Jump to content

Pomoć oko otvaranja obrta


coli

Preporučene objave

Pozdrav svima!

Ubrzo otvaram obrt pa imam par pitanja,ako mi netko može odgovoriti.

 

Dakle, namjeravam kupiti aparate za pečenje kokica, palačinki i kuhanje kukuruza. Mislim vikendima ići po feštama i raznoraznim događanjima gdje bih to pekao i prodavao pa me zanima:

 

1. Koju vrstu obrta moram otvoriti da bi mogao to raditi?

2. Da li ja kao zaposlena osoba mogu otvoriti obrt i koja sve davanja imam prema državi?

3. Ako ta vrsta spada pod vezane obrte i ja nemam potreban stručni ispit, a netko od članova moje uže obitelji ima, da li ja mogu njega prijaviti kao voditelja? Kako stvari stoje sa time, ako je on već zaposlen negdje drugdje da li ja moram plaćati za njega?

4. Da li mi je potrebna sanitarna za to raditi?

5. Kome se moram obratiti za najam lokacije u nekom mjestu- turističkoj zajednici ili općini?

 

Unaprjed zahvaljujem!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Otvarate proizvodno-trgovački obrt:

djelatnosti po NKD 2007:56.29.(ostale djelatnosti pripreme i usluživanja hrane), 47.81.(trgovina na malo hranom,pićima i duhanskim proizvodima na štandovima i tržnicama)

 

2. Da, možete kao zaposlena osoba otvoriti obrt na svoje ime.Možete otvoriti i tip sezonskog obrta (koji smije raditi 6 mjeseci u godini), ukoliko se navedenim ne želite baviti cijelu godinu.

Plaćate tromjesečni doprinos Hrvatskoj obrtničkoj komori (oko 200-250 kn,ovisno o županiji i gradu),te godišnji porez na tvrtku (150-250 kn).

 

3. Ne spada pod vezane obrte.Zaposlenim članovima kućanstva ne možete plaćati doprinose,niti ih prijaviti kao stručnu osobu, jer im doprinose već plaća poslodavac kod kojega su zaposleni.

 

4. Da, sanitarna potrebna za bilo koji rad sa hranom ili pićem.

 

5. Najam lokacije daje Poglavarstvo nekog grada (uprava za gospodarstvo ili komunalno uređenje)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo sam našao pod vezanim obrtima pa me zanima dali bi to više odgovaralo onom čime se ja želim bavit

 

56.10.04 Objekti brze prehrane(fast food),objekti jednostavnih usluga

 

Skupina »Objekti jednostavnih usluga«

 

Članak 7.

 

(1) Skupina »Objekti jednostavnih usluga« razvrstava se u vrste:

 

1. Objekt jednostavnih usluga u kiosku – ugostiteljski objekt u kojem se mogu pripremati i usluživati jednostavna jela, pića i napici, te usluživati jednostavna jela u konfekcioniranom obliku, pića u originalnom pakovanju, te slastice i sladoled.

2. Objekt jednostavnih brzih usluga – ugostiteljski objekt u kojem se mogu pripremati jednostavna jela koja se pripremaju i uslužuju na jednostavan i brz način, a koriste se za brzu konzumaciju i to: razne vrste burgera, topli i hladni sendviči, prženi krumpir i hot dog, a mogu se usluživati bezakoholna pića i napici, te sladoled u originalnom pakovanju.

3. Objekt jednostavnih usluga u nepokretnom vozilu (ili priključnom vozilu) – ugostiteljski objekt u kojem se mogu pripremati i usluživati jednostavna jela, pića i napici, usluživati jednostavna jela u konfekcioniranom obliku, pića u originalnom pakovanju, te slastice i sladoled.

4. Objekt jednostavnih usluga u šatoru – ugostiteljski objekt u kojem se mogu pripremati i usluživati jednostavna jela, pića i napici, a mogu se usluživati jela u konfekcioniranom obliku i pića u originalnom pakovanju.

5. Objekt jednostavnih usluga na klupi – ugostiteljski objekt u kojem se mogu pripremati i usluživati slijedeća jednostavna jela: topli i hladni sendviči, hrenovke, kobasice, hot dog, kotleti, ćevapčići, ražnjići, pommes frites, palačinke i slična jela, te jednostavna jela u konfekcioniranom stanju i pića u originalnom pakovanju.

6. Objekt jednostavnih usluga na kolicima (ili sličnim napravama) – ugostiteljski objekt u kojem se mogu pripremati i usluživati slijedeća jednostavna jela: hot dog, hrenovke, kobasice, palačinke i slična jela, te usluživati jednostavna jela u konfekcioniranom obliku.

(2) U objektima jednostavnih usluga mogu se pripremati i usluživati vrste i količine jednostavnih jela, pića, napitaka, te sladoleda za čiju pripremu i usluživanje objekt ispunjava propisane minimalne uvjete, razmjerno veličini prostora objekta.

(3) U objektima jednostavnih usluga usluživanje se u pravilu vrši kroz otvor za usluživanje radi konzumiranja u hodu ili na drugom mjestu.

(4) Ugostiteljski objekti iz stavka 1. točke 1., 2. i 3. ovoga članka mogu biti opremljeni samo s visokim stolovima bez stolaca, a ugostiteljski objekti iz stavka 1. točke 5. i 6. ne mogu imati stolove i stolce.

(5) U objektima jednostavnih usluga jela i pića uslužuju se s priborom za jednokratnu uporabu.

 

 

- Objekt jednostavnih usluga na klupi

Objekt jednostavnih usluga na klupi mora imati radnu površinu od nehrđajućeg materijala koji se lako čisti i pere, veličine dovoljne za pripremu vrsta i količina jela i pića koja se uslužuju, odgovarajući termički blok i odgovarajući rashladni uređaj, spremnik s dovoljno zdravstveno ispravne vode za piće, dovoljan broj koševa za otpatke s poklopcem za nožno otvaranje, te mora biti natkriven nadstrešnicom od lakog materijala.

 

- Objekt jednostavnih usluga na kolicima (ili sličnim napravama)

Objekt jednostavnih usluga na kolicima mora imati radnu površinu od nehrđajućeg materijala koji se lako čisti i pere veličine dovoljne za vrste i količinu jela koja se uslužuju, odgovarajući termički blok i odgovarajući rashladni uređaj, spremnik s dovoljno zdravstveno ispravne vode za piće, te koš za otpatke s poklopcem za nožno otvaranje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav,

također namjeravam otvoriti obrt, i to stomatološku ordinaciju. Međutim, zanima me kad registriram obrt i budem zaposlen u svom obrtu na pola radnog vremena, mogu li u isto vrijeme raditi drugu polovicu radnog vremena u jednoj drugoj ordinaciji koja je registrirana kao d.O.o.? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, nisam siguran da možete otvoriti obrt radi obavljanja stomatoloških ili bilo kakvih medicinski usluga općenito. Djelatnost takve vrste obavlja se kroz privatnu ili grupnu praksu, ustanovu ili trg. društvo dok su za obrt svojstvene gospodarske djelatnosti.

Što se samog pitanja tiče, možete raditi u isto vrijeme kod dva poslodavca kod svakog na pola radnog vremena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po Zakonu o porezu na dohodak,pružanje stomatoloških usluga spada u slobodna zanimanja.Poslovne knjige vode se jednako kao i kod obrtnika.

 

Privatnu stomatološku praksu možete obavljati pod uvjetom da imate visoku stručnu spremu i sljedeće uvjete:

 

1. da imate položen državni ispit za specijalističke ordinacije i odgovarajući specijalistički ispit.

 

2. da ste državljanin RH

 

3. potpuno poslovno sposoban

 

4. radno sposoban za obavljanje privatne prakse

 

5. nemate izrečene sudske zabrane za obavljanje stomatološke djelatnosti

 

6. da niste u radnom odnosu,odnosno ne obavljate drugu djelatnost (znači, ne možete biti zaposleni u drugoj ordinaciji na pola radnog vremena)

 

7. da raspolažete odgovarajućim prostorom i medicinsko-tehničkom opremom

 

8. da pribavite mišljenje nadležne komore o potrebi obavljanja te djelatnosti na području na kojemu namjeravate otvoriti privatnu praksu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na obrazloženju. Zamolio bih još par objašnjenja.

 

1. Ukoliko ordinaciju prijavim kao obrt u trenutku kada nisam u radnom odnosu i zatim sklopim ugovor o radu s dotičnim d.O.o. mogu li tada biti zaposlen na 1/2 radnog vremena?

 

2. Ako gore navedeno nije moguće, mogu li ordinaciju otvoriti kao d.O.o i tada raditi 1/2 radnog vremena u svom d.O.o. a drugu polovicu u gore navedenom d.O.o.?

 

3. Ako ni jedno ni drugo nije moguće, što mi predlažete? Želio bih raditi kod ovog poslodavca (koji mi je ponudio odlične uvjete za 1/2 radnog vremena), a ujedno u drugom gradu već duže vrijeme planiram otvoriti ordinaciju (imam dosta pacijenata koji su zainteresirani za moje usluge).

 

 

Veliko HVALA

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovori na Vaša pitanja:

 

1. Ne

 

2. Ne

 

3. Otvorite svoju ordinaciju i ukoliko se ne bojite posla (ponekad će te raditi i petkom i praznikom i 20 sati dnevno),nemate razloga razmišljati o 1/2 radnog vremena kod drugog poslodavca (koliki god da je iznos u pitanju)i poslovni uspjeh Vam je zagarantovan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije morate pronaći poslovni prostor.Ukoliko idete u najam,morate napraviti Ugovor o najmu.Poslovni prostor mora udovoljavati minimumu tehničkih uvjeta (čije odobrenje za početak poslovanja dobijate od Ureda državne uprave u Vašem mjestu).

Da bi ste otvorili obrt sa navedenom djelatnošću,morate imati najmanje SSS-trgovac,automehaničar ili mehaničar poljoprivrednih strojeva.

Prikupite sljedeću dokumentaciju:svjedodžbu,radnu knjižicu,presliku osobne iskaznice,potvrdu općinskog suda da se protiv Vas ne vodi nikakav kazneni postupak i otiđite u Ured državne uprave,gdje će te ispuniti obrasce potrebne za otvaranje obrta.

Prilikom otvaranja,referenti Uprave dati će Vam uplatnicu za otvaranje obrta/obrtnicu (oko 250,00 kn + 40-70 kn državnih biljega), te zamolbu za MTU (minimum tehničkih uvjeta),otprilike isti iznos.

Morate imati ime (naziv)obrta.

Kada dobijete Rješenje o upisu u obrtni registar i obrtnicu,morate izraditi pečat,otvoriti poslovni žiro-račun,prijaviti se u sustav poreznih obveznika (u sustav obveznika PDV-a, možete ili ne morate u prvoj godini poslovanja)-porezna uprava,te se kao vlasnik obrta prijaviti na mirovinsko i zdravstveno.

Pronaći knjigovođu,kupiti sve poslovne knjige i poslovati.

Ne uzimajte robu prije nego dobijete Rješenje o upisu u obrtni registar,jer Vam se računi dobavljača neće priznati u poslovne izdatke!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Veliko hvala na obrazloženju. Imamo jos nekoliko pitanja. Nama su rekli da moramo imati dobar temeljni kapital a mi bi digli kredit za otvaranje trgovine jer drugacije nebi islo.Koji su to minimalni tehnicki uvjeti poslovnog prostora? Jer od poslovnog prostora imamo 4 zida pa bi trebalo to sve preurediti a ne znamo uvjete polovnog prostora: sto sve mora imati? visinu i sirinu poslovnog prostora i sadrzaj prostora?? Nadam se da ste nas razumijeli...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam iz kojeg razloga su Vam rekli da morate imati dobar temeljni kapital,jer temeljni kapital imaju jedino trgovačka društva (d.O.o.) a ne i obrti.

 

Ukoliko bi ste htjeli realizirati adaptaciju i opremanje poslovnog prostora iz kredita, a obzirom da još niste registrirani niti imate primitke iz obrta,jedino je moguće podići nenamjenski gotovinski kredit u banci.Takav kredit može podići jedino zaposlena osoba a ovisno o veličini kredita,banka bi mogla tražiti jamca,sudužnika,životno osiguranje ili hipoteku na postojećoj nekretnini.

 

Što se tiče MTU,da bi Vaš poslovni prostor zadovoljio uvjete za otvaranje trgovine, mora imati, osim prozora i vrata (šalim se),sanitarni čvor,adekvatno osvjetljenje,dobro postavljenu elektro instalaciju,protupožarne aparate,ormarić prve pomoći.

 

Obzirom da su navedeni osnovni uvjeti a budući da ne znam u kojoj ste gradskoj zoni,koja je županija i sl., otiđite u Ured državne uprave u Vašem mjestu i tražite konkretne informacije vezane uz otvaranje maloprodajne trgovine i tehničkih uvjeta kako Vam nešto ne bi promaklo.

Napomena:ukoliko adaptirate vlastiti stambeni prostor,morate imati građevinsku dozvolu,kako bi ste mogli izvršiti prenamjenu u poslovni i za navedeno dobiti uporabnu dozvolu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

pozdrav!

 

jako mi se sviđa forum i hvala svima koji pomazete nama koji pomoc trebamo...

 

uglavnom, radim u drzavnoj firmi (u vojsci) pa me zanima, smijem li ja, po zakonu, otvoriti svoj obrt i raditi u njemu? otvorila bih salon (aromamasaža), dakle nema veze s mojim zanimanjem u vojsci. upravo sam krenula na tecaj za aromamasera pa bih, za pocetak, ja bila jedina zaposlena u svom obrtu. ako posao krene, mozda bih zaposlila jos nekoga.

 

ako ne smijem, sto mi preporucate? mogu li ja biti vlasnik, zaposliti nekoga tko ima potrebnu skolu na pola radnog vremena, a ja raditi pola radnog vremena ili tako nekako?

 

kako se određuje radno vrijeme obrta? npr. moze li radno vrijeme salona biti od 15 - 23 h?

 

da li bi mi bolje bilo otvoriti firmu s obzirom da radim u drzavnoj firmi? pocetni kapital nije problem, samo da po zakonu sve bude ok i da si napokon mogu ostvariti san.

 

napustanje posla u drzavnoj firmi ne dolazi u obzir jer imam ugovor s njima na 8 god i moram to odraditi (ugovor o stipendiranju).

 

a ako jednog dana zelim prosiriti ponudu na pedikuru, saunu i solarij jel onda bolje sad odmah to staviti u obrtnicu (jel to onda vise kosta) ili da kasnije to nadodajem? jer, tko zna, ne zelim se ureknuti natrpati u obrtnicu svega pa da mi sve propadne za 3 mjeseca. a ako nije problem ja bih to radije kasnije dodavala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovana

Najbolje vam je odmah registrirati obrt na sve opcije koje Vam padnu na pamet jer svaku naknadnu promjenu morate plačati. Doduše morate provjeriti koja Vam je škola potrebna za to. Radno vrijeme nebi smjelo bit problem ali provjerite u opčini kod otvaranja obrta ili pitajte svog budučeg knjigovođu. Vi možete biti vlasnik obrta i možete raditi u nekoj drugoj firmi ali bi onda trebali imati zaposlenika. Znam sigurno da u svom obrtu možete biti prijavljeni ili nemorate ali nemožete u svom obrtu raditi pola radnog vremena a negdje drugdje pola. :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

misstony,

 

možete otvoriti obrt za aromamasažu kada završite tečaj i upišete u radnu knjižicu.Također u obrtu možete raditi bez obzira što ste u radnom odnosu.Radno vrijeme određujete sami i ono mora biti napisano na tabli koju ćete postaviti kada otvorite obrt (u sjedištu obrta).

 

Za saunu i solarij Vam ne treba stručna osoba ali za pedikuru morate imati završenu školu sa zvanjem pedikir ili zaposliti stručnu osobu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Joj, hvala vam puno na odgovorima!

Pogotovo kad su ovako pozitivni!

 

E sad, čitajući vaše odgovore, pojavila su mi se još neka pitanja... Ako odmah u obrtnicu upišem i aromamasažu i solarij, saunu i pedikuru, onda moram odmah imati i radnike koji su kvalificirani za to sve radit? Ok, za saunu i solarij ne trebaju, nego aromamasera I PEDIKERA trebam imati odmah ili mogu za početak imati samo aromamasera jer nisam mislil odmah sa svim početi nego samo s masažama...

O kojoj se cifri radi kad se naknadano proširuje obrt na još neke usluge?

 

Što se tiče mog radnog vremena, ja ni ne mogu tražit od moje sadašnje firme da radim samo pola radnog vremena niti to želim. Moja želja je nakon posla u firmi raditi nekoliko sati u svom obrtu (dok sam mlada, dok imam volje i snage za to), inače sam radoholičar i radim samo ono što volim (imam sreće u tome :-D ) pa mi nije teško raditi. Ali ako ja sama ne stignem odraditi 8 sati u državnoj firmi i 8 sati u svom obrtu, onda moram imati radnika/cu u obrtu koji će mi odraditi radno vrijeme koje piše na tabli (laički rečeno), jel tako?

 

Za firmu znam da ne trebam imati školu, ali ako mogu otvoriti obrt, radije bih obrt jer sam na ovom forumu saznala i to da je obrt lakše zatvoriti nego firmu (ne daj, Bože, takvog zla :-( )...

Još jednom vam zahvaljujem na ljubaznosti... :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete odmah otvoriti obrt sa svim navedenim djelatnostima (svako proširivanje obrtnice košta 250-500 kn)ali se ne morate njima i baviti dok ne steknete kvalifikaciju ili ne odlučite zaposliti radnika za neku od njih.

Pri otvaranju obrta navedite "uslužni obrt (ime)".Kao prvu djelatnost upišite npr."djelatnost čišćenja".Za to Vam ne treba nikakva kvalifikacija a automatski ne morate odmah prijaviti stručnu osobu.Zatim navedite i sve ostale djelatnosti kojima će te se baviti kad za to steknete uvjete.

 

Radno vrijeme obrta određujete sama pa tako za početak možete navesti i 2 ili 4 radna sata u kojima će te poslovati.

 

Za početak je uvijek bolje otvoriti obrt dok ne vidite kako se poslovanje razvija.Za d.O.o. nikada nije kasno ali je puno skuplje i kompliciranije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

pozdrav

 

želim otvoriti obrt ,radio bi sa kokicama,hot dogom,kuhanim kukuruzom i takvim stvarcicama po zabavama ,koncertima .... nemam kuharski tecaj pa me zanima dali mogu zaposlit kuhara kao poslovođu i dali onda moze obrt raditi bez problema,koju vrstu obrta moram otvoriti,koliko bi me to financijski kostalo?? primjetio sam da takvi strojevi mogu biti ručni rad ali da moraju biti od inoxa nehrđajučeg materijala ...dali ja mogu napraviti svoje aparate i kako to mogu pravdat da je materijal od kojeg je stroj rađen inox ?

jako sam mlad pa se ne bih zaletavao pa da na pola pokretanja obrta propadnem .... zanima me kojim koracima da idem ... HVALA! :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

nova sam na forumu, pa zapravo neznam di bi ponovno postavila pitanje... željela bi otvoriti nešto kao palačinkarnicu/wafel shop, i slično... dakle... zanima me kako to napraviti s obzirom da nisam kuhar niti slastičar. Da li mogu otvoriti to na doo? što je sa smjesama za palačinke i wafle, da li mogu sama to raditi, nabavljati ili?

 

hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

Naj točnije informacije o otvaranju obrta ili j d oo. dobiti ćete u Županijskom uredu za gospodarstvo mjesta gdje želite otvoriti svoju djelatnost .Jako je važno da se informirate koliko mjesečno ćete morati plaćati za svoju djelatnost ( članarine , doprinosi itd). Tražite pisane informacije ,kako ne bi kasnije bili iznenađeni uplatnicama i ovrhama .

U nekim županijama postoje tzv. inkubatori ,koji pružaju početnicima svu podršku radi uvođenja u posao .Ispitajte i tu mogućnost .Jako je važno unaprijed znati sve o svojim obavezama .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Dobar dan novi sam na blogu i htio bi se taknuti ove vase teme.Naime iman zelju i ideju otvorit obrt za iznjamljivanje segwaya naravno u ljetnom periodu pa me zanima vasa iskustva topli savjeti i sva potrebna dokumentacija i ako je netko dobro upucen kako bi se krecale cijene rentavanja...Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav,

Pokušavam otvorit ugostiteljski objekat u uvali koja nije u građevinskoj zoni te nema ni struju ni vodu.Pretpostavljam da dolazi u obzir montažni objekat ili kiosk.Da li da idem na konobu , klet ili objekat jednostavnih usluga , napominjem da mi je roštilj bitna stavka (peke i pečenje). Da li je bitna kvadratura objekta i kako je sa WC-om.Objekat mislim da bude za 30-tak ljudi.

Molio bih za savjet ko je upoznat sa ovim pravilima.

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Zanima me sljedeće:

Zaposlen sam na puno radno vrijeme i želim otvoriti obrt (frizerske usluge) na svoje ime, gdje bi zaposlena na puno radno vrijeme bila moja supruga, koja je frizer sa preko 10 godina iskustva u struci (bez majstorskog ispita).

Je li navedeno moguće u vidu paušalnog obrta i da li je majstorski ispit neophodan?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...
Poštovani,

Zanima me sljedeće:

Zaposlen sam na puno radno vrijeme i želim otvoriti obrt (frizerske usluge) na svoje ime, gdje bi zaposlena na puno radno vrijeme bila moja supruga, koja je frizer sa preko 10 godina iskustva u struci (bez majstorskog ispita).

Je li navedeno moguće u vidu paušalnog obrta i da li je majstorski ispit neophodan?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Poštovani, moguće je otvoriti obrt iako ste zaposleni, ali jedino ostaje pitanje doprinosa, odnosno poreza (ne postoji paušalni obrt, nego samo paušalni način oporezivanja) koji će te urediti odlaskom u nadležni ured porezne uprave. Budući da vi nemate potrebnu stručnu spremu (frizer - majstorski ispit) za obavljanje djelatnosti (96.02.01 - Frizerski saloni) supruga vam može biti upisana kao stručna osoba uposlena u punom radnom vremenu SAMO pod uvjetom da ima položen majstorski ispit - frizer. Izuzetke od ove odredbe o postojanju majstorskog ispita propisuje članak 10. Zakona o obrtu (NN 143/13), a oni su postojanje osobe s odgovarajućim visokim obrazovanjem, izumitelji na temelju patentnog prava, sjedište obrta na području određenom Zakonom o područjima posebne državne skrbi, Zakonom o brdsko-planinskim područjima ili Zakonom o otocima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Postovani,

imam nekoliko pitanja. Nadam se da ce netko naci vremena kako bi mi objasnio neke stvari. Razmisljam o dvije solucije.

1. solucija: prodaja raznovrsnih stvari (npr. rabljeni mobiteli, laptopi, suveniri, kucanski predmeti itd.) putem interneta preko vlastite web stranice.

 

2. solucija

Prodaja pića po nekim manifestacijama na standovima ili necem slicnom.

 

 

1. Jesam li u pravu da je obrt najbolji oblik poslovanja za nesto poput toga i zbog cega?

2. Zanima me koji su tocno izdaci i za sto kako bih pokrenuo tu vrstu obrta, te koje su mi zakonske obaveze tokom poslovanja?

3. Postoji li zakonska prepreka zbog strucne spreme?

4. Na koje stvari bih morao pripaziti posto nemam puno iskustva po pitanju zakonskih regulativa i administracije?

 

Hvala na odgovoru!

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav svima

imam pitanje vezano uz otvaranje obrta.

ovako završeni sam vkv stolar,zaposlen,planiram otvorit obrt za piljenje,rušenje,i obradu drva znači uslužna djelatnost.pošto krećem od nule,moram sve kupit,transportno vozilo,stroj za piljenje i alati koji su potrebni za obavljanje ove vrste djelatnosti,početno ulaganje u proizvodnju je do nekih 15000eura.

 

1.pošto moram sve kupit,dal da obrt prijavim na paušalno oporezivanje ili normalno oporezivanje?

2.dali moj majstorski ispit za stolara važi za ovu granu djelatnosti(moram položiti stručno osposobljavanje za rad motornom pilom),stroj za piljenje je banzek koji i je stroj u stolarskoj industriji?

3.ako trebam zaposlenika prema potrebi kakav ugovor sklopiti s njim pošto ne trebam stalno njegovu pomoć?

4.pošto sam zaposlen,i otvaram obrt imam li pravo na kakva sredstva u obliku poticaja za otvaranje obrta,koja bi pomogla pri opremanju djelatnosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani,

 

obzirom da ne mogu nigdje pronaći ovakvu informaciju molim za pomoć.

 

1. Mogu li s privatne poduke gitare registrirati kao slobodan obrt?

2. Može li se ta djelatnost obavljati u stambenom prostoru?

3. Pod koju djelatnost po NKD-u to spada?

 

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
Po Zakonu o porezu na dohodak,pružanje stomatoloških usluga spada u slobodna zanimanja.Poslovne knjige vode se jednako kao i kod obrtnika.

 

Privatnu stomatološku praksu možete obavljati pod uvjetom da imate visoku stručnu spremu i sljedeće uvjete:

 

1. da imate položen državni ispit za specijalističke ordinacije i odgovarajući specijalistički ispit.

 

2. da ste državljanin RH

 

3. potpuno poslovno sposoban

 

4. radno sposoban za obavljanje privatne prakse

 

5. nemate izrečene sudske zabrane za obavljanje stomatološke djelatnosti

 

6. da niste u radnom odnosu,odnosno ne obavljate drugu djelatnost (znači, ne možete biti zaposleni u drugoj ordinaciji na pola radnog vremena)

 

7. da raspolažete odgovarajućim prostorom i medicinsko-tehničkom opremom

 

8. da pribavite mišljenje nadležne komore o potrebi obavljanja te djelatnosti na području na kojemu namjeravate otvoriti privatnu praksu.

 

Pozdrav novi sam ovdje,imam pitanje zaposlen sam i htio bi otvorit obrt ,bavim se piljenjem drva za domacinstvo! Radim znači 4mj u godini zanima me koja su davanja prema državi i tražio bi pausalni porez

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Bok, imam pitanje vezano za otvaranje obrta, konkretno pokretno ugostiteljstvo, kolica za palacinke. Zanima me taj ispit koji za to moram imati jer sam po struci magistar edukacije, dakle nisam stručno kompetentna u ugostiteljstvu. Na koji način mogu to poloziti ili zaposliti nekoga tko ima stručnost?

Koji su mi prvi koraci u pokretanju tog posla?

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
Bok, imam pitanje vezano za otvaranje obrta, konkretno pokretno ugostiteljstvo, kolica za palacinke. Zanima me taj ispit koji za to moram imati jer sam po struci magistar edukacije, dakle nisam stručno kompetentna u ugostiteljstvu. Na koji način mogu to poloziti ili zaposliti nekoga tko ima stručnost?

Koji su mi prvi koraci u pokretanju tog posla?

 

Lp

 

Bog, za otvaranje obrta bez početka rada netreba vam stručna sprema, samo osobna i uplata od 270,00 kn. Time dobijete obrtnicu i rješenje o upisu u Obrtni registar. Možete napraviti pečat, otvoriti račun preko obrta i ici u narucivanje preko obrta.

Kod zahtjeva za početak rada obrta (predaje se minimalno 8 dana prije nego mislite otvoriti) morate uz dokaz o pravu koristenja i zadovoljiti uvjet strucne spreme, a za tu vrstu obrta treba vam srednja skola kuhar, konobar, hotelijersko-turisticki tehnicar ili VSS bilo kojeg smjera turizma, ili tečaj pri Obrtnickoj komori za posluzitelja jela i pica ili priprematelja jednostavnih jela i slastica. Ukoliko to nemate vi, morate u obrt zaposliti osobu koja to ima. Obrt i dalje glasi na va kao vlasnik, dok se ta osoba samo spominje u Izvatku iz Obrtnog registra kao stučni djelatnik u obrtu. Nadam se da pomaze. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Postovani!

Imam pitanje vezano za otvaranje obrta. Završila sam ugostiteljsku skolu smijer kuhar. Htjela bih otvori obrt neku vrstu poklon dućana, gdje bi u stvari sama ukrasavala i zamatala poklone kao nap. cokolade, pice, salice i prodavala gotove zapakirane poklone. Zanima me dali sa ovom skolom postoji i jedan obrt vezani ili slobodni koji mogu otvoriti?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Pozdrav,

suprug bi otvorio obrt za postavljanje električnih instalacija. Ima 50+ godina i ima 2 problema

 

1. ima završenu srednju školu smjer elektromehanika jake struje, a ne ekektroinstalater

2. ako je ikako moguće želi izbjeći polaganje majstorskog ispita.

Na portalu IUS info sam danas naletila na članak o izmjenama zakona o obrtu i ovaj dio me zaintrigirao

 osobama koje imaju odgovarajuće srednje strukovno obrazovanje omogućena je registracija vezanog obrta za čije obavljanje je kao uvjet propisan majstorski ispit bez obveze polaganja ukoliko imaju najmanje 15 godina radnog iskustva na tim poslovima čime se liberalizira pristup tržištu, odgovarajuće valorizira stečeno radno iskustvo i stimulira osnivanje obrta.

Da li netko zna šta se podrazumijeva pod odgovarajućim obrazovanjem? Da li se zbog traženog iskustva može prihvatiti i smjer elektromehanike jer su osnove poznavanja i rada sa strujom u oba smjera iste. Napominjem da je suprug radio 19 godina u firmi koja je, izmedju ostalog, bila registrirana i za elektroinstalacijske radove. Mislim da bi potvrdu o radnom iskustvu na tim poslovima bez problema mogao dobiti.

 

Zahvaljujem unaprijed na svakoj pomoći i sugestiji ;)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija