Jump to content

Izdvojena poslovna jedinica-knjigovodstvo


kira

Preporučene objave

Molim za iskustva-zakonske odredbe..

 

Imam registriranu poslovnu jedinicu,van sjedišta mog obrta, primijerice sjedište obrta je u Zagrebu a PJ u Crikvenici.

Pitanje je dali postoje zakonske zapreke i koje da se u PJ Crikvenica, otvori ž.r., prijave zapolenici, vodi URA-IRA-KPI-popis imovine, obrčunavaju plaće,RS-, zaposlenika, PDV....

a da se nakon toga, izvrši knjiženje, jednom mjesečno, "jednom stavkom" iz ovih knjiga u knjigama sjedišta obrta i da se na kraju godine preda prijava poreza na dohodak...

Naravno sve ovo pojednostavljujem ali mislim da pitanje "problem" razumijete.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, ne možete voditi knjigovodstvo na taj način.Knjiženja se vrše po nastanku poslovnog događaja pa ne možete prenijeti ništa navedeno "jednom stavkom" u URA/IRA/KPI.

 

Također ne možete prijaviti radnike u Crikvenici,raditi R-Sm..Prijave na HZMO/HZZO predaju se u područnom uredu u kojem je obrt registriran bez obzira gdje se nalazi poslovna jedinica i bez obzira na prebivalište radnika (Zakon o mirovinskom osiguranju,čl.100.st.1)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na javljanju..

ja ipak mislim da može,

Nema nikakve zapreke da se zaposlenici prijave temeljem PJ u Crikvenici,na HZMIO, i HZZO, otvori se žro račun na banci, RS-nosi svoj broj koji nemože biti isti s brojem RS sjedišta obrata znači ako je u ZG rs br 1, u Crikvenici je broj-2. i tako do karaja godine, ali se prije toga mora napraviti i pečat za tu PJ, Cjenici, normativi, budući se radi o ugostiteljstvu.

Vodi se knjiga URA-IRA. i KPI, ali se PDV tiskanica pravi jedna kao i ID..ne znam zašto bi to bila zapreka..

Ovim se i postiže dnevnost knjiženja to jest danom nastanka poslovne promjene,ovdje je također riječ o dnevnom vođenju evidencija o utrošku materijala,zatim evidencije o prisustvu zaposlnike, i druge evidencije isl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U knjigovodstvu obrtnika postoji tzv."temeljno-opće načelo" prema mjestu sjedišta poduzetnika:"Obveznici poreza na dohodak trebaju voditi samo jednu Knjigu primitaka i izdataka,neovisno o broju poslovnih jedinica".

 

Vi za izdvojenu poslovnu jedinicu morate imenovati stručnog poslovođu,morate izraditi pečat,voditi posebnu knjigu prometa ili popisa ali ne možete voditi poseban KPI niti možete zapošljavati u Crikvenici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali je prekršaj i po kojem zakonu, to ako se primjerice u KPI, proknjiži temeljnicom ukupan iznos mjesečnih primitaka i izdataka iz PJ-Crikvenica, koja vodi KPI samo za tu poslovnu jedinicu.

 

U opisu knjiženja pište, primjerice, primitak restorana "BABILON", za 06/09, privitak temeljnici, Z-trakice spoemnutog restorana od br.102-132, od 01-30.06.09, zatim u izdacima: izadatak restorana "BABILON", privitak računi-izdaci od 01.30.06.09.g, knjiženi u knjizi ulaznih računa.od rednog broja 1-206.i sve još uz to izlistana KPI-PJ,također u privitku, ovjerena i potpisana od strane poslovođe obrta.

 

Prijava radnika, na HZMIO i HZZO, isplata plaća,RS-tiskanice sigurno mogu, URA-IRA,(PDV koji se objedinjuje s zajedničkom tiskanicom PDV),utržak se polaže na ž.r.poslovne banke,vodi se knjiga prometa, evidencija utrška materijala...

Ovo sve iz razloga što poslodavas iz PJ želi dnevno-tijedno-mjesčno i na kraju godine znati poslovni rezultat to jest dohodak ove PJ

Isto tako nadzor PJ(od svih inspekcija) bio bi otežan, jer poslovna dokumentacija ne bi bila u PJ nego u sjedištu obrta..

Hvala na pozornosti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija