Jump to content

Zamjensko zemljište


Smet

Preporučene objave

Poštovani

 

Živim u Krapinsko-zagorskoj županiji, u malom gradiću.

Planirao sam graditi obiteljsku kuću na vlastitom zemljištu, koje se prema sadašnjem PPUG nalazi u građevnom području i to u predjelu mješovite namjene.

 

No s obzirom da se je u tijeku izrada novog PPUG-a, morao sam zatražiti Zahtjev za davanje stručnog mišljenja od izvođača PPUG-a.

 

No, međutim odgovor koji sam dobio bio je negativan.

Ovo je citat odgovora:

" Prema postojećem planu (PPUG) čestica se nalazi u građevnom području i to u predjelu mješovite namjene (šire središte grada). Za taj je dio prema važečem PPUG-u predviđen Urbanistički plan uređenja (UPU) koji nije izrađen. Prema sadašnjem zakonu o prostornom uređenju i gradnji čestica se nalazi u neizgrađenom dijelu građevnog područja pa je potrebna izrada UPU-a. Sadašnjim prijedlogom PPUG-a koji je u izradi, a prema prihvatljivom zahtjevu Grada, čestica se nalazi u predjelu športa i rekreacije gdje nije moguća izradnja obiteljskih kuća. U dogovoru s Gradom možda je moguća zamjena čestica ili neko drugo obostrano prihvatljivo rješenje."

 

Kako još PPUG nije donesen na javni uvid, istraživao sam i saznao da Grad na tome području planira graditi nogometni stadion, no vrijeme kada bi se isšlo graditi još uopće nije određeno (moguće čak i za 10 god, ako ne i duže).

 

Mene sada zanima koje ja pravne osnove imam za moje zemljište, jer ovako mi je zemljište doslovno "bezvrijedno".

 

Zanima me pravni savjet vezan uz Pravo prvokupa zemljišta, odnosno ako ja po zakonu prvo ponudim Gradu pravo prvokupa, s obzirom da je to zemljište predviđeno za javnu uporabu.

Da li su oni obavezni kupiti to zemljište s obzirom da se zna kako je predviđeno za javnu uporabu, te što ako oni ne žele kupiti to zemljište?

 

Drugo, da li mogu tražiti zamjensko zemljište, te prema kojima uvijetima; ista kvadratura, ista cijena itd, te da li zamjensko zemljište zatražim od Grada, ili nekog trečeg (tipa izvođača radova???).

 

Treće, čekati otkup zemljišta, mada su mi rekli, da s otkupom se ide tek, kada se planira graditi, a to mi nije opcija, čekati toliko, kada se to na kraju možda i ne izgradi.

 

Neka četvrta opcija?

 

Eto, hvala u naprijed na dogovorima i savjetima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 14 godina kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Ako je zemljište (trenutno) u zoni mješovite namjene (neizgrađeni dio građevinskog područja naselja) a planira se (pretpostavljam Izmjenama i dopunama PPU-a) sportsko-rekreacijska namjena - možete slijedeće:

Prema Zakonu, na neizgrađenom i neuređenom građevinskom zemljištu ne može se ishoditi akt za građenje novih građevina do donošenja planiranog urbanističkog plana uređenja. Međutoa, prema novom naputku iz Ministarstva a i prema dvije presude Upravnog suda - na takvom zemljištu ipak je moguće ishoditi akt za građenje nove građevine ukoliko ima priključak na cestu i mogućnost rješavanja otpadne odvodnje.

Dakle, ako vam cilj nije gradnja nego zamjena - pođite u Općinu i zaprijetite da ćete izgraditi obiteljsku kuću (koja će onda onemogućiti izgradnju sportsko-rekreacijskog sadržaja) pa viditi hoće li to dati nekog rezultata?= :)=

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija