Jump to content

Kupnja zajedničkog prostora zgrade i prenamjena tog prostora u stan


anonimno

Preporučene objave

Živimo u stambenoj zgradi s tri ulaza. Svaki ulaz ima zasebni račun i posebnog upravitelja. U našem ulazu je 25 stanova. Zgrada ima 6 katova i nema lift pa je jedna od ideja kako bi se došlo do sredstava za lift prodaja zajedničke terase koja je na 6. (zadnjem) katu.

 

Naime, na 6. katu je između dva stana prazan prostor koji je zajednička terasa (znači, ta je terasa poviše stana na 5. katu), a iznad stanova 6. kata je tzv. neprohodna terasa. Kada bi stanari suvlasnici zgrade prodali tu zajedničku terasu izlaz na neprohodnu terasu bi se lako mogao izvesti kroz svjetlarnik iznad stubišta zgrade.

 

Može li se prodati taj prostor odlukom većine stanara (odnosno stanara koji imaju većinu kvadrata, odnosno većinski udjel u zgradi)?

 

Je li se taj prostor može prenamjeniti u novi stan? Što se tiče tehničke izvedbe taj prostor ima sve bočne zidove (prema vani su napravljeni balkoni nadsvođeni betonskim zidom), jedino bi trebalo napraviti ravnii krov kakav je na cijeloj zgradi.

 

Koje su sve dozvole potrebne (lokacijska, građevinska, dozvola arhitekta zgrade...)?

Kako sa priključcima na vodi i struju (ne mislim naravno na tehničku izvedbu već da li su i tu potrebne nekakve dozvole)?

 

Mogu li ja u ugovoru sa stanarima moje zgrade navesti klauzulu kako se ta sredstva koja plaćam za taj prostor moraju utrošiti za izgradnju lifta(predviđen je prostor za lift, ali on nikada nije postojao)? Naime, ne bih želio imati stan na 6. katu bez lifta...

 

Unaprijed hvala na pomoći!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je zgrada etažirana pogledajte u etažni elaborat kome pripada taj prostor sukladno međuvlasničkom ugovoru.

Taj prostor bi, ako drukčije nije definirano, trebao biti u suvlasništvu svih suvalsnika (UREDBA O ODRŽAVANJU ZGRADA), pa će taj princip vrijediti u slučaju da zgrada nije etažirana.

 

Dakle, najvjerovatnije svi suvlasnici trebaju Vam prodati taj prostor sa suglasnošću da tamo legalno (u lokacijskom smislu i u smislu Zakona o gradnji - projekt>dozvola i sl.) napravite stan.

Sve bitne klauzule treba staviti u kupoprodajni ugovor, kao i plaćanje koje ćete u suglasju sa svim suvlasnicima uplatiti na žiro račun pričuve, a da se ujedno ovim ugovorom donosi odluka svih suvlasnika da će po toj uplati pristupiti investicijskom ulaganju izgradnje lifta... bla bla bla sa rokom do tada i tada... itd... sve bitne klauzule navesti... kakav stan mislite graditi u smislu kvadrata itd.......

 

Da li uopće možete graditi glede statike i lokacijskih uvjeta je vaše prvo pitanje na koje morate naći odgovor prije bilo kakve kupnje ili predkupnje i slično!

 

Inače, lift za 6 katova i par osoba (4-6) košta po mojem saznanju 300-500.000 kuna ako imam prave informacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

 

Je da je off topic ali imam kopiju ponudu za lift u našoj zgradi (staru cca. 2 godine) u iznosu od 28.000 EUR (cca 210.000 kn). Radi se sigurno o manjem liftu za, mislim, 3-4 osobe.

 

I još nešto, susjed na prizemlju je ušao iz svog stana u prostor predviđen za lift i tamo napravio nekakvu ostavu. Predstavnik stanara tvrdi da ga ne bi bio problem maknuti od tu?! To bi sigurno trebalo napraviti prije svega, što mislite?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija