Jump to content

Ometanje posjeda - dolazak sudskog vještaka


Aurelija

Preporučene objave

Poštovani,

tužili smo susjede radi ometanja posjeda.Zabarikadirali su nam put kojim naša obitelj prolazi 100 god.Sve je bilo u roku:samopomoć, tužba.

Najavljen nam je dolazak sudskog vještaka da vidi put i ispita svjedoke na licu mjesta.

Zanima me imali nešto što trebamo znati ili ne propustiti kad se ovo bude događalo.Odnosno, koje su naše obveze prema sudskom vještaku?

Tko je obvezan da skine barikadu da bi sudski vještak vidio put? Da li je moguće da svjedoci budu tako ispitani na ulici?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne kužim..."sve u roku; samopomoć, tužba". Vi ste sebi "samopomogli" (pazite za samopomoć moraju se steći određeni uvjeti koje predviđa zakon!) čemu onda čovjeka tužite ako ste opet u posjedu...

Podnijeli ste tužbu zbog smetanja posjeda ČEGA??? To vas pitam samo da vidim ako znate o čemu se tu radi i upozorim da možda nije sve tako jednostavno...

Djelovanje suda van službenih prostorija u ovakvim slučajevima trebalo bi biti i češće...tako na licu mjesta sud može utvrditi vlastitim opažanjem neke činjenice...

 

A što se barikada tiče ja ću vam ih maknut :smijeh: pazite se samo ako vidite susjede da dolaze sa sjekirama ili drugim sličnim oruđem...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Stranka ,koja smatra da je povrijeđeno neko njeno pravo ima mogućnost , pismenim putem , putem suda zatražiti osiguranje dokaza ,i tada nadležni Sud određuje vještaka ,pozivaju se obje stranke da prisustvuju utvrđivanju dokaza .Takav dokaz o činjeničnom stanju na terenu, služi u konkretnom sudskom postupku kojeg pokreće zaiteresirana stranka.

 

Vi nemate zakonske mogućnosti da onemogučite na taj način utvrđivanje činjenica , već naprotiv radi pravilnog utvrđenja istine potrebno je da pružite svoju pomoć , jer svaka stranka ima svoju istinu , a Sud ima zadatak ,da utvrdi čija je istina jača .

 

Pozdrav ! :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pulashtar, očigledno niste shvatili o čemu se radi ili sam ja to škrto objasnila.

Susjedi su nama zabarikadirali put kojim prolazimo više od 20 godina (dosjelost) a kojim dolazimo do našeg posjeda, poljoprivrednog dobra.Nikada do sada se nisu bunili što tu prolazimo.Mi smo se u zakonskom roku poslužili institutom samopomoći tako da smo skidali barikadu.To nije pomoglo jer su je oni ponovo stavljali.U zakonskom roku (mjesec dana) tužili smo ih za ometanje posjeda (onemogućavanje da dođemo do našeg posjeda ).Sada dolazi sudski vještak i samo pitam koja je naša obveza u vezi s time.

Ude, ne znam iz čega ste izčitali da namjeravamo ometati sud, tj. sudskog vještaka.Pa mi smo ti koji jedva čekamo da dođe i vidi stanje na terenu.

Ali kako je barikada još uvijek tu, pitala sam tko ju je obvezan skinuti da bi sudski vještak mogao proći tim putem i vidjeti stanje stvari.

Inače, da, bojimo se da bi mogle raditi i sjekire budući da su susjedi agresivni i ne bi im to bio prvi put.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Očito je da Vi prolazite preko zemljišta koje u zemljišnim knjigama nije upisano na Vas.Da bi mogli nesmetano koristiti prolaz trebali bi imati uknjiženo pravo služnosti ili da je zakoniti posjednik predao svoj posjed

Vama koja ga koristi naplatno ili besplatno.

Da bi se vlasništvo steklo dosjelošću nije dovoljno samo da je stranka u bilo kakvom posjedu.

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima i uloženom trudu.

Da, tim putem se naša obitelj koristi valjda 100 godina.Isto toliko se koristi i obitelj tužene strane.Naši preci su se dogovorili i izgradili put od kamena (suhozid ).Nisu se onda pravili nikakvi ugovori o služnosti.Niti je put upisan u katastar.Obje obitelji su tu prolazile u miru, do prošle godine.Dio puta je u ZK njihov a dio naš.Oni su barikadu stavili na njihovom dijelu, na početku puta a našim dijelom se ne koriste jer im više ne treba.

Mi više ne možemo doći do svog posjeda nego morskim putem, tj. barkom.

Inače, sud bio i snimio stanje na terenu.Naši svjedoci svjedočili da tu prolazimo 60 god, koliko se sjeća najstariji svjedok.Uvjerili se da drugog puta nema.

I sad čekamo presudu.

Ne tražimo nikakvo vlasništvo nego samo da putem prolazimo kao što su to radili naši djedovi, očevi, i mi i naša djeca do prošlog ljeta.

Kakve su nam šanse?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija