Jump to content

Geometrijska podjela nekretnine ??!!


Bore

Preporučene objave

Postovani,

 

Nakon smrti majke moje zene koja je imala pravo uzivanja do svoje smrti na nekretnini a koju je njen otac odnosno djed moje zene davno prepisao na moju zenu i njene dvije sestre sada je doslo do svadje oko podjele tako da jedna sestra ne zeli prodati kucu a druga zeli s tim da bi moja zena prodala ili otkupila jedan dio vlasnista od druge dvije ili samo jedne tako da postane 50% vlasnik kuce a koja se sastoji od dva kata i pripadajuceg zemljista.

 

Kako sada pravno izvesti da se moze i da li se upoce moze traziti kupovina ostatka vlasnistva do 50 % iz razloga sto je ovakva situacija za nas postala nizdrziva radi stalnih pritisaka kako s jedne tako s druge strane ?

 

Ponudili smo otkup suvlasnistva tako da postanemo vlasnici jednog kata i 50% terena na kojoj je kuca i to sam htio odmah etazirati ali jedna od sestra na to ne pristaje odnosno htjela bi biti ucijelosti isplacena za svoj dio jer treca ne zeli prodavati a nema novca za isplatu.

 

Da li je to moguce pravno izvesti tako da postoji pisani trag o tome radi eventualnog sutra sudskog spora oko diobe ?

 

Nadam se da nisam zakomplicirao stvar.

 

Pozdrav. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo samo mala napomena da naše pravo poznaje pravno jednistvo zemljišta i svega što je s njim trajno spojeno, tako da možete postati suvlasnik svega u određenom dijelu.

 

Dakle, koliko sam shvatio vi ste zainteresirani za ovu nekretninu, i želite biti njezin suvlasnik u dijelu od barem 1/2 (50%) ili više.

U ovom trenutku nema zapreka da kupite (Vaša žena) suvlasnički dio od sestre koja želi prodati svoj, te s time postanete suvlasnik kako je prije navedeno.

 

Potom možete etažirati kuću ili jednostavno sa sestrom koja ostaje u njoj napraviti sporazum (ovjerite potpis kod j. bilježnika) o načinu korištenja te kuće, tj. tko će stanovati (biti u posjedu) u kojem dijelu nesmetano od drugoga, u kojem omjeru ćete ulagati u nužne i druge popravke i slično.

Zakonski sa >50% ste u bitnoj prednosti glede odlučivanja o raspolaganju sa stvarju (nekretnina).

 

Dakle, dali biste više novaca u isplati sestre ali i stekli nadpolovični dio što s druge strane Vam daje pravo tražiti naknadu od sestre koja ne izlazi iz nekretnine, a i ne prodaje svoj dio, na naknadu za uživanje onog dijela koji je bi po nekoj stručnoj procjeni bio veći od njenog suvlasničkog dijela (ekvivalent elaboratu etažiranja), stoga ako ne pristaje krenite u tom smislu argumentirano prema sestri koja ne želi ništa poduzimati (isplatiti sestru) i uvjerite ju da je najbolje participirati u isplati i steći svoj suvlasnički dio s kojim kasnije može raspolagati kako ju volja.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar je u tome sta sestra koja zeli prodaju zeli cjelokupni novac za svoj udio a ja imam samo za isplatu preostalog dijela do 50% vrijednosti nekretnine.Znaci ako nekretnina vrijedi 120 i ja imam udio od 40 htio bih otkupiti od bilo koje sestre jos 20 tako da imam 60 odnosno pola vrijednosti.

 

Stvar je u tome da jedna ne zeli prodavati niti zeli dati novac trecoj a ja sam i za prodaju cjele nekretnine ili ovo gore spomenuto.

 

Sestra koja zeli prodaju ne zeli samo novac od mene nego od sviju tako da nema nista vise sa nekretninom ali je problem u tome da nemoze ostvariti to nego zeli onda prodaju kompletnu i na taj nacin dobiti svoj udio u kuci.

 

Meni znaci odgovara prodaja u cijelosti ili otkup dijela tako da postanem 50 % vlasnik nekretnine.

 

Neznam na koji bih pravni nacin ostvario da budem u posjedu 50% odnosno ako sutra dodje do sudske podjele ,a sto ce najvjerovatnije napraviti jedna od sestra ,tako da ja imam na sudu dokaz da sam htio isplatiti novac i da nemoram placati nikakve troskove ili nedaj boze naknadu jednoj od sestara(ona koja zeli prodaju) a koja ne zivi u doticnoj nekretnini.

 

Znaci kako se pravno zastiti od ovakvih posljedica odnosno kako postici vlasnicki udio od 50% pravnim putem.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možda da probate s njom napisati izjavu u kojoj očitujete svoje namjere, pismo namjere o kupnji određenog njenog suvlasničkog dijela, poziv na kupnju, predugovor ili slično.

Najbolje je što više komunicirati ako odnosi već nisu poremećeni, pokazati dobru volju itd.

 

Ako ne onda zajedno s njom pokrenuti postupak za razvrguće suvlasništva jer ona ionako ima trajno pravo na pokretanje sudskog razvrgnuća.

 

Nešto drugo ne bi znao.. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još se najizlednijim čini sudsko razvrgnuće.

Osobito ako se ne možete razvrgnuti etažiranjem (kažete 2 etaže, a Vas tj. njih je troje).

Tada će se sud povesti sa svim činjenicama i odrediti način razvrgnuća, koji je u krajnjoj liniji prodaja kuće na dražbi (nepopularno - bolje da ju sami prodate).

 

Ostaje pitanje da li je nekome od sestara (očito jednoj sigurno nije) ova kuća jedini životni prostor ili je ta kuća svima kako se čini "nekretnina viška".

Da je jedina tada bi se sud poveo za člankom 51, stavak 1 ZOV-a:

 

"Pravo na razvrgnuće isplatom

 

Članak 51.

(1) Suvlasnik ima pravo na razvrgnuće isplatom ako je to posebno određeno zakonom ili pravnim poslom, ili ako učini vjerojatnim da za to postoji osobito ozbiljan razlog, pa će sud odrediti da mu pripadne stvar u cijelosti, a da on ostalim suvlasnicima isplati vrijednost njihovih dijelova u roku koji će sud odrediti prema okolnostima."

 

Ne vidim izlaz. Jedino ako je to Vama jedini životni prostor, tada bi to promjenilo okolnosti u vašu korist u smislu razvrgnuća kakvo priželjkujete, u suprotnom sve vodi prema prodaji, osima naravno ako to ne otrijezni treću sestru...

 

Dapače, volio bih da se još netko priključi ovoj raspravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kratki rezime je da ne vidim kako jednostrano postići Vaš cilj, koji je doduše logičan, te da je još najbolje sa sestrom koja to želi napraviti nekakav sporazum (ako je voljna bar Vas zaštititi)da Vam ustupa na korištenje svoj suvlasnički dio u smislu tom i tom do nekog roka ili ispunjenja uvjeta ako ne želite da od Vas slučajno traži naknadu za korištenje (sve ovo je dosta komplicirano...).

 

Također sa istom sestrom pokrenite sudsko razvrgnuće, i pri tom opet ciljajte na ovaj ishod koji priželjkujete.

 

Drugi neki potez u smislu da držite nekakav drugi papir u ladici (Vaši dobronamjerni pokušaji i sl.) u slučaju suda ne vidim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ako je jednoj od sestara to jedini zivotni prostor da li to znaci da ce u tom slucaju sud odustati od prodaje ?

 

Ipak se radi o tome da za svoj dio koji bi dobila od prodaje kuce moze kupiti isto kvadrata u odnosnu na to koliko ima sada po vlasnickom listu a da napomenem da zivi sama u 70 m2.Ja zivim isto u 70 m2 ali sa zenom i djetetom.

 

Da li ovo nesto na sudu znaci ili .....?? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija