Jump to content

posjed prije pretvorbe i stjecanje vlasništva


dubrovnik

Preporučene objave

Molim Vas pojasnite mi može li poduzeće koje je pravni sljednik jednog poduzeća u društvenom vlasništvu tražiti upis Vlasništva temeljem dosjelosti zato što je poduzeće u društvenom vlasništvu prije pretvorbe bilo u posjedu nekretnine nekoliko godina (prije osamostaljenja RH), i ukupni posjed sada prelazi 20 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Pozivanjem na načelo povjerenja u zemljišne knjige , ne može se steći vlasništvo nekretnina od nevlasnika .

 

Zemljišno knjižni upis je pravovaljan samo onda kad je uknjiženo pravo potpuno dokazano bez ikakove sumnje o pravnoj osnovi upisa.Samo takav je upis pouzdan,točan i ZAŠTIĆEN. Svaki drugi upis može biti sporan.Sam upis nije dovoljan dokaz da je upisana osoba nositelj upisanog prava.

 

Za stjecanje prava vlasništva dosjelošću traži se ,prema odredbi iz čl.28.st 4.ZOVO , psjed određene kvalitete u vidu savjesnog(poštenog ) posjeda,a takav posjed postoji kad posjednik ne zna ili ne može znati da stvar koju posjeduje nije njegova.

 

Iz Vaše tvrdnje da su porne nekretnine prije bile samo-vlasništvo,i temeljem nasljeđivanja vjerojatno su prešle na nasljednike ,govori u prilog ,da se te nekretnine nisu mogle steći dosjelošću.

Okolnost što je posjednik nekretnina plaćao porez na dohodak od tih nekretnina, ne daje sama za sebe tom posjedu i kvalifikaciju potrebnu za dosjelost prava vlasništva nad tim nekretninama,iako može ,uz druge odlučne činjenice,ukazivati na posjednikovu volju u odnosu na sporne nekretnine.

 

VSRH.Gž 1311/78 od 15.05.1979.PSP-16

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija