Jump to content

Pomoć! Osobno uvjetovani otkaz


upsy

Preporučene objave

Molim pomoć!

 

Naime, dobila sam otkaz zbog nekih interpersonalnih problema unutar firme. Tražili su me da potpišem sporazumni, sa čime se ja naravno nisam složila. Nakon dva tjedna držanja na tankom ledu, poslali su mi obrazac Odluka o osobno uvjetovanom otkazu ugovora o radu. U principu nam svima to paše, no ja još nisam našla drugi posao i moram se prijaviti na burzu. Ja otkaz još nisam potpisala, već sam otišla u pravnu službu Zavoda za zapošljavanje gdje je pravnica pogledala otkaz i rekla da ja sa ovakom vrstom otkaza (osobno uvjetovani) nemam pravo na naknadu jer nigdje nije decidirano navedeno da otkaz nije nastupio mojom voljom i krivnjom :misli:

To mi sve skupa nije jasno jer je u otkazu precizno navedeno da se radi o "osobno uvjetovanom otkazu" redovitom otkazu zbog osobno uvjetovanih razloga. Ne znam da li je uistinu potrebno da se dodaje napomena da nije uzrokovan mojom voljom i krivnjom... Malo sam čačkala po zakonu o radu i našla čl. 113...

Dragi Lastane, dal da inzistiram na tome da mi poslodavac nadopiše da otkaz nije nastupio mojom voljom i krivnjom ili mi na burzi moraju uvažiti i klasični osobno uvjetovani otkaz...

 

:-?

Ja sam mislila da su u pravu stvari malčice

transparentnije :neznam:

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno na brzom odgovoru!

 

Otišla sam do šefice pravne službe na burzi koja mi je sve to isto tako rekla! Bila je šokirana i ljuta zbog neznanja svoje djelatnice :tikvan:

Pozvala ju je da pred nama obrazloži svoje neznanje :palac:

Nije da likujem, no ljuti me kad vidim koliko nekompetentnih ljudi radi o državnom trošku i mislim da je za to zaslužila packu :-D

Hvala još jednom i srdačan pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

 

Ja sam u jednoj firmi 6 mjeseci i sada zbog dvojice kolega sa kojima bi trebao raditi (a oni me ne prihvacaju jer su tim) dobijam otkaz. Prvoi mi je ponudjen sporazumni otkaz, sto ja nisam prihvatio, a onda mi je ponudjen otkaz osobno uvjetovan, jos ni to nisam potpisao. Nije moja krivica sto dobijam otkaz, sa svim ostalim kolegama kojim sam radio nije bilo problema i svi me hvale, ali ova dvojica ne zele, tj jedan od njih je svog zeta predlozio da radi na mojoj poziciji i to je razlog sto me nisu prihvatili 100%.

 

Moje pitanje je sto da radim?? Koji otkaz da potpisem?? Koji otkaz je priznat na HZZ da mogu primati novcanu pomoc??

help please.

Direktor me je pitao koji bi ja otkaz.Mislim da bi to trebala biti njihova briga a ne moja? Ne zelim ispasti idiot prema firmi a ne zelim ni sebi skociti u stomak.

 

Hvala unaprijed!!

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ni poslovno ni osobno uvjetovan otkaz radnik ne potpisuje

( pazite!)potpisuje samo sporazumni tj.kako i naziv govori sporazum između poslodavca i radnika o prestanku radnog odnosa.

Znači nemate se vi šta potpisivati na otkazu ako želite naknadu s hzz potpisuje ga samo poslodavac tj.samo ona stranka koja ga daje.

Druga stvar mi tu nije jasna tj.zašto vam se daje otkaz?Zato što niste tandem s tom dvojicom!?Zato što vam je kolega na vas ogorčen jer mu zet nije zaposlen!?Ma dajte nema tu razloga za nikakav otkaz(osim ako nije što još u pitanju) i ne znam, ali mislim da vam nije pametno samo tako se povuči i ne boriti se i na taj način dati kolegi da likuje-jer vi odlazite a zet stiže.I nemate se vi tu šta brinuti koji će vam otkaz dati poslodavac zbog tog "dječjeg" problema,vama je samo bitno da ništa ni u ludilu ne potpisujete.Baš me živo zanima obrazloženje tog "kvazi" otkaza.

Ali svejedno ne bih se na vašem mjestu tako lako odrekla radnog mjesta i na taj način pustila budalama da se vesele.Drž te se :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

evo odgovora:

Od pocetka me nisu prihvatili, uvijek su trazili bilo kakav razlog da ne radim sa njima i ne idem na teren. I tako sam u uredu proveo 6 mjeseci i na kraju dodje direktor i kaze kao nisam se "uklopio" sa kolegama, a dok sam ja sjedio u uredu, drugi decko je radio preko student servisa. I na kraju sam saznao da je to zet od tog lika, i saznao sam jos da je vec potpisao ugovor da radi na mom mjestu.

Bilo kako bilo, procitao sam na netu da ako sam radio manje od 9 mjeseci nemam prava primati nista sa HZZ a kako sam u firmi 6-7 mjeseci, jer sam nedavno zavrsio fax, onda nista .

Borio sam se za radno mjesto, svaki put kad sam pitao da idem sa njima odjebali su me doslovno...

Cak su na kraju razglasili da ja ne zelim ici sa njima po terenu sto nije istina i to znaju i direktor i direktorica.

 

Sad je svejedno koji cu ugovor potpisati??

 

 

Hvala svima na pomoci.

Pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi jedino što možete ako se želite boriti za svoja prva-na sudu tražite pravdu.

Mislim da u vašem slučaju, ako se radi o osobno uvjetovanom otkazu, možete dokazati da problem nije u vama! U stvari poslodavac mora dokazati da j problem u vama.

 

A što se tiče polovno uvjetovanog otkaza-ako ga dobijete vaš poslodavac ne smije zaposliti drugog radnika na vašem mjestu sljedećih 6 mjeseci, a ako u tom periodu nastane potreba za radnikom na tom mjestu-prvo vama mora ponuditi taj posao!

PO ZAKONU.

 

Tako da je kod vas najvjerojatnije nezakoniti otkaz. Tražite zaštitu i ako dobijete spor imate pravo ili vratiti se na radno mjesto ili na naknadu štete-nekad oboje.

 

Jest li već dobili otkaz?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Također dobivam otkaz.

Točnije: Poslodavac mi je naredio da u što kraćem roku sama predam otkaz ili uz pomoć

pravnika HZZ-a pronađem valjane razloge za osobno uvjetovan otkaz. Za sada se nisam usrećila sa pravnim savjetom HZZ-a, ali se nadam nekoj preciznijoj informaciji kad se gospođa vrati sa godišnjeg.

Zanima me, naravno, mogu li ostvariti pravo na novčanu naknadu nakon točno godinu dana rada u privatnoj srednjoj školi. Nisam, srećom, ništa značajno skrivila da bi dobila izvanredni otkaz, a tehnički višak ne mogu biti.

Bilo je nazovimo 'agresivnih ispada' od strane jednog učenika na nastavi, od čega me poslodavac nije bio spreman hitro zaštiti - kao što je slučaj sa svim ostalim kolegicama..

Stoga se pitam, koji bi razlozi osobnog otkaza u školi bili prihvatljivi s tim da sam (Bogu hvala!) još uvijek posve zdrava (čak i radosna:-) Dolazi li u obzir nešto poput:

"Nije zadovoljila izuzetno visoke pedagoške kriterije potrebne za rad u privatnoj školi"!?

"Loše se nosi sa agresivnim ispadima učenika"!? "Preblaga je u ocjenjivanju, čuje se najveća buka iz razreda!?, roditelji se navodno žale.."

Također me zanima imaju li drugi (budući) poslodavci pristup podacima iz ovog osobnog otkaza jer me sadašnja ravnateljica straši sa mogućim lošim posljedicama ako sama ne dam otkaz?

 

Unaprijed zahvalna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...
Ako ne želite ostati u firmi niti se natezati po sudu zbog zaštite prava svejedno je da li potpišete poslovno uvjetovani ili osobno uvjetovani otkaz-imate pravo na novčanu naknadu od HZZZ-a .

 

Ali nikako sporazumni! onda nemate pravo na naknadu[/QU

 

Molim Vas za pomoć!

Jučer sam od poslodavca dobila pismeni Redoviti otkaz ugovora o radu(osobno uvjetovani otkaz), gdje mi daje pravo na otpremninu i citiram: "S Vašom ostvarenom realizacijom u proteklih godinu dana neodrživo je radno mjesto koje nam donosi dodatni trošak bez pokrića....",imam otkazni rok od dva mjeseca, ali mi na HZZ-u danas kažu da nemam pravo na mjesečnu naknadu, jer da je iako je naslov:osobno uvjetovani otkaz u obrazloženju skrivljeno ponašanje radnika!! Moja kolegica koja živi u Rijeci je dobila

pravo na naknadu na HZZ, a dobila je istovjetnu vrstu otkaza?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija