Jump to content

Ugovorne kazne - zbrajanje dugovanja


Mikula

Preporučene objave

Ja sam danas primio opomenu od firme kojoj je osjecki elektromodul d.O.o. povjerio naplatu potrazivanja. U pitanju je iznos od 600kn. U opomeni stoji broj racuna 1/35454 , datum dospijeca 20.08.2005. Racun?

Ne vidim kakve veze to ima sa ugovornim kaznama za parkiranje. Naime, ja im nisam platio nekoliko kazni izdanih pod sumnjivim okolnostima u razdoblju od zadnje tri godine.

Pokusavaju li oni to dobiti na vremenu?

Isplati li se njima pokretati sudski postupak i koliko bi taj u tom slucaju trajao?

Smiju li oni uopce samo tako zbrojiti sva moja dugovanja po ugovornim kaznama? Pa nisam ja kupovao robu kod njih, ipak je to nekoliko razlicitih postupaka.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ja sam dobio slično, prije 10 dana. Za 2003. oko 600 kn i za 2004. cijelih 1000 kn. Isto Elektromodul i ta firma iz Zagreba. Razgovarao sam sa odvjetnikom i vijest je na žalost tužna ( iako se nadam da je odvjetnik u krivu). Dakle njegov savjet je nagodba sa Elektromodulom (otići kod njih i dogovoriti plaćanje na rate, itd..) Jer navodno na sudu gubim !!! Sorry! :-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pokusavaju li oni to dobiti na vremenu?

Isplati li se njima pokretati sudski postupak i koliko bi taj u tom slucaju trajao?

 

Zasto bi ti pokretao sudski podstupak ?

Nek oni tebe tuze.

Zar nije zastara za ove prekrsaje (neplacanje parkiranja) 2 godine ?

Neka oni zbrajaju sto hoce no oni nisu sud koji je tu jedini mjerodavan da nesto presudi.

Mislim da oni igraju na neznanje tipa mozda se uplatis pa se nagodis sa njima i platis.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma ne znam na koji način oni tebi uopće mogu to dokazati na sudu. Nešto sam načuo da ovi što kucaju te kazne u elektromodulu bivaju dodatno stimulirani ako upišu više kazni pa se navodno dešava da ispišu kaznu te ju uopće ne zakače na auto.

I osim toga kakav imaju dokaz da si ti doista bio tamo u to vrijeme. Osim riječi tog radnika koji kuca u onaj uređaj nemaju više ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo još jednom ali preciznije:

datum dospijeća svibanj 2003. 600 kn

datum dospijeća rujan 2004. 1000 kn

 

Kada, koliko, kako? Većina kazni u sumnjivim okolnostima! Tko je vozio? Plati pa vidi! Parkiram svakodnevno, i plaćam po 10-20 kn. Nekad pogriješim zonu (pa su kunu u minusu), a ja dobijem za to kaznu od sto kuna. Nekad platim u nizu po 4,5 sati a 6 sat malo zakasnim - kazna je tu. Zatim im je aparat u kvaru a ja odem i nemogu platiti mobitelom. Trebam se vratiti sa sastanka i platiti kovanicama, ili kako? Ali kazna je tu. No kada čovjek pogleda kazne u prometu, i usporedi sa razvijenima (ne ove banane kao mi) vidi da je to malo kompleksniji problem. Pa u Njemačkoj sam za neplaćanje parkiranja, za isti prekršaj dobio kaznu od 15 DM!! U to vrijeme je u Osijeku kazna bila točno 60 DM. Ovo su apsolutno točni podaci. Za platiti tu kaznu Njemac radi jedan sat, a mi gologuzani u ¨¨Lijepoj našoj¨ moramo raditi danima ( naravno ako dobijaš plaću)! Jednostavno - kakva banda!!! Brinu o svom narodu. Na kraju: ima li tu neki stručnjak (pravni) pa da zaista kaže o čemu se to radi? I ko tu koga?! Dali nam zaista to mogu oteti!? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ha.. Temeljem vjerodostojne isprave, u ovom slučaju je to izvod iz poslovnih knjiga (račun iz njihovog računala temeljem natipkane registracije vašega auta..) uzimaju vam novce. Ulaganjem prigovora protiv rješenja o ovrsi, iliti platnoga naloga, automatski ulazite u parnični postupak u kojemu ćete imati priliku kao ravnopravna stranka, kontradiktorno raspravljati. Jedini način vaše obrane bi mogao biti primjena materijalnoga prava a to je "ugovorna kazna" koja ne može ići na novčane činidbe. Međutim oni vas tuže zbog "neisticanja karte na vidljivo mjesto" a ja pitam kako doći u posjed te karte ako prethodno niste platili što je novčana činidba. Ne mojte se braniti da niste bili parkirani jer se primjenjuju zakonske presumcije i imate izjavu njihovog zaposlenika, odnosno natipkan račun iz onoga aparatića. Znači, na vama je teret dokazivanja odnosno dokaz o protivnom gdje vi morate dokazati da niste bili parkirani u naznačeno vrijeme.. uf..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... pa nadalje, ja vodim rat s njima.. mnogim legama sam pisao žalbe i ono što je u stvari zaprepaščujuće je to kako imamo nekoliko presuda sa osječkog, vukovarskog općinskog suda, koje su SASVIM različite.. Suci različito sude.. Isti predmet spora, ista spika, ista obrana, različite presude..

Mnogi advokati neće da se kaće sa Tasliđićem, lova im je od toga slaba a ovaj ima onoga diklića Samira kojim prijete po cijelom gradu. Samo vozni park od Elektromodula je nekoliko milijuna kuna težak! Najnoviji Bmw i, mercedesi i slično.

Ono što je tu isto sporno je koncesijski ugovor sa gradom Osijekom, ta odluka! koja nije na temeljima zakona, bla, bla,..

čujemo se još, umoran sam.. pozdrav iz Osijeka...

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato sam i potegnuo pitanje. Na opomeni od firme koja posreduje pri naplati potrazivanja stoji "racun 1/35454, dospijece 20.08.2005" Ne vidim vezu racuna i ugovorne kazne i dospijeca istog. Smiju li oni to "zbrojiti" i voditi kao jedan postupak ili je svaka kazna (logika vodi to tog) poseban postupak.

Jer ako su oni tu zbrojili i kazne gdje je nastupila zastara onda je to prljavo kupovanje vremena (odjednom im dugujem od 20.08. haha)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zasto bi ti pokretao sudski podstupak ?

Nek oni tebe tuze.

Zar nije zastara za ove prekrsaje (neplacanje parkiranja) 2 godine ?

 

Me ne ja, nego isplati li se njima da oni pokrecu postupak protiv mene.

Zastara ne znam kolika je. Da li bi to moralo pisati u pravilniku kojim je regulirano parkiranje? Ako ne, gdje se moze pronaci?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napisao sam koncesionaru slijedeci dopis:

 

Štovani, dana 23.11.2005. primio sam od Coface Intercredit Hrvatska opomenu (16_11_2005/bnovak/4207) zbog naplate dugovanja vašoj firmi u iznosu od 600,00kn prema računu 1/35454, datuma dospijeća 20.08.2005. Kako nisam u potpunosti upoznat s predmetom, molim Vas da mi pošaljete presliku dokumenta na osnovu kojeg smatrate da je nastala Vaša tražbina.

 

Cekam da vidim sto ce odgovoriti pa cu podijeliti sa svima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mojte se braniti da niste bili parkirani jer se primjenjuju zakonske presumcije i imate izjavu njihovog zaposlenika, odnosno natipkan račun iz onoga aparatića. Znači, na vama je teret dokazivanja odnosno dokaz o protivnom gdje vi morate dokazati da niste bili parkirani u naznačeno vrijeme.. uf..

 

koje se to zakonske prsumcije primjenjuju?

konačno pitanje je suprotnosti s moralom drštva odredbe o ugovornoj kazni radi ne isticanja parkirne karte na vjetrobranskom staklu automobila u iznosu od 400,00 kn.(čl 103 ZOO)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
  • 2 tjedna kasnije...

Masteru... Zakonske presumpcije su oborive, ali teret dokazivanja je na tuženiku.. tzv. dokaz o protivnom. To se naravno može isticati u parničnom postupku. Sud kada je donio rješenje o ovrsi, uopće ni ne pita tuženika (pojam tuženika po zpp u).. Ima jedna teorija o tim zakon.prsump. s kojom se mnogi znanstvenici ne slažu, ali je tako.

Kao što sam negdje gore i pisao, tu se radi o novčanoj činidbi na kou se ne može primjenjivati ugov.kazna, zašto? jer postoje zatezne kamate.. Problem je u koncesionarnom ugovoru sa tvrtkaam i poglavarstvima gradova. Po meni, odluka po kojoj oni rade je Ne ustavna.. ali netko mora Ustavnom sudu podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti!..

Ako bi i priznali tu ugovornu kaznu, e sada ćemo se pozvati na zoo, jer je ta kazna previsoka, i nju sud ocjenjuje odnosno smanjuje..

Kažem, suci različito sude.. od suda do suda, pa čak i na istim sudovima različite presude...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne shvaćam ja zmaju kako to misliš polupismen?Ja sam bivši djelatnik Elektromodula kojeg isto tako tuže za 800 kn i jedva čekam da ih ispreskačem na sudu.Ne samo da sam bio stimuliran ovisno o broju kazni nego sam imao šifru kojom sam mogao mjenjati vrijeme na terminalu a tu pada u vodu i vrijeme koje navodno imaš da promjeniš lovu za automat.Popio sam i batine i smrzavao sam se na poslu za tisuću i kusur!!!Zato ne podcjenjuj te ljude koji to sigurno nebi radili da nisu prisiljeni.Nismo svi mladi tajkuni i taticini sineki,neki moraju i to radit kad upadnu u govna imali diplome ili ne.Javim se kad ih pokopam!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Masteru...

Teško je komentirati slučaj.. Nakon ulaska u parnični postupak, sud ocjenjuje činjenice koje stranke moraju dokazivati. Ovdje se radi o Sporovima male vrijednosti, do 5000 kn. gdje su stvari malo brže.. Ako tuženik i najmanje dovede u sumnju vjerodostojnost isprave, tužitelj mora dokazati svoj tužbeni zahtjev. Kao što sam u prethodnom postu rekao, negdje se takvi tužbeni zahtjevi odbijaju a kod nekih sudaca prihvaćaju.!

Mislim da je najbolja obrana pozivat se na zoo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija