Jump to content

kako zbrinuti razvratnog oca?


oltea

Preporučene objave

Otac je udovac od prije godinu dana, ima 81 godinu, seceras i alkoholicar cijelog zivota. Mama ga je drzala pod kontrolom ali on sada odbija bilo kakvu pomoc i zivi po svome. Pije od jutra do mraka i vozi u pijanom stanju. Ustedevinu je skoro cijelu vec ostavio u krcmi, a susjedi kazu da ga vidaju sa lakim zenama. On se cak i hvali da im stavlja novce u depove i poziva ih kuci. Ima dvije nekretnine koje glase na njega 1/1, pitamo se kad ce i to poceti prodavati za dugove u krcmi. Zivi u maloj sredini, sve se vidi i zna. Brat je 3 sata voznje udaljen ima obrt i malu djecu i ne moze ga posjetiti vise od jednog vikenda u tjednu. Brat ga je dva puta u zadnjih 3 mjeseca vadio iz bolnice gdje je doveden zbog pijanstva i pumpanja zeluca. Ja sam u inozemstvu i dodem 1, 2 puta godisnje na par tjedana.

Hrana mu je organizirana, pokupi skuhano iz obliznjeg restorana, zivi zapusteno i neuredno jer odbija da mu angaziramo cistacicu--ne zeli da mu se neko mota po kuci. Djecu odbija posjetiti jer da preferira biti u svojoj sredini, i spavati u svom krevetu.

Razumijem da je depresivan zbog smrti supruge, ali nije ni nama lako. Cijeli zivot ga pravdamo i sazaljevamo jer "alkoholizam je bolest, pa jadan on". Mater je svoje zdravlje zapustila bog njega i otisla u grob sa 66 godina. Ali sada mi je pomalo toga dosta, i pitam se kakve su nase zakonske obaveze prema njemu i kako zastiti to malo obiteljske imovine sto mu je ostalo, a koju je stekao s mamom i koju je ona zeljela da ostane djeci i uucima.

Savjet molim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na ostavinskom postupku, vi i brat imate pravo na po 1/3 od 1/2 svega sto su otac i majka stekli za zivota (ukoliko nemate vise brace i sestara). Dakle

Od 2 kuce,auta,drugih vrjednijih stvari pola pripada ocu, druga polovica se djeli na vas troje bez obzira na stanje u zemljisnim knjigama. Nakon ostavinske rasprave, mozete na temelju rjesenja zatraziti upis u zemljisne knjige. kad se upisete, on tih ukupno 2/6 svega navedenog vise ne moze prodat a ako ih je kojim slucajem prije upisa uspio prodat, moze kaznenopravno odgovarati zbog prjevare.

Prednost ovoga je sto nitko ne zeli kupit 4/6 kuce nego cjelu kucu pa ce ocu teze bit nac kupca.

 

Nadalje imate mogucnost oduzimanja poslovne sposobnosti. Taj postupak mozete pokreniti vi ili brat. Ako se ne mozete brinuti o ocu, onda dobro razmislite o ovome koraku. Sud ce u takvome slucaju ocu postaviti nekog skrbnika po sluzbenoj duznosti pa cete mozda imati jos manje utjecaja na njega

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovana, imala sam osobno vrlo slican slucaj pa vam dobronamjerno savjetujem da u miru proucite Obiteljski zakon (imate poveznicu na Legalisu). Kao djeca te kao zdrave i odgovorne osobe, obvezni smo skrbiti o roditeljima, posebice kad isti ostare i obole tj. dodju u psihofizicko stanje koje se moze opisati slijedecim clankom Obiteljskog zakona:

“Članak 159. (1) Sud će u izvanparničnom postupku punoljetnu osobu koja zbog duševnih smetnji ili drugih uzroka nije sposobna brinuti se o osobnim potrebama, pravima i interesima ili koja ugrožava prava i interese drugih osoba, djelomice ili potpuno lišiti poslovne sposobnosti."

To sto otac pije, sto je zapusten i sto trosi novce kako ih vec trosi bi se jos i moglo smatrati njegovom “ekscentricnoscu”, no cinjenica da vozi u alkoholiziranom stanju - cime ugrozava sigurnost drugih sudionika u prometu – smatram da ne bismo smjeli tolerirati tj. da bismo, kao odgovorne osobe, trebali sprijeciti.

Ne znam zasto je vas brat vaseg oca "vadio iz bolnice", obzirom da je u takvim slucajevima vrlo pozeljan duzi boravak u bolnici ne samo radi promatranja i odvikavanja od alkohola, nego kako bi i vama lijecnik psihijatar mogao savjetovati sto i kako dalje napraviti tj. dati svoje strucno misljenje da li je potrebno pokrenuti postupak za oduzimanje djelomicne ili potpune poslovne sposobnosti.

Lijepi pozdrav

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija