Jump to content

Pomoć molim - raskid ugovora o zakupu


syeku
 Dijeli

Preporučene objave

Molim za pomoć. Pred nekoliko godina dao sam u zakup kuću pravnoj oosobi čija pravna služba je sastavila ugovor o zakupu koji nije bio ovjeren kod javnog bilježnika,ali je bio uredno prijavljen na poreznoj upravi. Pred godinu dana nastali su problemi sa plaćanjem. Kako se dug u međuvremenu popeo na 15 mjesečnih zakupnina, preporučenom pošiljkom poslao sam pisani otkaz ugovora u kojem sam kao rok za iseljenje naveo 15 dana iako je u ugovoru o zakupu naveden otkazni rok od 3 mjeseca. Vlasnik pravne osobe odbija se iseliti u roku od 15 dana, već traži da se poštuje rok od 3 mjeseca, iako se ugovor otkazuje zbog neispunjavanja obveza od strane zakupnika.

 

Molim sada pravno tumačenje koliki je otkazni rok, tj. treba li poštovati otkazni rok iz ugovora, jer koliko sam shvatio proučavajući Zakon o zakupu poslovnog prostora i Zakon o obveznim odnosima to je pitanje različito, te ukoliko je isti 15 dana, koji je najbrži način da dođem ponovno u posjed svoje nekretnine, budući se namjeravam sam što skorije useliti u nju.

 

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otkaz zbog ne plaćanja zakupnine

 

članak 535.Zakona o obveznim odnosima

 

 

1. Zakupodavac može otkazati ugovor o zakupu ako zakupnik ne plati zakupninu ni u roku od 15 dana pošto ga je zakupodavac pozvao na plaćanje.

 

2.

Ali će ugovor ostati na snazi ako zakupnik isplati zakupninu prije nego mu otkaz bude priopćen.

 

 

 

članak 361 ZOO

 

Kad je ispunjenje obveze u određenom roku bitan sastojak ugovora ,pa dužnik ne ispuni obvezu u tom roku , ugovor se raskida po samom zakonu.

 

Pretpostavljam da je način i vrijeme plaćanja ugovoreno,te po svemu sudeći ugovor je raskinut po sili zakona.

 

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Ude.

 

Znači ako sam dobro shvatio ugovor je prestao važiti jer je ugovoreno plaćanje do 5. u mjesecu, pa samim time sukladno čl.361 ZOO prestaje važiti i stavak ugovora u kojem je navedeno da je otkazni rok 3 mjeseca. Da li mi se onda isplati sudski tražiti iseljenje. Da li će s obzirom na brzinu našeg sudstva uopće biti u ta tri mjeseca zakazano ročište?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Istina sudski postupci traju duže od tri mjeseca,.Pokušajte ,naplatiti zakupninu ,informirajte ih da je ugovor prestao važiti po sili zakona i da nemate namjere čekati iseljenje duže od predloženog s obzirom da za Vas to predstavlja dodatnu štetu.

 

Oni Vas onemogućavaju u korištenju vlasništva,a pozitivni propisi to sankcioniraju.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija