Jump to content

2 vlasnika jedno zemljiste


ana-horvat

Preporučene objave

Vlasnici zemljista su mama i kcer po pola.Mama zeli prodati dok kcer ne zeli, da li je moguce kupiti takvo zemljiste tj mami dio.Naime zemljiste je siroko 8metra i dugocako 120m s time da na tih osam metara od pocetka zemljista je glavni put.Sad me zanima kad bih kupila zemljiste tu polovicu kako bi se to uopce moglo podijeliti s obzirom da je put cesta samo s jedne strane na toj sirini od osam metara.

 

PS. Da li je moguce kupiti takvo zemljiste?

Kako bi se podijelilo to zemljiste posto je usko?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Suvlasnici zemljišta mogu podnijeti sudu prijedlog za razvrgnuće suvlasništva ito : sporazumom, ugovorom, ali ako nema sporazum<a tada sud može predložiti civilnu diobu.To znači diobu prodajom cijele nekratnine i diobom

postignute i isplaćene cijene.

 

Fizička dioba ne dolazi u obzir u slučaju da se tom diobom obezvrijeđuje nekretnina.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Idealni suvlasnički dio može se kupiti jednako kao i fizički dio, dakle vlasnik idealnog dijela može ga prodati jednako kao i vlasnik fizičkog dijela.

 

Dakle, dobro ste shvatili. Možete kupiti idealni dio, i nakon toga ste ravnopravna stranka u postupku razvrgnuća.

 

Kćer bi mogla osporavati pravo majke da proda pozivanjem na pravo prvokupa, jer iz nekog razloga postoji uvjerenje da suvlasnici imaju pravo prvokupa. Međutim, to nije točno. Majka može raspolagati svojim dijelom po svojoj volji.

 

Dakle, ako ste svjesni svih problema koje kupovina nosi (potreba i mogući različiti ishodi razvrgnuća, možebitno neslaganje oko korištenja nekretnine do razvrgnuća, neslaganje oko možebitnih obaveza (poreza ?)), slobodno kupite taj dio.

 

To može imati i svoje prednosti, ako vam vrijeme nije bitno. Možda do zemljišta dođete povoljnije nego da ga kupujete u cijelom, budući da bi cijena idealnog dijela zbog svih navedenih "mana" trebala biti niža od tržišne cijene zemljišta bez takvih problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa Ude Vam je odgovorio.

 

Vjerojatno je da bi se podjelom u ovom slučaju zbog oblika čestice ona obezvrijedila jer bi u slučaju podjele po širini postala preuska, ili bi pri podjeli po duljini jedan dio ostao bez kontakta s putem. Ako je čestica u građevinskoj zoni, podjela može biti i nedopuštena.

 

Dakle, česticu bi sud stavio na prodaju, a Vi se možete pojaviti kao kupac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija