Jump to content

Razvod - do kojeg trenutka se računa bračna stečevina


commodore64

Preporučene objave

Poštovani!

 

U slučaju da brak prestaje rastavom ili poništenjem bračni spor može i duže potrajati.Vrijeme prestanka bračne zajednice može biti predmetom dokazivanja u eventualnom sudskom postupku u kojem bi se utvrđivalo do kada je trajala bračna zajednica , kako bi se utvrdio dan do kojeg su bračni drugovi stjecali bračnu stečevinu.Teret dokazivanja je na onome bračnom drugu koji tvrdi da je određena bračna zajednica prestala.

 

Bračni drugovi su suvlasnici u bračnoj stečevini u jednakim djelovima , ako se nisu drugačije dogovorili.

Obiteljski zakon prihvatio je ,predmijevanjem jednakih udjela bračnih drugova u bračnoj stečevini, suvlasništvo bračnih drugova.Pozitivne strane ovog rješenja su skračivanje dugotrajnih sporova .,o tome koliko je tko od bračnih drugova pridonio stjecanju te imovine.

 

 

Bračna stečevina je skup stvari i prava,a njezin predmet može biti plaća i honorari,vlasništvo nad nekretninama,koje su nabavljene sredstvima stečenim radom. Svaki suvlasnik ima pravo na razvrgnuće suvlasništva u svako doba , i za vrijeme trajanja ,i poslije prestanka braka,osim kada bi to bilo na štetu trećih..

 

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obiteljski zakon nema posebnih odredbi o razvrgnuću bračne stečevine već članak 254. Obbiteljskog zakona upućuje na odredbe stvarnog i obveznog prava .Neposredno se na pravo i način razvrgnuća odnose odredbe čl.47-56.Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima,koje su opće naravi, pa nema posebnih propisa koji bi uzimali u obzir osobitosti imovinskih odnosa bračnih drugova.

 

Kad se provodi razvrgnuće cijele bračne stečevine,sud prvo mora odrediti što je predmet bračne stečevine,koja stvarna i obvezna prava ulaze u bračnu stečevinu.Kriterij će biti je li imovina stečena radom ili potječe iz te imovine te je li imovina stečena za vrijeme trajanja bračne zajednice,toj imovini pridodati će se ,ako postoji dobit od igara na sreću

te darovi koji su darovani obim bračnim drugovima.

Ukoliko se ne postigne sporazum o načinu razvrgnuća BS ,tada će način razvrgnuća odrediti sud.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija