Jump to content

podjela imovine u obrtu


kira

Preporučene objave

Odlučio sam se povući iz zajedničkog obrta kojeg sam suosnivač, i vlasnik 1/2, obrt posluje osam godina. Kako dijelimo imovinu:zalihu robe i drugu imovinu koja se vodi u popisu dugotrajne imovine, koju smo zajenički kupili, zaključno s novcima na računu na dan raskida ugovora.

Nakon podjele obrt nastavlja s poslovanjem s jednim vlasnikom i suosnivačem.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Na žalost kod osnivanja obrta nije se radio ugovor o ortakluku, samo usmeni dogovor.

Sada tek treba napraviti ugovor o raspodjeli ili sporazum o podjeli imovine, pa smo u dvojbi kako stvarno utvrditi 1/2 vrijednost imovine, tu mislim prije svega na podjelu robe u dućanu, odnosno obeštećenje za 1/2 vrijednosti, zatim novce na računu kao i vrijednost imovine iz popisa, umanjeno za pristigle obveze.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko imate samo usmeni dogovor i nigdje u dokumentaciji (Rješenje,obrtnica) niste uvedeni kao ortak, ne možete sada raditi nikakav Ugovor ili Sporazum o podjeli imovine obzirom da je ona vlasništvo upisanog vlasnika obrta.

 

Ukoliko ste Vi, eventualno, davali novčanu pozajmicu obrtu,istu možete u novcu i vratiti.Ukoliko bi Vam "ortak" tj.vlasnik obrta htio vratiti polovicu robe,imovine, jedini način je da za to izda račun vlastite potrošnje, na što mora platiti PDV.

 

Poslovanje obrta,pa samim tim i godišnji dohodak,vrijednost dugotrajne imovine,stanje robe,računa i sva dugovanja i potraživanja vidljiva su u poslovnim knjigama ,ukoliko ste redovito i ažurno svu dokumentaciju predavali knjigovodstvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući drugi "ortak" nastavlja s poslovanjem obrta,znači sa svom robom koja je na zalihi,kao i dugotrajnom imovinom, te novcima na računu kako utvrditi tu vrijednost da bi jedna polovina pripala onome koji izlazi iz obrta naravno u novcu.

Tu svakako treba utvrditi i dohodak, koji se također dijeli, umanjen za porez, zatim vrijednost plaćenih doprinosa koji su plaćani na "nositelja". Razmišljam o angažiranju sudskog vještaka putem Suda, koji bi vještačio vrijednost stanja imovine.

Hvala na pozornosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kira, i da Vas upozorim, glede bilo kakvih primanja odnosno novaca kojen ćete dobiti na legalan način, obratitie pozornost na to da će to biti evidentirano u HZMO-u i poreznoj upravi tako da glede ostvarivanja određenih povlastica možete biti zakinuti.

 

Stavite sve na vagu pa odmjerite (pozornost obratiti na cenzuse).

 

Pazite na to da ne uložite 5, a dobijete 3.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija