Jump to content

Promjena osobne iskaznice


valsabjon

Preporučene objave

Postovani,

bila bih vam vrlo zahvalna kada biste mi mogli odgovoriti na ovaj upit.

Naime, zelim se preseliti u drugo mjesto (Liznjan, kraj Pule). Odjavila sam se s prijasnje adrese u Zagrebu i htjela bih se prijaviti na novu adresu. Sve preduvjete imam (građevina i cestica na kojoj se ista nalazi su u mojem vlasnistvu, građevina ima kucni broj), no u pulskom MUP-u, gdje sam dala zahtjev za prijavu prebivalista i izradu nove osobne iskaznice s novom adresom, su mi rekli da se to ne moze izvesti zato sto je u vlasnickom listu gradjevina u kojoj namjeravam zivjeti navedena kao stala. Naravno, to nije stala vec kuca, i to najmanje zadnjih 50 godina, sto dokazuje posjedovni list na kojem je građevina navedena kao kuca.

Da li je posjedovni list moguce priloziti kao dokaz da je građevina kuca, a ne stala, te na taj nacin dobiti osobnu iskaznicu na doticnu adresu? Pitam vas to stoga sto je promjena kulture na vlasnickom listu prilicno kompliciran i dugotrajan postupak koji iziskuje i novca i vremena (naime, potrebno je od geodeta naruciti Geodetski elaborat promjene nacina uporabe cestice koji nije jeftin a koji treba proci upravni postupak najprije u katastru pa zatim u gruntovnici, sto, kako mi je receno, nece trajati manje od 3-4 mjeseca).

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da bi vam trebali priznati prijavu novog prebivališta i temeljem posjedovnog lista, možda ne bi bilo loše da svom zahtjevu priložite i slike objekta, i rješenje o kućnom broju.

Postoji i odluka ustavnog suda kojom su ukinuti neki članci Zakona o prebivalištu i boravištu, evo link pa pogledajte http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2000_01_11_138.html

Također mislim, da bi vam PU trebala dati "odbijenicu" u pisanoj i obrazloženoj formi, te sa uputom kome i kako se možete žaliti.

Nisam pravnica, pa moje mišljenje uzmite s rezervom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zanimljivo - prosli put kad se poteglo ovo pitanje ostale kolege pravnici davali su netocne i konfuzne odgovore. ovaj put prvo reagira nepravnica i dade vrlo, vrlo pametan savjet! mozda da "blokiramo" pravne fakultete na koju godinu:)))

savjet se skroz pametan - ja bi mu dodao i ovo - u slijedecoj prijavi prilozite i odluku Ustav suda i na nju se izravno pozovite i zatrazite da Vas odbiju pismenim i posebnim rjesenjem a posebno da obrazloze kako primjenjuju odluku Ustav suda - cisto da imate sta citat u obrazlozenju! a i iskustvo pokazuje da su prolazile prijave u vojarnama, tvornicama, mesnicama...pa zasto ne i u stali:)?sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija