Jump to content

Klasika: brza vožnja, pomoć pri prigovoru


adokip

Preporučene objave

I tako ja jutros na ravnici u "naseljenom" mjestu gdje je ograničenje 50 km/h vozio 76, zaustavljen od policajca u autu parkiranom s desne strane (bio je sam). Pokazao mi na uređaju brzinu od 76 km/h, napisao "... što uz umanjenje od 10 km/h iznosi 16 km/h više od dozvoljenog...". Uglavnom 500,00 Kn po Zakonu o sigurnosti prometa, čl. 53, st. 6. Piše da imam pravo na prigovor. Što da napravim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A ja mislio uložit prigovor i da mi pomogneš. Ovdje nema mjesta emocijama ali ti si me isprovocirao. Policajac sam u autu naplaćuje kazne na naravno mjestu gdje se nikad nije i neće dogoditi prometna jer je ravno, pregledno i bez velikog prometa pješaka i vozila. I kad se tu stavi znak od 50 km/h onda je to i smišljeno jedino s ciljem da se napuni proračun. Da je stao 2 km istočnije, blizu škole, ne bih rekao niti riječ. I do sad sam platio jednom kaznu za brzu vožnju (smanjenu na pojas i bez "računa") i bio beskrajno zahvalan policajcu jer sam žureći na posao brzinu prekoračio isto ovoliko, ali u stvarno opasnim uvjetima.

 

Ovaj slučaj od jučer je sramotan i obačan harač. Ako god mogu ne želim platiti jer smatram da je to porez na budale. A ovog vikenda će se i onako pokopati nekoliko mladih života, toliko o njihovoj prevenciji na opasnim mjestima i sl. Uostalom, zar nije pri povećavanju kazni za prometne prekršaje bilo riječi o tome da će se sredstva namjenski trošiti na osuvremenjavanje prometnica? A na uplatnicama i dalje piše suhoparno "u korist državnog proračuna", znači u vreću bez dna.

 

Uglavnom, ne želim više polemizirati o moralu i nemoralu, moj stav je takav, možda i pogrešan. Jedino molim ljude koji iz prakse znaju kako da se izvučem iz ovog položaja.

 

Hvala svima i molim da se ne ljute.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može se napisati prigovor na način da se u njega napiše bilo što, a što predstavlja poricanje prekršaja. Bit će te pozvani na sud što kaznu uvećava za sudske troškove. Može biti i pozvan policajac u svojstvu svjedoka, isti policajac može tražiti troškove prijevoza koji će se naravno naplatiti od Vas ukoliko budete proglašeni krivim. Iz Vašeg posta ne vidim grešku u postupanju policajca, te smatram da nemate velike šanse da izbjegnete sankciju. Da ste kaznu platili policajcu na mjestu prekršaja, uopće ne bi ste bili zavedeni u prekršajnoj evidenciji. Ako je sad platite, ulazite u prekršajnu evidenciju, koštat će Vas najviše 510 kuna. Nakon završenog prekršajnog postupka sve skupa Vas teoretski može koštati i dvostruko više od predviđene kazne. Ukoliko tu sankciju smatrate izazovom, predlažem Vam da posjetite neki od odvjetničkih ureda gdje će Vam vjerovatno odvjetnički vježbenik u šprancu upisati broj naloga i Vaše ime i to naplatiti 300 kuna. Policijski službenik je vršio nadzor prometa vezan uz poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila na mjestima prema statističko-analitičkim podacima stvarne ugroženosti prometa zbog nepoštivana nepropisne ili neprilagođene brzine. Policija ima zadaću sustavno stvarati naviku kod vozača da će ako ne poštuju dopuštenu brzinu kretanja biti nadzirani i sankcionirani na svakom mjestu i u svako vrijeme.

 

Možete se izvući korištenjem greške policije (koju ne vidim) ili bijegom iz RH na rok od 4 godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači nema ništa od zahtjeva za dostavom atesta uređaja za mjerenje brzine (uz pretpostavku da su i dalje neažurni u tom pogledu) ili sumnje da brzina nije izmjerena mom autu nego nekom drugom?

 

Što se plaćanja tiče, mislim da je nerealno očekivati da baš imate viška od 500 Kn u džepu za takve stvari, a naša draga Policija (jedina) ne prima karticu. Nekad sam imao 200 Kn za slučaj da treba podmititi policajca na licu mjesta, al ovaj mi nije davao nikakve znakove da je sklon "umanjiti" kaznu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pronašao sam citat:

 

kad smo vec kod ovoga htio bi samo jos jednu stvar napomenuti... tako da znate ako vas zaustave i napisu kaznu.

policajac mora u zapisniku o izmjerenoj brzini kretanja vozila napisati serijski broj mjernog uredjaja kojim je utvrdio brzinu a ne samo njegov naziv ( npr. star laser, multanova 4f i sl. ) kao sto to u 90% slucajeva cine.

zasto?

pa zato jer ako kojim slucajem i dodjete na sud onda mozete mirne duse reci da sumnjate u ispravnost mjernog uredjaja jer tom brzinom niste vozili i potom traziti da sud vam dostavi potvrdu o njegovom bazdarenju. sud treba onda traziti od policije tu potvrdu... a kako ce mu policija dostaviti potvrdu o bazdarenju kad nigdje ne pise o kojem se uredjaju radilo tj. koji je njegov serijski broj. Smile

cak i da policijska postaja ima samo jedan uredjaj opet to nista ne dokazuje jer kako dokazati da je to bio bas taj uredjaj. Very Happy

 

Jel to vrijedi ili pištolj tipa na linku dolje možda snima i tablicu?

 

Link:

http://www.presretaci.com/laser1.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Desila mi se identična situacija kao i Adokipu tjedan-dva ranije, nakon čega sam se malo "obrazovao" na ovom i drugim forumima ne bih li našao neku "kvaku" da ne platim kaznu, naravno.

 

Budući da nisam kažnjavan proteklih par godina napisao sam Prigovor u kojem se može zaljučiti da priznajem krivicu uz napomenu da nisam sklon brzoj vožnji, a ktomu sam još i izvanredni student. Zamolio sam "izricanje mjere usmenog ili pisanog upozorenja" (Čl. 294 ZOSPC). Prigovor sam napisao u tri primjerka te priložio Potvrdnicu o studentskom statusu koje sam naslovio Prekršajnom sudu putem Policijske postaje policajca koji me zaustavio. Odnio sam Prigovor direktno u navedenu PP, ali mi nisu htjeli na treći (moj) primjerak dati nikakav pečat, kao dokaz da sam prigovor predao u navedenom roku uz priču "da se neće to nigdje izgubiti i da oni to ne daju" :-? pa sam zbog toga Prigovor (u dva primjerka) poslao preporučeno (s povratnicom).

 

Nakon tjedan sam dobio poziv za Prekršajni sud, a prije par dana Presudu u kojoj su mi smanjili kaznu s 500,00 na 300,00 kuna s dodatnom uplatnicom za trošak postupka od 100,00 kuna.

 

Zanima me:

 

1. Zašto mi pečat nisu udarili na treći primjerak Prigovora u dotičnoj postaji (na moje naknadno inzistiranje)?

2. Zašto mi nije izrečena od strane policajca, odnosno je li mi uopće mogla bit izrečena mjera pisanog ili usmenog upozorenja od strane Prek. suda, iako sam imao sve uvjete (nisam kažnjavan protekle tri godine)?

3. Budući da nisam dobio uplatnicu za zamjenskih 300,00 kn, da je sam ispunim i napišem identičan Broj računa primatelja (isti su)? Što je s Pozivom na broj odobrenja (različiti su)?

4. Pitanje za Potpeticu, "...Može se napisati prigovor na način da se u njega napiše bilo što, a što predstavlja poricanje prekršaja. Bit će te pozvani na sud što kaznu uvećava za sudske troškove..."

 

Iz Prekršajnog zakona:

"Osnove zbog kojih se prigovor može podnijeti

Članak 237.

(1) Prigovor se može podnijeti zbog:

1. poricanja prekršaja

2. izrečene odnosno primijenjene prekršajnopravne sankcije, oduzete imovinske koristi ili određenih troškova u povodu izdavanja prekršajnog naloga.

(2) Ako se prigovor podnosi iz osnova stavka 1. točke 2. ovoga članka, podnositelj treba obrazložiti prigovor i podnijeti dokaze o činjenicama na kojima temelji prigovor."

 

Zašto sam pozvan uopće na sud, ako nisam poricao prekršaj, dapače? :-?

 

5. Jesam li morao nasloviti Prigovor na obližnji Prekršajni sud od navedene Policijske postaje ili sam mogao i na svoj "lokalni" sud 50-ak km dalje, u svom gradu putem iste PP?

 

Htio sam podijeliti svoje iskustvo na tu temu, i zahvaliti Vam na eventualno odgovorenim (nekome jednostavnim) pitanjima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da ste platili kaznu policajcu na mjestu prekršaja koštalo bi Vas 500 kuna i ne bi ušli u prekršajnu evidenciju. Pisanjem prigovora izgubili ste vrijeme i novac za doći do policijske postaje, ishodovanja potvrda sa fakulteta, odlaska u poštu i plaćanjem pisama sa povratnicom, odlaska i boravka na sudu, plaćanjem dviju provizija za uplatnice da bi na kraju uspjeli uštediti samo 100 kuna uz ulazak u prekršajne evidenciju naredne 3 godine. I to nije 100 kuna nego još i manje odbivši troškove, a ne računajući izgubljeno vrijeme. To meni ne bi bio uspjeh. Evo odgovora:

 

1. Morali su. Na njihov postupak imate pravo predstavke na rad policije. Ako prijemni pečat nemaju kod sebe (što je najvjerovatnije) treba odgovatati osoba koja im to nije omogućila.

 

2. Izricanje upozorenja je, unutar propisa (pravilnika), na volji policajca na terenu. Sud ne može izreći upozorenje nego opomenu, unutar propisa, je na volji suda.

 

3. Isti broj računa, novi broj odobrenja, novi iznos.

 

4. Sud Vas nije ni morao pozvati ukoliko niste poricali prekršaj. Volja suda.

 

5. Da. Po prekršajnom zakonu prigovor se predaje tjelu koje je izdalo prekršajni nalog. Ne radi se baš sve po zakonu. U prekršajnom zakonu je navedeno da tjelo koje je izdalo prekršajni nalog rješenjem odbija prigovor koji je predat izvan zakonom predviđenog roka. Sud mimo zakona traži od tjela koje je izdalo prekršajni nalog da spis uputi sudu, sa ili bez prigovora, a naknadno se ipak provede prekršajni postupak u kojem se "stvori" prigovor na kojem je prijamni pečat pisarnice prekršajnog suda. Dakle ipak MOŽE, ali Vas jednako tako mogu i odbiti pozivajući se na odredbe prekršajnog zakona. Čini mi se da svatko želi zadržati jednu polugu iz mehanizma za sebe.

 

Da, rastezljivo i nerazumljivo, opet ću po ko zna koji put ponoviti da jedva čekam da se neki "borac za pravdu" zainati i uputi Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti Prekršajnog zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam još jednom na iscrpnim odgovorima.

 

Izgleda da sam se opet krivo izrazio ili sam pak opet, krivo shvaćen. :-)

 

Nisam ni napisao da je to bio "uspjeh", ali ipak možda i je, kad malo bolje razmislim, jer sam "pisanjem prigovora" saznao puno zanimljivih i korisnih činjenica za ubuduće, što za mene tako i za moje bližnje. Btw, jedino sam platio pisma s povratnicom, a put i ostalo navedeno mi je bilo usputno, službeno.

 

1. "Imam pravo predstavke na rad policije"? A to znači, laički rečeno, da sam trebao napraviti u PP tada ili kasnije, što konkretno? :misli:

 

Da zaključim, ako sam dobro shvatio. Ipak je postojala jedna od opcija da u navedenom slučaju, nakon napisanog Prigovora, me ne pozovu na sud, već dobijem opomenu od strane P. suda pisanim putem, odnosno ne platim ni kune za kaznu ni za troškove suda, osim preporučenog pisma s povratnicom? :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija