Jump to content

neprijavljeni stranac


ellena

Preporučene objave

Molim za pomoć.

 

Ivanka je smjestila neprijavljenog stranca, državljanina Republike Srbije (koji je imao samo putovnicu te države) u svoj dom. Redovnom kontrolom na ulici policija je utvrdila da je stranac bez prijave i da treba napustiti državu uz pratnju. Nikakva prijava protiv Ivanke nije napravljena. Budući da je Ivanka zabrinuta, može li ona snositi zakonske posljedice?

 

Molim hitan odgovor, unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ivanka je sigurno počinila prekršaj iz čl. 150 st.1.t.6. Zakona o strancima (NN79/07 i 36/09), za koji prekršaj je za fizičku osobu propisana novčana kazna u iznosu od 300 do 2000 kuna (za pravne osobe5000-7000 kn).

 

Što se tiče ostalog, a naveli ste da je stranac udaljen pod pratnjom policije pretpostavljam da je bio u nezakonitom boravku (ilegalni ulazak, prekoračenje boravka ili ulazak pod zaštitnom mjerom). U tom slučaju joj se može desiti i da policija protiv nje podnese optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu radi pomaganja strancu u nezakonitom boravku.

 

Člankom 41 Zakona o strancima propisano je:

 

Zabranjeno je pomaganje strancu u nezakonitom prelasku državne granice, u tranzitiranju preko državnog područja ako je stranac nezakonito ušao u Republiku Hrvatsku te u nezakonitom boravku.

 

čl. 206.st.2. Zakona o strancima :

 

Kaznom zatvora do 60 dana ili novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 kuna, za svakog potpomognutog stranca, kaznit će se fizička osoba koja pomaže strancu u nezakonitom prelasku, tranzitu i nezakonitom boravku u Republici Hrvatskoj (članak 41.).

 

Ukoliko policijski službenici utvrde da je počinila samo prekršaj neprijavljivanja boravka izdat će joj prekršajni nalog s novčanom kaznom, a ukoliko se utvrdi pomaganje u nezakonitom boravku tada slijedi optužni prijedlog prekršajnom sudu te može dobiti kaznu zatvora odnosno novčanu kaznu sukladno čl. 206.st.2. Zakona o strancima.

 

U praksi, ukoliko se sklapa ugovor o najmu sa strancem koji je ovjeren kod javnog bilježnika i prijavljen poreznoj upravi policija sankcionira stranca radi neprijavljivanja boravka.

 

Ukoliko je strancu slala pozivno pismo za ulazak u RH tada može snositi i troškove prisilnog udaljenja stranca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija