Jump to content

Trošak opomena banaka


kristijan977

Preporučene objave

Ovako imam jedno pitanje u vezi troškova opomena banaka. Nedavno je moj prijatelj zakasnio s ratom kredita od par dana i dobio trošak opomene od banke u iznosu od 50,00 kn. Zovem banku i kažu da je trošak opomene u skladu s općim uvjetima poslovanja i da je odluka banke da trošak opomene iznosi 50,00 kn. Zovem HNB i pitam do kojeg iznosa mogu zaračunati troškove opomene te dobijem odgovor da to ovisi o odluke banke. Na pitanje da li mogu zaračunati troškove opomene npr. 2000,00 kn i da li mogu svaki dan slati takve opomene dobijem odgovor da mogu ,a na pitanje da li postoje mogućnosti da ih HNB spriječi dobijem odgovor da ih mogu samo upozoriti da to nije u redu ali da ne postoje nikakve mogućnosti da ih spriječe u tome!!!!E sada zanima me da li netko zna da li postoji kakva pravna mogućnost da se osoba obrani od takvog postupanja nakon što dobije takav trošak opomene banke osim u slučaju da je plati i da šuti o tome??? I da li svako trgovačko društvo može zaračunati takav trošak opomene ako je to propisano njegovim općim uvjetima poslovanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoji mogućnost pravne "obrane" od takvog postupanja banke jerbo to je nešto što je apriori ugovoreno unaprijed (ona mala slova u ugovoru o kreditu recimo), no vjerujem ili želim vjerovati da bi HNB reagirao preporukom i možda i na drugi način da iznos nije 50,00 kn već kako navodiš 2.000 kn.

 

Ova paralela sa trgovačkim društvima nije baš nešto osim širenja teme, no ukoliko trgovačka društva ugovore tako nešto i ona međusobno mogu potraživati takvu vrstu "troškova", a i u nekim drugim slučajevima isto tako, no velim, nema potrebe za usporedbama tih tipova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija