Jump to content

Prijava bespravne gradnje


olala

Preporučene objave

Kako prijaviti moguću bespravno izgrađenu kuću starijeg datuma (izgrađenu nakon 1968.)?

Gabariti kuće debelo premašuju kvadraturu iz katastarskih podataka.

Postoji vrlo malena mogućnost da je gradnja legalna te da podaci u katastru nisu promijenjeni. U tom slučaju, postoji li odgovornost prijavitelja ukoliko se pokaže da je sve "uredno"?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo mog osobnog slučaja.

sa susjedom sam godinama bio u dobrim odnosima.

nakon što je u njegovu kuću došla snaha, postao je pakao ne samo za njih nego i za nas susjede.

Ona je poremećena osoba i radi štetu gdje god stugne, blati sve po redu.

Došla je čak do toga da me prijavila inspekciji za ilegalno sagrađenu garažu koju sam ja a da ona nije znala legalizirao prije toga.

E sad ono glavno.

 

Meni je to dop*zdilo, svakodnevne uvrede i klevete.

Iz ranijih razgovora znao sam pouzdano da je kuća sagrađena 1975 godine bez ikakovih dozvola i papira kao što se danas na selu i radi.

Odlučio sam joj se osvetiti a i jesam. Neka me bog kazni.

Prijavio sam je Općinskom državnom odvjetništvu, odnosno građevinskoj inspekciji zbog građenja kuće bez određenog akta o gradnji na temelju kojeg su trebali oni to izgraditi.

Posljedice te moje prijave su slijedeće:

 

Mogućnost legalizacije objekta uz uvjete:

 

- Rješenje Građevinske inspekcije donijelo im je slijedeće troškove:

 

 

- Posebna geodetska podloga 3200,00 Kn

- Izvedeno stanje troškovi geometra 4400,00 Kn

- Projekt (idejni i glavni) 17000,00 Kn

- Vodoprivredni doprinos 9500,00 Kn

- komunalni doprinos 6500,00 Kn

- Ucrtavanje u katastar 4000,00 Kn

 

Ukupno 45600,00 Kn

 

Ostali troškovi sigurno nisu bili mani od 5000,00 Kn.

 

Iznosi su provjereni jer živimo u istoj općini, znam kolki su doprinosi po m3 objekta, znam koliko košta projekt. Dakle, nijedna cifra nije izmišljena.

 

Dakle, nisam čovjek koji je osvetoljubiv, več dalje nisam mogao podnositi torturu te osobe, mislim da će me zapamtiti dok je živa.

 

Na znanje i ravnanje onima kojima susjedi zagorčavaju život.

 

da još nešto, 3 prozora koji su sagrađeni na mojoj strani 80 cm od moje međe moraju se zazidati i mora se porušiti terasa koja izlazi čak na moju stranu parcele.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!

Iskreno, i kod nas je slučaj svojevrsna odmazda jer nam je prekipjelo!

Još jedna stvar, da definitivno utvrdim činjenicu.

Da li se bespravna gradnja isključivo prijavljuje mjesno nadležnoj građevinskoj inspekciji ili je prijaviti moguće bilo kojoj stvarno nadležnoj inspekciji?

Ovo mi je vrlo bitno pa mi je potreban žuran odgovor!

Hvala svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijava mora ići na najnižu ovlaštenu distancu a to je ŽODO

(županijsko državno odvjetništvo) odsjek građevinske inspekcije.

Inspekcija je dužna izaći na teren unutar 30 dana, prijavljenoj stranci treba izdati rješenje o prekršaju (bespravnoj gradnji, dogradnji), te vama kao stranci koja je prijavila slučaj izdati Obavijest o izvedenoj kontroli te postupke koja prijavljena stranka treba izvršiti po Rješenju inspekcije.

Svakako tu budite obazrivi na revanšizam prijavljenog susjeda, jer ako imate i vi nešto sličnoga, gotvo u 100% slučaja će vam se susjed revanširati.

Nažalost. to je surova stvarnost Lijepe naše za koju smo se borili.

Pozdrav.

Prijavljeni susjed ima pravo žalbe, ali žalba ne ogađa izvršenje.

Inspekcija je dužna u roku 15 dana izdati o tome i obavijest Lokalnoj samoupravi (ukoliko ste izvan gradske oblasti)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

Poznat mi je jedan slučaj iz PGŽ ,susjed je prijavio susjeda da je bez dozvole podigao potkrovlje.

Inspekcija je došla odmah u roku tri dana , .

Prijavljeni je legalizirao to potkrovlje , .

Prijavljeni je sagradio povišeno potkrovlje upravo na nagovor susjeda koji ga je prijavio , jer je i on bez dokumenata isto sagradio povišeno potkrovlje Inspekcija je tu prijavu držala 6 godina u ladici ,da bi nakon bezbroj požurnica izvršen nadzor , a stranki koja je prijavila stigao je odgovor nakon šest godina "Vi niste stranka u postupku "

 

Radi se o susjedima na međi , pa postavljam si pitanje kako to da je prvi prijavitelj bio stranka u postupku a drugi nije .

Možda bi USKOK mogao odgovoriti , a pitam se da li je taj dotični uopće i danas legalizirao istu stvar koju je prvoprijavljeni morao .

 

Mislim da će polako ipak proraditi pravna država i da se takve anomalije neće dešavati .Treba samo netko izgubiti posao i završiti u zatvoru , jer takovi postupci imaju svoje ime .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ovdje je stvar gotovo identična. Susjedi smo na međi.

Prije kojih dvadesetak godina uz kuću je izgrađena konoba.

Susjed (bespravni graditelj, već ranije tužen od strane države za uzurpiranje državnog zemljišta) je tužio tadašnjeg vlasnika kuće i konobe za bespravnu gradnju konobe.

Inspektor je izašao na mjesto događaja i prema riječima samog susjeda čak prigovorio što je pozvan radi "toga", tj. konobe.

Što se dogodilo s predmetom ne znam. Znam samo da posljedica za tuženika nije bilo.

I sada taj isti susjed tuži nas, nove vlasnike, za bespravnu gradnju te iste konobe!

S obzirom da su nam poznati i mještani i mjesni običaji, a pogotovo najbliži susjedi, poznat nam je i način na koji su građene sve okolne kuće (čitajte dvorci).

Pa kad netko nas gađa kamenom, što bih se mi razbacivali kruhom? :smijeh:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Neke ispravke i objašnjenja u vezi s prethodnim postovima:

 

Građevinska inspekcija baš nikakve veze nema s državnim odvjetništvom, a najniža instanca državnog odvjetništva nije županijsko nego općinsko državno odvjetništvo.

 

Građevinska inspekcija je dio Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, dakle dio izvršne vlasti. U skladu s tim za sve u vezi s tom inspekcijom treba se obraćati ovom Ministarstvu.

 

Državno odvjetništvo je poseban dio drugog stupa vlasti - sudskog.

 

Ako ste prijavu nedozvoljene gradnje uputili državnom odvjetništvu, moguće je da su oni bili toliko pristojni da je proslijede nadležnom tijelu, tj, Građevinskoj inspekciji, što je i inače obaveza svakog državnog tijela kad primi podnesak za koje nije nadležno, ali koja se u praksi rijetko poštuje.

 

Što se tiče statusa prijavitelja bespravne gradnje u inspekcijskom postupku, zakoni o gradnji su se u zadnjih dvadesetak godina više puta mijenjali. Ranije je prijavitelj bio stranka u postupku, a po sada važećem zakonu nije.

 

Zašto je tako, ne znam, ali se usuđujem pretpostaviti.

 

Dok je prijavitelj, u pravilu susjed ili neka druga jako zainteresirana osoba, bio stranka u postupku, moglo se očekivati da će tjerati postupak do kraja, tj. žaliti se i tužiti sve do Upravnog suda, pa i dalje.

 

Negativna posljedica toga je da su se postupci jako odugovlačili.

 

Pozitivna posljedica toga je bila da je inspektor bio faktički pod nadzorom zainteresirane stranke. Osobno sam inspektora koji je nakon prvog uviđaja tvrdio da je jedna građevina u skladu s dozvolom natjerao pravnim putem kao stranka u postupku da prizna da laže, pa je odredio uklanjanje te iste građevine kad su ga stisnuli iz Ministarstva. To je smanjivalo mogućnost korupcije radi donošenja odgovarajućeg rješenja, pa je uobičajena tehnika bila da su inspektori gurali spise u ladicu kao način "usluge".

 

Po novom zakonu prijavitelj više nije stranka, pa inspektor više nije pod takvim nadzorom. Sada mu je u interesu da što brže intervenira kako bi bespravnog graditelja usmjerio da razmisli o "mogućnostima" koje mu stoje na raspolaganju da mu se objekt ne bi rušio. Nakon toga, inspektor može donijeti rješenje kako mu paše jer ga prijavitelj više ne nadzire.

 

Ako se ova odredba uzme zajedno s odredbom po kojoj je uvedena zastara izvršenja inspekcijskog rješenja o uklanjanju (ranije nije bilo zastare) onda je jasno da je građevinski lobi, koji u velikoj mjeri zarađuje i na bespravnoj gradnji, pod krinkom "poboljšanja učinkovitosti" zapravo vješto prilagodio zakon svojim potrebama. A i inspektorima je to "dobro sjelo".

 

Ipak, koliko znam, ako prijavitelj i nije stranka u inspekcijskom postupku, mislim da može tražiti informacije o stanju postupka prema zakonu o pravu na informacije, pa na taj način doći do uvida o tome što se zbiva. No, s tim nemam osobnog iskustva u praksi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani! " Kronična stranka "

 

U ranijem postu spomenut je slučaj da je inspekcija držala prijavu u ladici 6 godina iako je rok intervencije 3o dana ,u Vašem postu naveden je kao opravdanje razlog o promjenu propisa moram reći da taj razlog ne drži vodu.

Slučaj je istaknut iz razloga da se ukaže na različito postupanje inspekcije , a razlozi takvog postupanja imaju ime i cijenu.

Želim vjerovati da su to ipak iznimke koje u pravnoj državi neće proći.

 

Članak 252. a Kaznenog zakona

 

st.1.

Za bespravnu gradnju propisuje novčanu kaznu ili kaznu zatvora do 3 godine.

 

 

st.2. kaznu zatvora od 6 mjeseci do pet godina

 

 

Zakonska je obveza svakog građanina da prijavi kazneno djelo , pa tako nije pogrešno da se bespravna gradnja prijavi i Općinskom državnom odvjetništvu.

 

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ništa i nikoga nisam opravdavao, nego sam rastumačio zašto je u ranijim postupcima prijavitelj bio stranka u postupku, a sada više nije. Ako ne razlikujete tumačenje od zauzimanja osobnog stava (opravdavanja) onda nemojte komentirati tuđe postove.

 

Također sam dodao svoje mišljenje do kakvih je nevaljanih posljedica to u praksi dovodilo odnosno dovodi.

 

Moje osobno iskustvo pokazuje da opisano ponašanje inspekcije nije iznimka, jer čekam da se rješenje inspekcije o ukljanjanju jednog objekta provede već jedno 5-6 godina, s tim da su u međuvremenu okončani svi postupci na svim instancama. O neučinkovitom postupanju građevinske inspekcije imate dosta i na Legalisu, samo treba potražiti.

 

Bila bespravna gradnja kazneno djelo ili ne, građevinska inspekcija i državno odvjetništvo nemaju nikakve veze, niti će državno odvjetništvo ili sud u postupku po optužnici DO odrediti uklanjanje objekta.

 

Ovime završavam svoje sudjelovanje u ovoj raspravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mike06 je napisao:

Evo mog osobnog slučaja.

sa susjedom sam godinama bio u dobrim odnosima.

nakon što je u njegovu kuću došla snaha, postao je pakao ne samo za njih nego i za nas susjede.

Ona je poremećena osoba i radi štetu gdje god stugne, blati sve po redu.

Došla je čak do toga da me prijavila inspekciji za ilegalno sagrađenu garažu koju sam ja a da ona nije znala legalizirao prije toga.

E sad ono glavno.

 

Meni je to dop*zdilo, svakodnevne uvrede i klevete.

Iz ranijih razgovora znao sam pouzdano da je kuća sagrađena 1975 godine bez ikakovih dozvola i papira kao što se danas na selu i radi.

Odlučio sam joj se osvetiti a i jesam. Neka me bog kazni.

Prijavio sam je Općinskom državnom odvjetništvu, odnosno građevinskoj inspekciji zbog građenja kuće bez određenog akta o gradnji na temelju kojeg su trebali oni to izgraditi.

Posljedice te moje prijave su slijedeće:

 

Mogućnost legalizacije objekta uz uvjete:

 

- Rješenje Građevinske inspekcije donijelo im je slijedeće troškove:

 

 

- Posebna geodetska podloga 3200,00 Kn

- Izvedeno stanje troškovi geometra 4400,00 Kn

- Projekt (idejni i glavni) 17000,00 Kn

- Vodoprivredni doprinos 9500,00 Kn

- komunalni doprinos 6500,00 Kn

- Ucrtavanje u katastar 4000,00 Kn

 

Ukupno 45600,00 Kn

 

Ostali troškovi sigurno nisu bili mani od 5000,00 Kn.

 

Iznosi su provjereni jer živimo u istoj općini, znam kolki su doprinosi po m3 objekta, znam koliko košta projekt. Dakle, nijedna cifra nije izmišljena.

 

Dakle, nisam čovjek koji je osvetoljubiv, več dalje nisam mogao podnositi torturu te osobe, mislim da će me zapamtiti dok je živa.

 

Na znanje i ravnanje onima kojima susjedi zagorčavaju život.

 

da još nešto, 3 prozora koji su sagrađeni na mojoj strani 80 cm od moje međe moraju se zazidati i mora se porušiti terasa koja izlazi čak na moju stranu parcele.

 

niste susjedi naudili nego joj učinili uslugu - legalizirala je kuću.

 

legalna gradnja je uvjet normalnog funkcioniranja svakog visoko urbaniziranog društva u cijelom svijetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Nije bitno što će se kuća u konačnici legalizirati. To je ok i u interesu države :klanja: . Poanta je da se banditima iz džepa izbije poprilična količina novca u momentu kada su to najmanje očekivali. Ako nemaju novca u pričuvi uvalit će se u kakav kredit i svaki se mjesec češati po glavi :misli: kad ga budu morali plaćati, a imajući u vidu ZAŠTO ga plaćaju :tupan:. Eto to je poanta :smijeh:

 

Mike06 i ostali, znate li možda na koji način provjeriti da li je inspekcija postupila po prijavi za bespravnu gradnju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Primjecujem da je lakse, brze, isplativije bespravno sagraditi objekt, pa ga onda legalizirati, nego li ishoditi dozvole i graditi po zakonu.

Pa na kraju jos dobiti i uporabnu koja kaze da je izgradjeno u skladu s dozvoljenim!

 

Nelegalni nacin gradnje je "in", zar ne?

Malo kosta, ali to: "Cijena? Prava sitnica!".

 

Olala, ne budite previse entuziasticni - ne poznajete Gradjevinsku inspekciju u svom standardnom obliku.

Na zalost!

 

Molim precizniju informaciju o zastari izvrsenja inspekcijskog rjesenja o uklanjanju:

/Ako se ova odredba uzme zajedno s odredbom po kojoj je uvedena zastara izvršenja inspekcijskog rješenja o uklanjanju (ranije nije bilo zastare)/ :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

 

Novi kazneni zakon

 

KAZNENA DJELA PROTUPRAVNE GRADNJE

 

 

članak 252 s st.2

 

u svezi st. 1. KZ

 

 

 

 

1. Tko bez potrebne građevinske dozvole ili protivno propisima ili odlukama nadležnih državnih tijela gradi građevinu,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

 

 

2. Tko kazneno djelo iz st. 1.ovog članka počini u području koje je propisom ili odlukom nadležnog državnog tijela proglašeno kulturnopovijesnom cjelinom, kulturnim dobrom ili zaštićenom prirodnom vrijednosti ili područjem od posebnog interesa za državu,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina !

 

 

Pametni uvijek izbjegavaju bespotrebne probleme .

 

 

Pozdrav !

 

 

 

Pozdrav !

 

 

Općinsko državno odvjetništvo ovlašteno je podnijeti optužni prijedlog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija