Jump to content

Tužba za mobbing


Fenomeno

Preporučene objave

Pretraživao sam forum, ali nisam našao konkretan odgovor pa otvaram novu temu.

 

Dakle, koliko danas ima smisla podići tužbu za mobbing, tj. kolike su šanse da se spor dobije? Našao sam na Internetu da je konačno donesena prva presuda vezana uz mobbing, i to mislim u svibnju 2008.

Dalje, da li se tužba može podići retroaktivno? Dakle ako si radi mobbinga odlučio otići u drugu firmu, ali ne želiš da taj tko te terorizirao prođe nekažnjeno? Pa da se onda tuži samo radi mobbinga, otkaz ugovora da se ne miješa u to.

I da li je nužno da se prije tužbe za mobbing službeno zatraži Zaštita prava, ili to nije nužno, a da je u vrijeme torture bila upozorena nadležna osoba, neformalno (ali pismeno) ?

 

Molio bih odgovore na ovih par pitanja, ako netko zna. Hvala puno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost..mobimg je vezan za uznemiravanje na radnom mjestu.

Da bi se dobila zaštita za to mora se prvo upozoriti poslodavac i zatražiti da vas zaštiti u roku od 8 dana od uznemiravanja.

Ako on ne zaštiti radnika, možete u roku od 8 dana od kad se oglušio, tražiti zaštitu putem suda.

dakle, rok vam istekao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru.

Molio bih još samo nešto. Da li je dovoljno poslati mailom obavijest na adekvatnu osobu vezano uz uznemiravanje, ili je baš potrebna neka službena forma?

Druga stvar, da li se u tih 8 dana ubrajaju samo radni dani ili općenito 8 dana?

I posljednje....zaštita putem suda......da li i za to postoji posebna forma ili se može problem jednostavno napisati i adresirati na sud? I koji sud?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi možete upozoriti poslodavca i usmeno..ali problem je kasnije dokazati na sudu da ste zaista upozorili u tom roku-tako da je najbolje polsti poštom s povratnicom.

Rok je 8 dana općenito.

Vi morate podignuti tužbu zbog uznemiravanja, u roku od 8 dana od kada vam je odbijeno pružanje zaštite, a nadležan je općinski sud opće njesno nadležna za poslodavca (sjedište, prebivalište) ili Općinski sud na području kojega se rad obavljao ili Općinski sud na podrčju jojega je došlo do zasnivanja radnog odnosa. Dakle, radnik bira između navedenih sudova.

Kada se podigne tužba na sudu, radnik mora učinit vjerojatnim oostojanje posljedica unemiravanja, a na poslodavcu je da dokaže da toga nije bilo.

Sud nije inspekcija koja će se pozabaviti sa nekim problemom-ako idete u spor, morate sudjelovati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Pitanje mobbinga rješava se osim na način u prethodnom postu i u skladu s odredbama ZOO - jer se na temelju ZOO podnosi tužba za naknadu nematerijalne štete kao posljedice mobbinga .Do donošenja Zakona o mobbingu isti se sankcionira na ranije iznijet način .

 

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovorima.

A da li se ta tužba može laički sročit, isprintat u wordu, adresirat i poslat ili to mora obavezno biti neka forma koju odvjetnik sastavlja?

Da li bi imala jednak značaj ako bih ju ja samostalno poslao, jednostavno napisanu?

I još bolje, da li netko možda ima primjerak neke takve tužbe? :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !

 

Tužba mora imati neku formu i vaš tužbeni zahtjev mora se pozivati na zakonsku odredbu iz ZOO-a , i drugim propisima .

 

Tužba ima oblik kao svaka tužba za naknadu štete , mora biti dobro argumentirana .

Primjer tužbe za naknadu nematerijalne štete naći ćete na internetu ili u knjižari "Tužbe iz građanskog prava ".

 

Dobro bi bilo makar samo podnesak bez zastupanja da Vam sroči odvjetnik .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala još jednom!

Ali i dalje imam problema....cijelo jutro pretražujem i ne mogu na Intenetu nigdje naći formu tužbe?

I da li možda znate na koji članak ZOO bih se trebao pozivati? U ZOR-u sam našao članke koji se odnose na moj slučaj, ali ne znam na što se pozivati iz ZOO?

Da li se moram obvezno pozvati i na nešto iz ZPP-a?

 

Da li odmah u tužbi trebam detaljno objasniti situaciju i priložiti neku dokumentaciju koja dokazuje da sam u pravu?

 

Molio bih tko zna za što skoriji odgovor pošto mi je hitno, a i najviše me trenutno interesira ta forma tužbe i da li je tužba valjana ako ju jednostavno adresiram na nadležan općinski sud i pošaljem preporučeno?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fenomeno, uz svo dužno poštovanje - savjetujem da angažirate pravnika za pisanje tužbe - nemojte sada misliti: ova je sigurno odvjetnica pa zato to govori. Ne morate nužno odvjetnika - ako ste član kojeg sindikata, pravnik koji u njemu radi će Vam dati jako dobar savjet i sastaviti tužbu umjesto Vas, ako nemate novaca obratite se Odvjetničkoj komori i tražite pro bono zastupanje. Stvar je u tome da po zakonu tužba mora imati obvezne sastojke, mora biti dobro obrazložena itd. itd. A garantiram Vam da Vas sudac neće blagonaklono gledati kako se samo branite (nemaju strpljenja pravna pitanja objašnjavati laicima).

 

I na kraju, da budem malo plastična - da li sami sebi zube popravljate ili operirate krajnike? :) Ljudi se s razlogom za neke stvari školuju, ljudima koji nemaju sredstava se može osigurati besplatna pravna pomoć itd. U krajnjoj liniji, na ovom forumu potičete nadripisarstvo što niti je fer a u krajnjoj liniji je i kažnjivo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno, ali me strah da neću stići angažirati odvjetnika. Da li je rok od kada se prijavi nadležnoj osobi mobbing, 8 dana da reagira, i ako se ogluši, novih 8 dana za tužbu? Dakle 16 dana od prijave? I ako je to točno da li je ipak moguće podnijeti tužbu i nakon tog roka? I da li se broje i vikendi i neradni dani u taj rok? :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani..

 

Vi možete tražiti sudsku zaštitu svojih prava iz radnoga odnosa u rokovima koje sam vam prije napisala.

 

Ali, kao što je napisao ude, postoji mogućnost da tražite popravljanja neimovinske štete putem obične parnice-dakle po odrdbama ZOO-a, što nema veze sa radnim sporom. Tada niste vezani ovim kratkimrokovoma iz ZR-a.

 

Prema ZOO-u, vi bi tražili naknadu zbog neimovinske štete (čl.1046. ZOO-a) koja je nastala zbog povrede prava osobnosti, i pozvali bi se na čl. 1100 st.1. i 2. ZOO-a.

 

Manji je problem podići tužbu, ali morate imati na umu da terbate dokazati činjenice vezane uz povredu osobnosti.

 

Uzmite si odvjetnika u svakom slučaju, još stignete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija