- dotičnoga temeljem Obiteljskoga zakona prijavite CZSS-u:

 

3. Mjere za zaštitu prava i dobrobiti djeteta

 

Članak 108.

 

(1) Svatko je dužan obavijestiti centar za socijalnu skrb o kršenju djetetovih prava, a posebice o svim oblicima tjelesnog ili duševnog nasilja, spolne zloporabe, zanemarivanja ili nehajnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja djeteta.

 

(2) Centar za socijalnu skrb dužan je odmah po primitku obavijesti iz stavka 1. ovoga članka ispitati slučaj i poduzeti mjere za zaštitu djetetovih prava.

 

(3) Ako je centar za socijalnu skrb obavijest iz stavka 1. ovoga članka primio od drugog tijela ili ustanove, dužan je o poduzetom izvijestiti to tijelo ili ustanovu.

 

(4) Sud pred kojim se vodi prekršajni ili kazneni postupak u vezi s povredom nekog djetetovog prava dužan je o pokretanju postupka obavijestiti centar za socijalnu skrb i sud koji je nadležan za izricanje mjera za zaštitu prava i dobrobiti djeteta.

 

(5) Pravomoćnu odluku donesenu u postupku iz stavka 4. ovoga članka sud će dostaviti centru i sudu koji je nadležan za izricanje mjera za zaštitu prava i dobrobiti djeteta.

 

- možete se obratiti dječjoj pravobraniteljici

 

http://www.dijete.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=81&Itemid=133&lang=hr

 

možda će Vam pomoći i slijedeći link:

 

http://www.mup.hr/13046.aspx

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovakovim slucajevima dobro bi bilo potraziti savjet sposobnog odvjetnika koji ce sa svih strana razmotrit razlmicite osnove po kojima bi se vas otac, ili i majka, mogli kazneno goniti. Mozda ima nekih aspekata vase osobne situacije koji bi dobrom pravnom strucnjaku dali ideju po kojoj osnovi ipak procesuirati ono sto je mozda uslo u zastaru ( a mozda i nije!).

Vodite racuna o tome da su zakonski propisi u drugim zemljama napredovali u zastiti zrtava pedofilije, i da ce i hrvatski zasigurno ici u istom smjeru.

I u drugim su zemljama zrtve pokretale sporove iako je vec bilo doslo do zastare, pa su takvi izuzeci poslije presli u sudsku praksu.

 

Jos da dodam da je vec bilo rijeci o zastarama glede seksulanog zlostavljanja djece, ovdje na Legalisu, pa potrazite te teme.

Prenosim nesto sto je vec napisano 3.10.08. u temi Zlostavljanje djeteta u Obiteljskom pravu, a odnosi se na reakciju nepravednosti kada zrtva sazna da je mucitelj izvan dosega pravde.

 

/

Cini mi se centralnim podatak da su vam roditelji zivjeli u inozemstvu. Ako dorbo razumijem iz vaseg posta, zivjeli ste zajedno u inozemstvu.

Charlotta 11 je napisao:

/- Da li znate da li je već bilo takvih postupaka u Hrvatskoj i kako su završili? Da li su optuženici dobili zatvor ili novčanu kaznu?

- Ja živim u inostranstvu i imam strano državljanstvo, moji roditelji su se nakon 35 godina života u inostranstvu opet vratili u Hrvatsku i hrvatski su državljani. Da li je sudbena nadležnost u Hrvatskoj ili u inozemstvu?/

 

Ako je kazneno djelo pocinjeno u zemlji u kojoj su vasi roditelji s vama stalno zivjeli, u tom slucaju se primjenjuje kazneni zakon te zemlje.

( Primjena nadleznosti zakonodavstva zemlje u kojoj je pocinjeno kazneno djelo je generalni princip, mozda ima izuzetaka, za koje ne znam).

 

Nastavak odgovora je naveden u Kaznenom pravu. Ne zelim ponavljati odgovor. Ali mi se cini vaznim da ova tema ostane i ovdje. Mozda nekom jos zatreba...

 

 

Zbog tezine posljedica koje kaznena seksualna djela imaju na zrtve, mnoge su zemlje u zadnjih nekoliko godina pomaknule vremenske granice koje ogranicavaju pokretanje sudskih postupaka. Za najteza kaznena djela, granice su 20 i 30 godina od punoljetnosti. To znaci da u mnogim zemljama zrtve mogu pokrenuti sudske postupke do svoje navrsene 38 ili 48 godine zivota. Posebice su tesko kaznjiva djela pocinjena nad maloljetnicima od strane roditelja ili osobe koja ga zamjenjuje.

 

Spomenimo jos da u Kanadi primjerice, nema ogranicenja za pokretanje sudskog postupka u podrucju seksualnih delikata nad maloljetnicima.

 

To je svakako svijetao primjer jer su izuzetno dugi psiholoski prcesi kroz koje prolaze zrtve seksualnog nasilja u krugu obitelji, prije nego se odluce na pokretanje sudskog postupka. A ti su sudski postupci od zivotnog znacenja za njih. Vjerujem i za vas./

 

Lide, da jos jednom naglasim:

I vi se potrudite da pronadjete svaku, pa i najmanju mogucnost, da ostvarite ono sto vam se cini mogucnoscu popravljanja vase patnje.

Ako uspijete pokrenuti sudski postupak, znajte da ce i drugima biti lakse, a u konacnici se mozda i nas zakonodavac odluci mijenjati rokove zastare za seksualne obiteljske delikte. Sigurno da ce to mijenjati ako se budu javljali slucajevi iz prakse, a ako zrtve budu sutjele nista se mijenjati nece.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čitam Vašu temu već danima i nešto u meni me tjera da vam napišem par riječi podrške.

Znam da ste šokirani našim zakonom a i trebali bi biti jer ako je to istina da jedan ovakav zločin može zastariti, onda nemam riječi.

Zar ovo nije ratni zločin, a i gore jer tu je u pitanju dijete koje je zlostavljano, bez ičije pomoći, koje je tek sada skupilo snage i hrabrosti da progovori.

Kad bi ljudi mogli staviti sebe u vašu kožu, a to sam probala, ne mogu ni zamisliti.,,, kakav bi moj život danas bio, a imamo negdje isto godina.

Majka sam i imam kći od 9 god. nezamislivo mi je da netko u ovoj dobi stavi ruku na moje dijete. Mislim a i znam da taj monstrum ne bi dočekao SUD jer ja bi mu presudila pa makar po cijenu mog života i slobode.

Žalosno je što su naši zatvori puni sirotinje koja nema novca, pa završe tamo jer se moraju baviti nekim kriminalnim djelima, a okorjeli kriminalci, zločinci-monstrumi i ostala gospoda koja kradu naočigled cijele nacije, koja šuti ko zalivena jer smo tako naučili, uživaju u slobodi. To sam sada napisala jer znam da vjerovatno teško živiš sa svojom boli i nepravdom koja ti je nanesena a monstrum uživa na slobodi. Znam da ti je bilo teško i o tome govoriti jer nisi imala podršku svoje majke koja je za mene isto zločinac jer je cijelo vrijeme šutila, dok je njeno dijete zlostavljano, proživljavalo pakao.

Neznam kakvi smo to mi ljudi kad zatvaramo oči i kad nas se ne tiče , pa zar nema još majki, očeva, moralnih ljutskih bića koji bi dali samo svoj glas podrške ovoj ranjenoj duši,...Pomogli joj dobrim savjetom, ili preporučili dobrog odvjetnika koji bi joj uzeo slučaj i za nagradu dobio osmjeh djeteta za koje se napokon netko bori,...

Gdje ste dobri ljudi, znam ne tiče vas se , ali mene da , jer taj monstrum može sutra napasti i moje dijete pa da izgubi djetinstvo i da ga cijeli život prate traume...

Nije ni čudo da živimo u ovako izopačenom i bolesnom svijetu,pa mi se ne bunimo, mi šutimo, ne govorimo,...

Naša dijeca se ubijaju.

Imam sina i bojim se za njega, ali učim ga moralu, ljubavi, i svemu što čini čovjeka, ako ne uspijem nek mu Bog pomogne. Kad bi se moje dijete iživljavalo na nekom slabijem ili u grupi pretuklo na smrt drugo nedužno dijete radi zabave, kao što je to danas u modi, on zna da njegova majka nebi mogla stati na njegovu stranu, jer ona bi umrla, jer on više nebi bio njen sin, i trebao bi odgovarati i biti kažnjen za zločin. Treba se suditi zločinu i to bez obzira na godine jer jako dobro oni znaju za posljedice i zlo koje su učinili, a spremni su ga i ponoviti jer možda se opet izvuku, ko zna.?

Tebi Lide želim još puno snage, zdravlja, sreće jer će ti trebati.

Monstrumu želim dug život pun patnje i zla koje je tebi nanio ( a tko zna kome još ? ) nek mu se pošteno vrati i nek plati za svoja nedjela i zločin.

 

P.S. Poslat ću ti broj. mob. ako ti mogu ikako pomoći,s poštovanjem MARGA.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vama koji ste mi bar malo ublažili stanje šoka jer na prvi odgovor,a i drugi sam zanjemila.

Mada imam 41 god. kad sam mukom odlučila ovim putem potražiti vrst pomoći proživjela sam iz početka svoju kalvariju.

Ništa mi ne pomaže to što sam u 41,god u smislu da sam sad imuna,jaća i mogu se pomiriti sa točkama iz zakona.Taj ili ti koji su radili zakon o kažnjavanju zločina tipa pedofilije kao da su smetnuli sa uma mnoge činjenice i čini mi se dok čitam to što ste mi poslali kako se netko igra Boga,a pojma nema i zaboravlja masu stvari.

Čitajući zakonik osječala sam se kao zločinac koji se usudio uopće pisati i tražiti pomoć u ovom solidarnom sistemu,kao da me se poziva na red jer sam baba koja je prošla sa kolačim odavno,kao da lebdim između fizičke i duševne boli...

-Kad sam napomenila da postoji mogučnost da taj isti zločinac i sad čini zvcjerstvo,dobila sam odgovor ili ga tako shvatila da ako mislim ili imam osnova za to da ga prijavim na centar .

Da pokušam još jednom shvatiti -

Na žalost prebolno mi je.

Shvatite Pahuljica (nadam se) nisam ja na dužnosti da ga pratim iza ugla i vrebam jer ako shvačate-bolje mi je kad ga ne vidim,a kamo li da se igram istraživača sa nekim tko mi je oduzeo i uništio život.Pa upravo zato i pišem dok mi se ruke tresu i jedva vidim slova od suza,pišem da mi se pomogne,aludiram na razumjevanje i konkretno upučivanje,a kojekakvi centri su domena kojom se bavila moja majka pomažući zaštititi svjeg monstruma korupcijama i mitom.

Kako i gdje u duši da smjestim te točke po kojima je moj zločinac slobodan i pošten čovjek???

Kako???

-Dok sam bila u radijusu ,a vrlo moguče i sad sam jer se i imam razloga bojati za svoj život ako ga "izdam"...ta formula vrijedi i dalje-

Nedavno su mi rječi zapele u grlu na pitanje jedne novinarke koja me pozvala na red,citiram :"da li ste vi svjesni da je pedofil na slobodi..."

Krut je zakon,jako krut !

Ipak,shvačam Vas koji ste poslali zakonik,a imam ga na netu, pokušali ste i hvala Vam.Nedao Bog da ikad sanjate,a kamo doživite išta imalo nalik na ovo sa čime ja ratujem i pokušavam disati,a pogotovo noću ili ako sam doma sam pa mi netko pozvoni na vrata.Borim se sa očuhom kao što pišem i dalje mada po zakonu nebi trebala,no zakon je slovo na papiru -vrlo nesigurno jer se može izbrisati,a tragovi zlostavljanja NIKAD se ne brišu iz duše !

P.S.

hvala Vama koji ste mi ponudili više nade i "zraka".Neću odustati-mada sam trenutno slabo mobilna iz zdras.razloga.Znam da se moram boriti kako zbog sebe tako i zbog svih drugih žrtava mogučih i potencijalnih.

Na žalost nisam živjela i inzemstvu."na žalost" zato jer očito uz sve nedače bolje vide što je zločin kao seksualno zlostavljanje.

Znam da moram imati odvjetnika koji će znati gdje po pravdu.

Zahvaljujem i Vama koja mi dajete podršku jer svako ohrabrenje je poticaj za korak dalje.

Hvala Vam!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da bi bilo uputno potraziti primjer slican vasem, u kojem je zrtva pokretala sudski postupak nakon sto je istekao uobicajeni rok zastare, naravno iz nekog drugog sudskog sustava (frnacuskog, njemackog..). Tamo biste vidjeli na koji se to izvanredni pravni lijek netko drugi pozvao. I sto je sud uvazio, pa onda usporediti to s hrvatskim zakonodavstvom i prilagoditi ga nasim uvjetima, pa ustati tuzbom.

 

Ako vam ocuh, i majka, jos uvijek predstavljaju potencijalnu opasnost, znajte da je moguce da vas ucjenjuju ali i realno ugrozavaju sve dok se masinerija ne pokrene (stoga bi bilo pametno nista njima ne davati do znanja niti najavljivati sto smjerate).

To vrijeme pripreme je vrlo stresovito jer osim nedostatka zastite, imate jos i psiholoski rizik hoce li to sto poduzimate dati rezultata ili ne. No, s druge strane, vama ce dati snagu jer (bez obzira na ishod) prolazeci kroz taj proces osjecat cete da cinite ono sto je vaznno da bi ljudski zivot imao jos neki visi smisao osim prezivljavanja.

 

Nekoliko puta vec navodim iskustva iz nekih drugih pravnih sustava, i smatram da je to korisno ako se zna upotrijebiti. Jer ostati u stanju rezigniranosti zbog nedostataka sustava u kojem se zivi, ne donosi srecu.

 

Krenite u potragu za informacijama, pravnicima, odvjetnicima, psiholozima, svime sto vam moze pomoci i pocnite s necim, pa cete vidjeti koje se pravne prepreke i ogranicenja pojavljuju, pa idite tako korak po korak...

Sigurno je da ce vam se htjeti pomoci, jer je stav naspram seksualnog izivljavanja nad djecom bitno drugaciji nego li je prije bio ...

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nakon Vašeg otpisa meni osobno smatram potrebnim otkriti nešto svoje privatnosti: naime, ja sam majka dvojice dječaka čiji je otac optužen za njihovo seksualno zlostavljanje. dakle, na svoju žalost znam podosta toga i o pedofiliji, i o hrvatskome zakonodavstvu i o onome s čime se žrtve nose a i o tome na koji ih način sustav (ne)štiti (a i ponovno zlostavlja pokušavajući provesti "pravdu"), unatoč relativnoj aktualnosti događaja i unatoč vrlo opipljivim dokazima.

 

možete me smatrati bezdušnom, možemo se zajedno zgražati nad stvarnošću, ali tako stvari u Hrvata stoje: želite li svog očuha sprječiti da još nekome učini ono što je učinio Vama (ne vjerujem da ga se može kazniti za ono što je učinio Vama osobno), morate imati bar nekakve dokaze i morate se obratiti institucijama. to uključuje puno kopanja po nezacjeljenim ranama (i opet, i opet, i opet i baš kada pomislite da je konačno gotovo, opet vas netko natjera u prošlost), puno neugodnih situacija, puno uložene mentalne i emotivne energije. a garancije da ćete u svom naumu uspjeti nema. nikakve.

ponudila sam Vam činjenice, one su takve kakve jesu. Vi ste ti koji najbolje znate imate li snage za bitku sa sustavom ili nemate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mjesto radnje Hrvatska, vrijeme radnje jesen 2008., kopi/pejst Globus Online:

 

 

Ocu 2,5 godine za seksualno nasilje nad kćerkicom

 

Mira Tecilazić-Bašić, sutkinja za maloljetnike Općinskog suda u Zagrebu, zgranula je javnost u studenom prošle godine minornom kaznom za djelo pedofilije i incesta protiv 39 godišnjeg N. V. iz Zagreba. Iako u pravosuđima demokratskih država pedofili bivaju osuđeni na duge zatvorske kazne za čijeg trajanja se podvrgavaju liječenju, Zagrepčanin N.V. se s obzirom na ono što je učinio, i što je na sudu nepobitno dokazano, izvukao sa simboličnom kaznom od dvije godine i sedam mjeseci zatvora. Izrečena je kazna ispod predviđenog zakonskog minimuma za spolne radnje s nemoćnim djetetom, ali i ispod minimalne kazne koju zakon predviđa za incest. N.V. se u siječnju prošle godine, dovevši četverogodišnju kćer iz vrtića, seksualno iživljavao nad njom načinivši joj ozljede oko spolovila, a tragovi njegove sperme nađeni su i na djetetovu rublju. No, sutkinja je, unatoč nepobitnim dokazima potkrijepljenim uvjerljivim iskazom djevojčice pred psihijatrima, imala puno razumijevanje za oca seksualnog napasnika jer, kako je ustvrdila, kod spolnog akta s djetetom nije bilo penetracije, otac je tvrdio da ništa slično nikad ranije nije učinio, te da je bio pijan. Sutkinju je dirnulo i to što je djevojčica emocionalno vezana uz oca, što pati jer je u zatvoru i želi mu telefonirati.

 

 

toliko o promjeni shvaćanja pedofilije u hrvatskome pravosuđu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zamisljati sebe samoga protiv sustava, protiv kojeg se trebate boriti, je vidjeno iz perspektive obicnog hrvatskog pojedinca Sizifov posao. Ili mozda Herkulov..

 

Mozda je moguce naci druge nacine motivacije - trazenje nekog izvanrednog pravnog lijeka, pisanje knjige - ili davanje ekskluzivnog intervjua nekom mediju uz zastitu svoje anonimnosti, ili udruzivanje s drugim zrtvama...

 

Ako bi postojala takva udruga u njoj bi se sigurno mogla lakse razmjenjivati iskustva majke seksualno zlostavljane djece i nekoga koji je sam bio seksualno zlostavljan, brace i sestara iz takvih obitelji, i sigurno je da bi takva udruga sustavno mogla raditi na pravnom procesuiranju slucajeva kada je to pojedincima preveliki posao (ili iz pravnog neznanja ili iz psiholoskih razloga, itd...).

 

Kada bi se samo u ovoj temi javili ljudi koji podrzavaju lide, i koji smatraju da je sramota da seksualna zlodjela nad djecom tako brze odlaze u zastaru, vec bi se nesto postiglo.

Lide bi tako mogla listu podrske (ili neki drugi popis s potpisima ili peticijom) poslati nadleznim institucijama ili je upotrijebiti u pametne svrhe...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam i na ovom što ste me informirali,a vjerujte ni slučajno mi nakana nije bila povrjediti Vas samo sam bila i još uvjek sam jednostavno luda od tuge i žalosti i to ne samo nad samom sobom-nikako!

Djevojčica o kojoj ste mi sad pisali i njenoj sudbini te njenog oca...Bože,šta misliti i reči..?

Draga gospođo, neću odustati.Neću sigurno ma da se desi čudo pa da živim 120 godina,tražiti ću naćin kako da platu takvi demonski čin.

Kako ste na žalost i Vi pobliže upznati o tom paklu,vjerujem da se ne ljutite jer kao što možete vidjeti vrlo sam rastrojena.

Svaki dan skoro na tv,internetu (koji tek 20 dana imam),radiju,tisku naletim na sex.zlostavljanje od najnezaštičenih do odraslih žrtava.Mlađa kći mi ima 5godina i ne mogu zamisliti ...znate što mislim.Naša nada,naši anđeli,svo naše blago je izloženo vanjskom svijetu u kojem vrebaju pedofilski vampiri i samo mi je to još jedan motiv za dalje.<<<<<<<Sutkinja o kojoj ste mi pisali...?

Moguče je ,spada u kategoriju onih koje se može podmititi.Ako je to slučaj-također je sudionik nad ubijanjem života u toj malenoj bespomočnoj curici koja će na žalost baš kao i ja nositi biljeg dok živi,a kako će se reflektirati i u šta trauma u njoj,samo Bog zna.

To što je ona sutkinja ne znači da je anđeo pravde i takvi me neče sprijećit da i ovako ranjena tražim da se probudi ljudskost koja je sputana i korumpirana usnula negdje u njima.

Još jednom Vam se ispričavam ako sam bilo čime povrjedila Vas i vjerujte mi nikako to ne želim-samo reakcija na točke zakona.

Znam da u ovoj lijepoj zemlji skoro ništa ne funkcionira bar upola kako bi terebalo,ali ni to nas nebi trebalo poljuljati da kopamo,tražimo,združimo se i pokrenemo protiv zla pedofilije.

Vi kao i ja imate svoju životnu priću.Teško je o životu pisati u ovim okolnostima jer život je u živo drugačiji od bilo čega napisanog,ali bar nam je ponuđeno dati "naslov".

Mnogo toga htjela bih napisati kako bih približila bit refrena što je moguče bliže,ali znam da je to nemoguča misija.

Samo još jedan ulomak iz mog sadašnjeg života:

Moja majka sa svojim monstrumom koja je od uvijek "izvidnica" bila je zamišljena do prije20-30 dana kad je došla kao nova kod mene.Nije joj bilo važno što prizna da je svjesna svega zla koje su radili nad mnom nego da mi naglasi kako se mogu fučkati jer to je u zastari...ali ipak jezik za zube da se nebi sramotili.Drugim rječima rekla mi je kako su se već propitali i trijumfalno između redaka i priprjetila.Ipak bi i dalje uzdignute glave hodali među svijetom.

Sad još neka hodaju-bumerang se uvjek vraća,a to se osjeti po nemirnim duhovima.

Srdačan pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobno nemam nikakovih saznanja o procesuiranju ovog tipa u RH, niti imam osobnih iskustava koji bi mogli pomoci.

 

No, usporedbe radi - udruga SOS Inceste Belgique se sa srodnim udrugama bori za produzenje roka zastare, uspjeli su pokrenuti javnu raspravu krajem 2008. godine. (Po mojim informacijama u Belgiji zastara za seksualna kaznena djela nad maloljetnicima stupa na snagu 10 godina nakon punoljetnosti zrtve.)

SOS Inceste France postoji vec dugo i bore se za primjenu kanadskog prava, koje je i inace uzor mnogim sustavima (bez zastare za ova kaznena djela).

U Francuskoj je zastara 20 godina nakon punoljetnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu da vas ne podržim i želio bih da se što prije za ovakva kaznena djela odredi da nikada ne zastarjevaju. Uostalom, vrlo se malo žrtava odluči o tome progovoriti, a i oni koji za to znanju šute. Ne shvaćam kako ne uviđaju da im je upravo šutnja najveća sramota. Iako ni u ludilu Hitlera ne smatram pozitivcem, ali često, kad čujem za takve monstrume kao što je vaš očuh, izleti mi da je za tekve i Hitler bio preblag.

Drago mi je što imate djecu, a najtoplije se nadam da imate i razumjevanje od Vašeg supruga. Mislim da bi Vam njegova podrška bila najbitnija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno Vam zahvaljujem na podrški i savjetima,zahvaljujem Vam što ste izašli u susret,podastrjeli i zakon koji je aktualan u Hrvatskoj.

Zahvaljujem na svakoj riječi potpore,davanju poticaja i motivacije.

Dragi Forumaši,hvala Vam!

Pod pretpostavkom da se vrtim u krug ipak osječam koliko je od važnosti pisati,nastaviti...jer kao da se tek otvorila sama jezgra i bit refrena.

-Ovim putem također bih voljela da se jave žrtve koje su imale bilo kakvo nesretno iskustvo,bili izloženi gnjusnim radnjama pedofilije ili seksualnog zločina.Upravo iz razloga što znam kolika je borba i psihološla snaga potrebna da se kaže javno i na glas.

-Zakon koji je na snazi,kazne koje su određene za seksualni zločin,a pogotovo za pedofiliju,najbalaže rečeno je nekorektan.Treba ga mjenjati urgento!

Od velike važnosti bi bilo da se argumentira na temelju čega u zakonu stoji zastara-primjerice; ako pedofil u cjelosti živi podvojen život te prakticira zločin neometeno nad nemočnim dijetetom (spriječen samo radi neke okolnosti te se sa jedne baca na drugu žrtvu).Žrtvi posle sljeduje prelaz u drugu fazu posttraumatskog mučenja koje traje cijeli život,a mnogi nemaju sreču te suicidom odnose tajnu u grob.Pedofili žive u zajednici na očigled svjedoka u samoj obitelji koja prešučuje što od srama i tabu-tema,što od osječaja sukrivca...vrijeme ide štiteči pedofila od obitelji do cijelog sustava u kojem žrtve nemaju neke šanse.

Druga strana medalje ovakvog zakona je atak na nas žrtve i potencijalne žrtve i nadoljevanje soli na rane.

Postoji li netko tko prakticira pravo da mi pokuša objasniti tu točku u zakonu po kojoj dolazi do zastare zločina?

Gdje je granica i kako,po kojoj osnovi zločin prestaje biti zločin???-Kako je uopče moguć takav apsurd?

Kako je moguče da u samoj jezgri zakona se stavljaju nekakvi stavci i točke u kojima stoji ironija o zastari?Posebice-poćinitelj je živ,žrtva je živa i saučesnici te svjedoci? Zašto je onda taj monstruozan čin uopče okarakteriziran kao zločin i koja je logika? Kako je po tom zakonu i kad pedofil koji sustavno mući žrtvu prestao biti pedofil?Tko može zdrave pameti,zdravog razuma usuditi se sastaviti takav zakon?Da li netko tko je blizak sa pedofilima ili netko tko se ogrješio po pitanju mita kao u slučaju sa mojim očuhom?Druga strana medalje:pedofilima se daje sva zaštita i prednost pa se danas i razmnožavaju kao kuga "modernog" društva,a na pladnju imaju nemočne žrtve i tako u krug.

Zakonodavci,hitno treba mjenjati zakon jer pravo po rođenju mi daje za pravo živjeti,a ne preživljavati u strahu godinama okrečući se iza sebe (već prešlo u naviku kao prirodno stanje).

Što čemo ostaviti svojoj dijeci?Kakvo dručtveno uređenje nudimo našoj dijeci?Kao što je moja majka u guštu upitala mene pobjednički:"zašto ga nisi tužila kad si postala punoljetna?"-U tome je jest težina i nemoguče je po zakonu postaviti se :"e sad je dosta,punoljetna sam,idem te prijaviti dok još ima vremena jer zakasnim li,nisi ti prekršio zakon već ja koja ću kalvariju nositi kao putnu torbu dok živim..."

-Dug,jako dug je proces rehabilitacije je na nama žrtvama,a po ovakvom zakonu i previše olakotnih točaka ispada da se pedofilima izlazi maksimalno u susret te sve šta moraju je biti oprezni i pametni da neometeno ugrožavaju društvenu zajednicu i ono najranjivije stoji im pred nosom.

Za sada toliko,a molim Vas da se javite Vi koji ste imali na žalost kalvariju od kuće do zakona

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana gospođo zaista ne znam što reći, socijalna radnica sam i zaista bi mi bilo žao da ste ne daj bože na mom području pa da mi to i puno godina kasnije ne kažete. dakle otiđite u socijalnu službu recite sve što ste i napisali svakako će stručne službe nešto podzet eto da se spriječi nešto slično. a ta vaša majka nije zaslužila niti da je pogledate a kamoli da jednoga dana brinete o njoj što je zapravo bitno jer Obiteljski zakon kaže da smo dužni brinuti o roditeljima ako su oni primjereno brinuli o nama, a u vašem slučaju to se ne bi moglo nazvati brigom. dakle i vaša majka i očuh siu monstrumi, i samo molite boga da im se vrati samo djelić onoga što su vama priredili. Čuvajte nadalje svoje zdravlje jer ćete trebati svojoj dječici. Veliki pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga gospođo,svim srcem Vas pozdravljam!

Odmah na početku moram priznati da sam ,ako se mogu tako izraziti,sretna,presretna što Ste napisali kao socijalna radnica.

Naravno,svako pismo na svoj način,daje mi osječaj moralne i psihološke podrške.Nekoliko puta čitala sam i putovala u prošlost i za razliku od prije,na jedan novi način percipiram svoju tragediju.Tragediju u kojoj ne ističem isljučivo sebe,već sve žrtve-koje još jednom molim da skupu svu snagu,dignu se i oglase.

Pisala sam nešto o iskustvu sa socijalnim radnicima koje sam imala sa 14 godina.Tužno i sumorno iskustvo.Na žalost,nisam imala sreče naletiti na stručni tim koji bi imao sluha,mada moram naglasiti kako je početak kontakta sa njima uljevao nadu,davao naznake kraja mučenja i kako će se pobriniti da se njihovi suradnici iz sektora policije (tada milicije)pobrinu da se kazni teški zločinac.Početak procesa-nada,a odjednom zatišje do potpune tišine...onda nisam znala od razočarenja što se desilo...očuhu i majci ništa se nije desilo,dapače krenulo im je bolje nego su i sami mislili.Ja sam kao zločinka završila po ustanovama,bila zatvorena,izložena svakakvim torturama,zatvorena u psihijatrisku ustanovu kao janje na pladnju dana na tretman zaplašivanja što me čeka budem li nastavila govoriti i tražiti pomoć.Sve to..,a samo 14 godina.Prijetnje elektro šokovima bile su suvišne nakon što sam postala svjesna gdje su me zatvorili jer od šoka i straha prestala sam govoriti i instinktivno ponašala sam se u skladu samo da mi ne naude.Dakle,jasno je sve.Ono što sam prošla ostavilo je samo strah,strah i strah od kojeg sam se teško oslobodila i nakon 20 godina.Danas znam što su poduzeli majka i njezin "miljenik",danas znam da se radilo o dobro podmazanim vezama.Samo sa 14 godina nisam mogla ništa,veliko ništa,a ironija tj.produkt gutanja u sebi je rezultirao bolečću.I danas mi majka trijunfalno i pakosno govori da sam zakasnila i da sam trebala sa 18 god.prijaviti njenog muža i da sad više ne mislim i kopam po svemu tome nego da se pomirim sa sudbinom.Ne mogu se pomiriti i neču-kao što se ne mogu pomiriti sa točkom gdje po zakonu ovaj pakao ide u zastaru.

Vjerujem da ču naći odvjetnika koji če znati kako dokazati i kazniti zločin iako ja nemam novca za skupe parnice.Vjerujem u dobro i da ču doživjeti da se kad-tad pravda ostvari.Na žalost ,nisam imala sreče onda da mi socijalna radnica bude osoba poput Vas,ali eto Vi ste mi se javili,a to mi daje kao što sam na početku sl.rekla,još veći poticaj,te da nema natrag.

Hvala Vam iskreno iz srca!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

lide,

unatoč tome što u nekim državnim institucijama po pitanju poznavanja problema pedofilije očito još uvijek radi nedopustivo velik broj neukih ljudi (npr. već spomenuta sutkinja, o sucima-porotnicima da i ne govorimo), situacija se od vremena kada ste imali 14 godina ipak znatno promijenila na bolje: u CZSS se optužbe za seksualno zlostavljanje djece vrlo ozbiljno shvaćaju, u policiji također, a postoje i dječji psiholozi koji su obučeni za rad sa zlostavljanom djecom, kako za otkrivanje zlostavljanja, tako i za kasniju psihoterapiju.

obzirom da se radi o specifičnome zločinu koji je teško dokazati i u vrijeme kada se zbiva (često je uglavnom jedini svjedok dijete, najčešće vrlo zbunjeno vlastitim podijeljenim osjećajima, a često i zastrašeno prijetnjama zlostavljača, u našim bolnicama ne postoji praksa fotografiranja ozljeda, a pisani nalazi se, prema mome iskustvu, na sudu zanemaruju, najnoviji trend nekažnjenog korištenja lažnih optužbi za zlostavjanje tijekom razvoda relativizira stvarno zlostavljanje itd.), protok vremena kao u Vašem slučaju čini ga praktički nedokazivim, pa unatoč tome što Vam je sigurno muka gledati očuha i majku kako se bahato ponašaju (meni je, priznajem, muka o tome čitati), pustite po strani njihov kazneni progon i pokušajte pronaći psihološku pomoć za sebe. nije mi poznato da li postoje specijalizirani stručnjaci koji se bave već odraslim žrtvama zlostavljanja, ali raspitajte se svakako za njihovo postojanje.

popričajte ipak s nekim na CZSS-u o Vašem slučaju, ukoliko ne možete kazniti očuha, možda možete kazniti ustanove koje su sudjelovale u prikrivanju zločina, ili ih barem možete izvrgnuti javnoj sramoti, pa dobiti barem kakvu-takvu zadovoljštinu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana gospođo,

pročitala sam Vašu priču koja je u meni izazvala bijes koji i ne znam opisati riječima. Vaša majka ne zaslužuje ni da hoda a kamoli da hoda uzdignute glave. O očuhu bolje da ni ne napišem što zaslužuje. Divim Vam se. Jasno, ne mogu ni zamisliti strahove i užase kroz koje ste prošli. No, podigli ste se iznad toga, što mi govori da ste izrazito jaka osoba.

Ako i ne uspijete procesuirati nad Vama počinjen zločin ostaje Vam mogućnost izvrgavanja ovo dvoje monstruma javnoj sramoti (nadam se i javnom linču). Majka Vas posjećuje, i nakon toliko godina svjesna svega što je učinila, prijeti i naslađuje se. Vi ste uistinu hrabri i snažni kad je još nazivate majkom. Snimite je, snimite neki od tih razgovora i jednostavno ga "nakačite" na sve moguće web stranice gdje je to moguće. Neka to njihovo nedjelo izađe na vidjelo, neka se čuje. Na žalost, u ovoj našoj državi mediji su najjače sredstvo i tek kad se oni uključe nešto se počinje događati. Naravno, oni Vas mogu tužiti za klevetu, ali možda bi to bilo i dobro, možda bi tako konačno netko poslušao i Vas, istražio i dokazao što su Vam učinili.

Ne znam, vidite i sami da iz mene progovara bijes. Vi ste ga nadišli nakon toliko godina patnje. Ili se barem ne osjeća u Vašim riječima. Možda je pretežak, a možda je samo zgažen u Vama jer su svi ostali osjećaji koje nosite previše da biste se nosili još i sa bijesom. Možda ja griješim, ali se iskreno nadam da ćete to dvoje monstruma natjerati da plaze, da budu predmetom javnog zgražanja, da sad pod stare dane napokon plate za ono što su Vam učinili u doba kad ste trebali živjeti djetinjstvo i mladost.

Vjerujem da nisam jedina koja ovako misli, vjerujem da nisam jedina koja je bijesna zbog ovog što su Vam učinili, vjerujem da nisam jedina koja Vam pruža podršku.

Nisam pravnik i pojma nemam o pravnim načinima naplate zločina koji je nad Vama počinjen i ne mogu Vam dati pravni savjet niti diskutirati na pravnoj osnovi, no eto želim da znate da, iako Vam to ništa neće značiti, suosjećam s Vašim patnjama i iskreno Vam želim da kaznite majku i očuha. Zbog sebe same, zbog Vaše djece i zbog sve ostale djece kojoj se može dogoditi život sličan Vašem.

Ponosna sam na Vas jer se ne sramite progovoriti o onom što su Vam učinili i jer ste spremni po cijenu intenzivnog proživljavanja već proživljenih strahota obznaniti pa i kazniti nedjelo roditelja.

Molim Vas, uzdignute glave i svjesni da ste snažni učinite to na bilo koji način. A uvjerena sam da ćete ga pronaći.

Vi to možete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovana pahuljicazg

 

slažem se s Vama da se u odnosu na prije (konkretno moja situacija)dosta toga promjenilo na bolje.

puževim korakom ali konačno , kriminal po mnogima-jedan od najgnjusnijih,počeo se gledati iz perspektive koja uljeva veliku nadu žrtvama pedofilije,i svim žrtvama bilo koje vrste sex.terora.

moram priznati da sam tražeči po internetu naišla na udruge,institucije i brojne stručnjake educirane za pomoć dijeci i ostalim žrtvama.Ljudi koji su se opredjelili za rad,za mukotrpno prodiranje kroz dugi mračni tunel do iskrice svjetla,kako bi vratili vjeru u život žrtvama-su ljudi koji daju maksimum za spas i povrat u život.hvala bogu na takvim ljudima!

vjerujem da Vam je mučno,razumijem tu mučninu...konačno živimo sa njom kako najbolje znamo.

konkretno,ja sam nakon mnogo razočarenja stvorila zid koji je godinama između mene i terapeuta.život kao dinamična disciplina ne prihvača "zidove",to je pozitivno,jer u protoku vremena su niknuli kvalitetni ljudi-terapeuti.

spomenuli Ste czss- na žalost nisam imala sreče,ni razumjevanja od njih,ostavili su traumu i totalno neznanje.kao ljudi koji se diče diplomom što znači najsvetije-pomoć dijeci,a i odraslima,pali su ispod nule i pokazali lice kojem tamo nema mijesta,lice pohlepljivo za mitom. ali na svu sreču dolaze drugi,mladi ljudi i taj častan posao rade kako dolikuje.

ovom prilikom se zahvaljujem na pismu podrške mladoj socijalnoj radnici! zahvaljujem se ,jer na žalost susretati če se sa sličnim žrtvama i želim joj puno snage i srčanosti.

također još rade i to kao vrlo aktivne ,popularne osobe,reklamiraju svoje privatne ordinacije opremljene holivudskim raskošom.skupo naplačuju svoje sate psiho-analize i psiho-terapije.osobe koje su dale hipokratovu prisegu,a koristile se dječjom boli,zatvarale oči radi mita dok su još radile po bolničkim ordinacijama.takvi stručnjaci vjerojatno se ne sječaju niti su pridavali važnost diplomi koju mogu ponosno držati na zidu kad su tajno uzimali novac kako bi maknuli iz arhive karton-dokaz zločina i podmetali iskrivljenu dijagnozu na štetu žrtve,a pomoć odraslog novcem dobro podmazanog zločinca.imate pravo u svemu što Ste mi napisala!znam,predugačko je pismo,ali kao do sad,vjerujerm u razumjevanje.ovo ne radim samo zbog sebe,sve je počelo dobivati novo obličje.ovo moje iskustvo pišem i nadam se da će pročitati neka žrtva koja neče kazniti sebe nego otvoreno govoriti jer ima je tko razumjeti i podržati.hvala Vam-kao da Ste mi pročitali misli-u bliskoj budučnosti namjeravam i javno putem medija izvrgnuti sramoti prekrivene "socijalizirane ljude".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

Ne znam da li pratite, ali ovih dana u medijima je prisutan primjer popravljanja zločina U Irskoj.Oni su se dogodili unutar obrazovnih institucija irske katoličke crkve,a naneseni su tisućama i tisućama dječaka i djevojčica.Cijele generacije djece su ponižavane,tjelesno teško kažnjavane. A dječaci su još k tome i sexsualno iskorištavani od strane odraslih - njihovih nastavnika i svećenika!!!Generacije cijele!Želim vam puno sreće u Vašem pravedenom postupanju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaše pismo sam čitala,razmišljala i priznajem da bez obzira na zakon,zakonske točke,stavke itd.,zahvaljujući upravo Vama i ljudima poput Vas mogu i dalje opstati u ovom što sam započela.

teško je vjerovati da će ishod za mene osobno imati pravedan kraj,ali ostaje nada kako će iz mog slučaja mnogi kojima je potrebna pomoć pronaći put izlaza.

terresa draga, ima u meni bijesa i više nego si sama mogu priznati.sav bijes koji se gomila i raste također me primorio da ili ga prihvatim ili bi slika mogla biti puno fatalnija po mene (iako je ovo više nego dovoljno za trpiti).

trenutno sam u fazi ,da tako nazovem- remisije ili recidiva.

da bi ,osobno ja živjela sa ukradenim godinama i ožiljcima, izmjenjivala su se stanja duha od življenja kao da to nisam ja do kraha i teže depresije koje uzrokuje veliko povlačenje u sebe.

netko drugi je jako dobro formulirao stanje žrtava,a kaže: ako se silovanje desi malom dijetetu,ono to proživi kao dijete,pa opet još jednom kao zrela osoba,pa još jednom kroz strah za svoju dijecu,pa još jednom kao starac.uglavnom prati ju/ga to i obilježi kao neizlječiva bolest.možda simptome staviš pod kontroli,ali uzročnik zauvijek ostaje.

 

slažem se sa osobom koja je ovo napisala jer pomirila sam se sa činjenicom da kako se ne trebam sramiti ja,da tako ću i do smrti živjeti sa svojom boli. jedino se malo teže mogu pomiriti sa reakcijama i kako se temelji zakon.smatram da nema osobe zdrave pameti koja bi izmislila nešto ovako crno,a za dokazivanje opet postoje stručnjaci educirani i opremljeni "rekvizitima" za ovakav sektor.konkretno,ja sam lagano umorna jer kad se sjetim koliko sam provela vremena,onda kad sam trebala ići u školu,biti sa vršnjacima,proživiti faze djetinjstva...

svo to najljepše doba koje nas oslika za budučnost,ja sam silom,a ne svojom voljom bila otrgnuta od ovog na što ima pravo svako biće.pauzirala cijelu školsku godinu i od "upitnika do upitnika".

oni koji su krivci i koji su zaslužili sjediti na nekoj sličnoj stolici,oni su živjeli na slobodi i djelovali sa slobode kako sve zataškati,jer konačno nakon iživljavanja nad mnom dolazi i drugo iživljavanje,samo od druge strane,pa tako u krug...godine prolaze,svu koncetraciju uložim na majčinstvo,na improvizaciju,ali onda od nekud kao npr;tv potakne i povuče me natrag sa svojim emisijama u kojima se apelira na kazne za pedofile.rodi se opet nada i vjera u pravdu.

sada živim sa tom nadom kako će se uvidjeti i opet pogledati u zakon i što treba mjenjati,a treba i to puno toga.

...i opet- hvala Vam terresa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Često mislim na Vas, Vaša životna priča me duboko dirnula. Nevjerojatno je i teško je prihvatiti da za Vas možda neće biti pravednog ishoda. To je strašno prihvatiti meni, pitam se kako li je tek strašno to prihvatiti Vama.

Ali ponavljam, divim Vam se zbog silne hrabrosti koju pokazujete nakon svih tih strahota koje su Vam učinili i još čine. Ako mene pitate, Vi ne improvizirate nego živite život onakav kakav jest. Uvjerena sam da ste Majka u punom i pravom smislu te riječi. Ne improvizator. Vi ste bili sposobni izdići se iz pepela, nadići sva mračna stanja u sebi samoj i odgojiti svoju djecu, brinuti o njima...

Ja se iskreno nadam da će za Vas ipak biti pravde. Da će ta ista pravda dočekati ona dva monstruma kojima ste bili prepušteni. Da će dočekati i sve one koji su im potpomogli u zločinu koji su činili.

Znam da Vam ovo neće pomoći, no postoji još jedna vrsta pravde nijednim zakonom priznata. Istina, nekada je strašno spora. Ali u konačnici svatko se suoči sa svojim zlodjelima.

Već sam rekla da nisam pravnik, ali eto nešto mi je palo na um. Ako po našim zakonima nema mogućnosti istjerati pravdu, postoji li mogućnost da se obratite međunarodnom sudu za ljudska prava? Eto, ja svom silom pokušavam pronaći rupicu kroz koju bi ono dvoje monstruma dobilo što zaslužuje. Oprostite ako sam pretjerala.

Još nešto, možda griješim, učinilo mi se da bi Vam ponekad dobro došao "razgovor". Ostavljam Vam mail adresu. Ne znam kako bih Vam drugačije pomogla osim tako da znate da vjerujem u Vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovana terresa,

 

Vaša pisma dirnula su me ,a to je najblaže što mogu napisati trenutno.

sad jedino osječam veliku potrebu da Vam se zahvalim i veliko hvala Vam !

dozvolite mi malo vremena jer ipak pokrenula se buica mješavine osječaja u meni,priznam da sam u konfuznom stanju...u pozitivnom smislu...

niste pretjerala,dapaće kao da Ste točno osjetili koliku dozu i kakvu da primjenite kroz pisanje.Teško mi je pronaći tj. truditi se pisati i smišljati unaprijed jer iako Vas ne poznam,znam da ćete razumijeti pa ču biti spontana.rupice koje tražite kako bi pomogli meni...,način na koji Ste to napisala,spomenila Ste međunarodni sud za ljudska prava i iskreno i ja sam o tom razmišljala.Vi draga terresa shvatit čete kako je sva situacija o kojoj sam ovdje pisala ,ali ne može se napisati osim "naslov" da se tako izrazim,koliko je teška i složena.zato sam napisala,ako se moj slučaj-zločin koji mi je učinjen radi zastare,a ta rijeć zvuči stravično...ali ako takav zakon pobjedi, ja bi bila presretna da druge žrtve ne dobiju takav nesuvisli ishod,da se bar na mom slučaju stavi točka na stari zakon i otvori nova,realna i pravedna stranica-zakon koji je logičan.naravno ,bila bi potištena jer sam "zakasnila" ,ali koliko? kratko ,jer bih konačno osjetila sreču i stekla vjeru da kako za ubojstvo,tako i za pedofile NEMA I NE MOŽE POSTOJATI POJAM ZASTARA !

hvala vam što ste mi toliko dali prostora u Vašem životu!

hvala Vam jer znam da ovo čitaju žrtve koje se koprcaju u vakuumu i traže svoj put da smognu snagu i progovore !

hvala Vam na svakoj rijeći jer osjetila sam u njima Vaše razumjevanje,gnjev,snagu,solidarnost,osjetila sam da Vam je srce puno mjesta za razumjevanje i toplinu !

hvala Vam terresa za otvorena vrata i ponuđeni "razgovor" !

(osječam da ste mislili na pričanje).spremila sam Vaš mail.

hvala vam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovna lida i poštovani svi članovi uključeni u ovu raspravu! (a i šire)

 

Javljam se kao što vidite poprilično vremena nakon što je rasprava uopće i otvorena, no javljam se sa jednim ciljem - pokrenuti promjenu što se tiče kažnjavanja pedofila i bilo kakvih seksualnih napasnika u ovoj zemlji.

Moram priznati da toliko traumatična iskustva iz vlastite prošlosti nemam, ali moja savjest mi više ne dozvoljava svakodnevne gadosti koje se čitaju u novinama - "prožvakati, progutati i ići dalje"! Nakon što sam pročitala članak koji možete vidjeti na priloženom linku

 

http://www.24sata.hr/news/sramota-djedu-bludniku-samo-tri-godine-zatvora/192910/

 

moram priznati da sam doslovno poludjela vidjevši kakve stvari se toleriraju u našoj državi. Kao mlada majka naravno da želim svom djetetu pružiti svu sreću i sigurnost ovog svijeta, no toliko me članak izbacio iz takta da sam odlučila ne više čekati "da netko drugi" uzme stvar u svoje ruke! I da, nažalost lida, ovdje očito nije bio niti toliko brutalan napad kakav ste vi proživjeli...a i vjerujem da ima još tisuće i tisuće dječice koja su proživjela nešto slično, ili isto - a isto se kao i Vi, boji prijaviti bludnika jer su im zaprijetili smrću ili ne znam čime sve ne.

 

Ja stvarno želim da ovakvo pravosuđe koje smanjuje kazne pedofilima, pod pretpostavkama da "dijete nije bilo posebno traumatizirano" ,jednostavno nestane - želim promjenu i to ne samo zbog sebe, svog djeteta, nego zbog svih koji su bilo šta slično proživjeli.

 

Možda nisam ni izabrala najbolji put za pokretanje borbe, ali na Facebook aplikaciji kreirala sam peticiju protiv smanjenja kazne djedu zlostavljaču

 

http://www.facebook.com/group.php?gid=122046530685#!/group.php?gid=157904567572578

 

i broj članova u grupi raste iz minute u minutu. KOliko sam ozbiljna u svojoj namjeri reći će i podatak da sam već o ovome razgovarala i sa UNICEF-om, raznim udrugama za zaštitu prava djece, a neće mi biti niti mrsko pisati dopise na državno odvjetništvo, pravobraniteljici za djecu, vrhovnom sudu ili bilo kome tko ikako može utjecati na ovako suludu presudu!

 

Da stvar bude još bolja, čak me kontaktirao novinar koji je i napisao taj članak - oduševljen mojom reakcijom i željan da se peticija javno objavi, uz naravno pružanje bilo kakve potrebne pomoći.

 

Ljudi moji, pa ako se već toliko ljudi u ovoj državi stalno na nešto jada, žele promjenu, žele ovo, žele ono - smatram da od jadikovki nema nikakvog efekta - jednostavno se mora krenuti u borbu - kako god ona započela i kuda god ona odvela.

 

U svojoj borbi namjeravam se naravno i posavjetovati sa odvjetnikom koji mi može sugerirati kome i ta slati, no zaista nemam nimalo želje ni volje STATI, uzet nove novine - pročitati nove vijesti o gnjusnim prijestupima nad djecom i još gnjusnije od svega - pročitati kako je dobio blažu kaznu zatvora jer je toga dana sutkinja vjerojatno bila jako dobre volje!

 

stvarno je toga dosta, i ukoliko ste voljni podržati moju - svoju borbu za bolju pravnu državu - pridružite mi se na FACEBOOKU, učlanite se u grupu i šaljite pozivnice dalje. svi članovi biti že obavještavani o daljnjem tijeku akcije.

 

a kao rezultat molim dragog Boga da ćemo uspijeti nekako doći do izmjene kaznenog zakona barem što se tiče normativa kazne zatvora za zlostavljače malodobne djece!

 

Evo, toliko od mene... Nekima će možda biti smješno što sam kao pojedinac krenula u borbu...No...prije samo 2 dana bila sam pojedinac... sada imam već preko 750 ljudi koji me podupiru i koji su voljni sudjelovati u promjenama!

 

Zato, draga lide - i zbog Vas i zbog svih nas iz petnih žila ću se potruditi da sav naš trud ne bude uzaludan!

 

Srdačan pozdrav svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija