Jump to content

stjecanje vlasništva dosjelošću


perzefona

Preporučene objave

Pozdrav!

 

Može li RH steći vlasništvo nad nekretninom na temelju dosjelosti?

Naime, nedavno mi je pristiglo rješenje suda i oglas (zk odjela) da je RH, putem državnog odvjetništva, pokrenula pojednačni zk ispravni postupak ne bi li se uknjižila kao vlasnik, konkretno, oranice.

˝Predmetne nekretnine su u mirnom i nesmetanom posjedu RH i njenog prednika više od 20 godina, te RH smatra da je na istima stekla pravo vlasništva, neovisno o pravnom poslu, dosjelošću.˝

U gruntovnici smo bratić, sestrična i ja uknjiženi kao suvlasnici na toj čestici, unazad godine dana, temeljem nasljeđivanja. (Unazad par desetljeća ta se čestica nasljeđuje s koljena na koljeno, što je jasno vidljivo iz gruntovnice.)

Apsolutno mi je neshvatljivo da nismo bili kontaktirani od strane drž. odvjetništva prilkom pokretanja tog postupka, a sumnjam da će nas i sud zvati na ročište...

Želimo zaštititi i sačuvati naše vlasništvo, pa me zanima koji se koraci mogu poduzeti u tom smjeru?

 

Unaprijed Vam se zahvaljujem! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema nikave dvojbe da i država može originarno stjecati vlasništvo putem dosjelosti. Međutim, mislim da se u konkretnom slučaju nikako odluka o takvom stjecanju vlasništva ne može donijeti u izvanparničnom - ispravnom postupku. To iz jednostavnog razloga jer se takav postupak može provesti kad u postupku nema nikakvog spora - jednostavno se ispravljaju pogrešni (nesporni) podaci, a u ovom slučaju vi kao knjižni vlasnici očito osporavate to pravo države na nekretnini koju smatrate svojom i još ste k tomu u sudskim knjigama uknjiženi kao vlasnici.

Baš bi mi bilo zanimljivo da sudac u vaašem slučaju donese za državu pozitivnu odluku bez pokušaja da ispita stanje stvari s uknjiženim vlasnicima. Po mom mišljenju u najmanju ruku bi počinio KD nesavjestan rad u službi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija